Haien møter Leo Ajkic
I en gammel låt du er med på, «Ekte MC», sier du at du gikk inn i tv fordi det er mer spenn der enn i rapping. Men du fikk tilbud om mer penger hos TV2. Hvorfor valgte du NRK? Det har også å gjøre med å leve med seg selv. Hvis du jobber som vaskehjelp, tar du den jobben som har best timelønn. Men når det kommer til musikk og tv, tenker jeg på tre ting: Hvem skal jeg jobbe med? Hvor bra betalt er det? Og hvor bra er det for karrièren min? NRK er kanskje ikke det best betalte, men jeg jobber med bra folk og det er bra for karrièren min.
7. februar 2017
tekst Haien
foto & illustrasjon grafikerene

 
I en gammel låt du er med på, «Ekte MC», sier du at du gikk inn i tv fordi det er mer spenn der enn i rapping. Men du fikk tilbud om mer penger hos TV2. Hvorfor valgte du NRK?

Det har også å gjøre med å leve med seg selv. Hvis du jobber som vaskehjelp, tar du den jobben som har best timelønn. Men når det kommer til musikk og tv, tenker jeg på tre ting: Hvem skal jeg jobbe med? Hvor bra betalt er det? Og hvor bra er det for karrièren min? NRK er kanskje ikke det best betalte, men jeg jobber med bra folk og det er bra for karrièren min.

Det er et ærlig svar det. Men du har gjort jævlig mye tv opp gjennom. For eksempel Gate, som var noe av det første du gjorde. Der intervjuet du blant annet Didrik med haken.

Didrik med rumpehaken.

Du vet at det er Didrik i Woodstock, ikke sant?

Ja, han har blitt kjendis i dag, han. Men alle som kjenner ham, vet at det er Didrik rumpehake. Når jeg møter ham, holder han seg alltid litt for den.

Nå har han fått skjegg! Så nå slipper han å holde for den. Men hvem er den feteste du har intervjuet?

Det er vanskelig å peke på én, for i alle prosjektene jeg har jobbet med, har jeg møtt så utrolig mange fete folk. Men det aller største var kanskje da jeg fikk lov til å intervjue Ceca. Hun er liksom Serbias Lady Gaga, og kona til en warlord, Arkan, en superkjent krigsforbryter som ble drept. Så det var det største sånn wow.

Du har gått fra å være en bergensfyr alle kjenner til nasjonal kjendis. Særlig i den nyeste serien din, Flukt, tar du opp tematikk som for mange er provoserende. Får du mye hatmail?

Ikke like mye som jeg får kjærlighet. Jeg henger meg ikke opp i det negative, men det har egentlig vært overraskende lite av det etter Flukt, sånn med tanke på temaet. Men jeg får mye hat uansett hva jeg lager, bare fordi jeg er utlending.

Ja, det er jo sånn at i Bergen er du bergenser, mens i Oslo er du utlending. Men hvem er den feteste kiden i Bergen for tiden?

Det er Kamelen som er det heteste navnet i Bergen og i Norge for tiden. I hvert fall med de nye greiene han slipper snart.

Hvordan står det til med ham?

Det går bra. Han har jobbet med masse greier mens han har sittet inne, og jeg er imponert. Snart slipper han ut, og jeg gleder meg skikkelig til å begynne å booke gigs og jobbe skikkelig med ham.

Norges svar på Gucci Mane, der altså. Men er du like G i virkeligheten som på tv?

Faen altså, en ekte G er jo det kids sier om litt eldre folk de ser opp til. En ekte G er noe annet i Norge enn i Compton, liksom. Akkurat som gangster, folk sier at den ølen var jævlig gangster når de mener at den var digg. Men jeg liker ikke å bruke ordet G, jeg har aldri kalt meg en ekte G.

For å ta det over til litt mer voldelige referanser, i Flukt har du sett mye jævlig. Får du noen gang lyst til å bare plukke opp en gønner og gjøre noe?

Nei. Jeg har jo også tidligere i livet opplevd urettferdighet og tenkt voldelige tanker. Men jeg har ikke gjort noe med det, liksom. Det skal mye til at for at jeg tenker sånn.

Det er også mye varme i Flukt. Så for å ta et litt varmere spørsmål, hva er yndlingsvitsen din?

Jeg liker en om en sånn dum hest som går gjennom en maisåker. Det er kanskje den varmeste dagen noen sinne, så all maisen ble om til popcorn. Det er en jævlig dum hest, så den trodde det var snø og frøs ihjel. Den var så dum at den døde av placebo!

Dette høres ut som noe moren min kunne fortalt.

Jeg har mange favorittvitser. En ny hver dag. Jeg følger med på bosniske vitser, vi har en egen kultur for det.

Men du er en ganske kødden type. En gang skulle du lage gryterett til blant annet Action the Man, og det var en sånn svær, juicy paprikabit i midten av gryten. Han spør «Det der er digg å spise, ikke sant?», og du sier han skal chugge i seg hele. Han satt på do i to døgn!

Ja, det var en habanero, en sånn sterk pepper. De skal egentlig tas ut, de.

Men du hadde ikke gjort det. Så han spiste den.

Folk spør sånn «Hva er det der? Er det godt?». Og da sier jeg «ja, ja, kjør på». Det er jo typisk.

Du lager mye digg mat generelt. Noen ganger står du på kjøkkenet i mange timer. Hva tror du er det lengste du har brukt på et måltid?

Sikkert fem–seks timer.

Det er det lengste? For jeg har hørt at du noen ganger bruker sånn fjorten timer på å lage mat.

Ja, det kan godt hende. Hvis jeg lager flere retter.

Så du inviterer noen kompiser over på middag, de setter seg ned og chiller og så er det ikke mat før midnatt?

Det skjer at jeg bommer med noen timer. De kommer over og jeg setter meg ned og prater med dem, og så glemmer jeg meg helt.

De blir bare skjevere og skjevere og sultnere og sultnere.

Kun sultnere.