Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Action the Man, Nancy Herz og TegneHanne forteller deg hva du skal gjøre. Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.
17. desember 2016

TegneHanne
Tegneserieskaper

Okei, dette er hva du skal gjøre:

  • Utrykk deg gjennom kunst, litteratur, foto, hva enn du liker, men ikke press det på folk. Legg det ut i sosiale medier, og så deler folk det om de liker det. En hver suksess du skaper ved å tvinge folk til å dele og like vil dø like fort som den kom.
  • Ikke hør på foreldrene dine med mindre du er et barn. De vil at du skal ha det tryggeste livet du kan ha – og det tryggeste livet du kan ha er ofte ganske kjedelig.
  • Ikke vær en dritt på internett. Det er så lett å spy ut bitterheten din et sted du ikke trenger å bli konfrontert med den, men folk på internett er også folk. De blir lei seg om du sier noe stygt.
  • Gå til legen om du kjenner at noe er annerledes med kroppen din. Er det en ting sykepleiertilværelsen min har lært meg så er det at de alvorligste sykdommene ofte har vage symptomer. Og at å oppdage ting tidlig er viktig.
  • Spis mango i tacoen. Det er bedre enn ananas.

Nancy Herz
Samfunnsdebattant

Engasjer deg! Brenn for verden, og for menneskene som lever i den.
Tør å vise at du bryr deg, selv om du til tider vil føle deg som idiot for å tørre å uttrykke følelser. Selv om du vil bli kalt naiv, og dum, og at du vil «forstå bedre når du blir voksen». Ikke bli voksen hvis det betyr at du må miste den delen av deg som gjør deg til et medmenneske.

Tør å stå alene. Uansett hvor vondt det gjør, og hvor vanskelig det føles må du fortsette å kjempe for det som er rett. Selv om det dessverre er slik at det ikke alltid er rettferdighet som seirer. Men fortsett å kjempe! Alt vi har som er verdt noe er kampen.

Tør å være deg selv. Det er ganske kjedelig og kjipt å spille skuespill i lengden. Spiller du for lenge og for ofte, kan du ikke lenger skille mellom det som er deg og den du later som at du er. Vær ekte.

Tør å si fra. Snakk tabuene i hjel. Snakk uretten i hjel. Snakk menneskerettighetsbruddene i hjel. Snakk så mye at du blir lei av din egen stemme, men gi også rom for andre til å ytre seg. Si fra når noen gjør noe bra, og når noen er helt på trynet. Si fra når verden holder på å gå til helvete.

Engasjer deg! Brenn for verden, og for menneskene som lever i den. Og de vil brenne for deg.

Action the Man
rapper

Finn ut ka du liker, ka du virkelig virkelig liker.
Finn ut kordan du finner dette ut.
Finn ut ka du ikke liker.
Stol på det.
Eller ikkje
Se feil.
Gjør feil.
Lær av de.
Lær av andres feil.
Kast skoleboken hvis du ikke lærer noe
eller gi den til en løk som vil ha den
Finn ut kas bok du vil lese
Eller se en film
Kos deg
Det er viktig
Det e knuseviktig
Det e jæsklii digg å kose seg
finn ut av alle betydniger av ordet snerk
koste hva det koste vil
spis sjokolade
bli forelsket
vær redd
face frykten
finn en løsning
prøv å eksperimentere
tenk ut av tv-boksen
tenk altfor stort
tenk nano
finn en venn
finn en ekte venn
en som tåler å høre deg klage på alt
finn en venn som ikkje er redd for å såre deg me ærlighet