Bergen Revels #15
Mars. En merkelig måned. Klarer aldri å bestemme seg for om den er starten på våren, eller den siste rest av vinteren. En ekte «inbetweener»: regn den ene dagen, sol den neste. Så regn igjen, så sol. Eventuelt en liten vinterstorm med minus tre og hagl for variasjonens skyld. I praksis betyr dette enda en måned hvor du må underholde deg selv innendørs.
6. mars 2017
tekst MARTIN HJELLE
illustrasjon IDA NEVERDAHL

 
Mars. En merkelig måned. Klarer aldri å bestemme seg for om den er starten på våren, eller den siste rest av vinteren. En ekte «inbetweener»: regn den ene dagen, sol den neste. Så regn igjen, så sol. Eventuelt en liten vinterstorm med minus tre og hagl for variasjonens skyld. I praksis betyr dette enda en måned hvor du må underholde deg selv innendørs.

Jeg ville startet på Bergen Offentlige Bibliotek, tirsdag 7. mars, hvor regissør GUNHILD ASTING, bak NRK-serien «STEMMENE I HODET» holder et foredrag med samme navn. Med seg har hun Maria, en av hovedpersonene i serien, samt et knippe fagfolk fra TOPS (Tidlig Oppdaging av Psykose) og PSYKIATRISK KLINIKK, for å gi et viktig innblikk i liv og sykdomstilstander de fleste av oss vet altfor lite om. Samme kveld arrangerer tidsskriftet FETT slippfest for årets første nummer på Landmark. Temaet er «SKAMLØS», og hit kommer blant annet forfatter NAMRA SALEEM og LEILA ROSSOW for å snakke om hvordan det er å være kvinne med minoritetsbakgrunn i sekulære Norge. DJ PANDA RAW og ELIDA HØGALMEN (visstnok den nye Susanne Sundfør) står for en heidundranes musikalsk avsluttning på en fet(t) aften!

Onsdag 8. mars er det KVINNEDAGEN! Det blir som hvert år KVINNEMARSJ/TOG i sentrum, samt paroler og taler på Torgallmenningen. Be there or be square! Kanskje er du hypokonder, og redd for å bli smittet i de store folkemengdene? Slapp av, INGVARD WILHELMSEN, psykiater, forfatter og leder av landets eneste hypokonderklinikk, skal sammen med TROND-VIGGO TORGERSEN sna­kke om hypokondri, helseangst og andre ting du enda ikke visste at du hadde, på Litteraturhuset, samme kveld.

Skulle alt dette psykdomssnakket bli for mye, kan du jo heller delta på FILOSOFISK POLIKLINIKK, hvor kirurg STEFAN EMMES og gynekolog HEIDI THORNHILL holder foredrag og debatt om det kontroversielle temaet intimkirurgi. Om den kirurgiske tilnærmingen til underliv ble litt vel distansert, så kommer medisinstudenter og forfatterne bak boken «GLEDEN MED SKJEDEN», NINA BROCHMANN og ELLEN DAHL, sammen med MARIE AMDAM, fredag 10. mars for å gi deg en en virkelighetsorientert og down to earth underlivsdebatt på hipsterbilbioteket med den dyre maten.

Undertegnede er regelrett trist over å ikke få vært med på dette storslåtte arrangement, og håper at alle stiller!

Ble det ikke nok alkohol i helgen? «No stress», mandag 13. mars er det igjen klart for VINPJATT, og Colonialens ESPEN HERMANSEN. Temaet denne gangen er «TANNINER», denne deilige fornemmelsen av snerp og tørrhet enkelte viner gir. Som alltid finnes det et representativt utvalg tilgjengelig på glass. Om du er en av dem som lett faller fra etter noen glass, så kan det anbefales å ta med seg innholdet bortover korridoren og til foredraget «VÅR UTÅLMODIGHET MED UNGDOM», hvor postdoktor KRISTOFFER VOGT snakker om frafall i skolen og hvordan vår definisjon av fenomenet muligens er årsaken til problemet.

Fredag 17. mars er musikkens dag. Surferockerne i HVITMALT GJERDE slipper sitt tredje album på Landmark. Astronautene i ROMSKIP gir support. I tillegg blir det fôr og Dj-sets både før og etter konserten. WIHAAA! De oppmerksomme av dere har nok fått med dere at det skjer ting ytterst i havgapet utenfor Bergen. NORDSJØEN har skylt Loddefjordlegenden JOHN OLAV NILSEN på land, og sammen ga de tidligere i år ut et nytt album, «NORDSJØEN», etter nesten fire år in absentia. Albumet er spilt i hjel hos undertegnede, og det GLEDES til konsert på Østre denne fre­dagskvelden.

Det skimtes lys i enden av tunnelen! Om du er en av dem som drømmer om mer lær og latex på soverommet, eller å ta med kjæresten på swingersklubb, så dedikerer Kvarteret og AFS, et HELHUS til temaet BDSM/FETISJ, lørdag 18. mars. Det blir foredrag, demonstrasjoner(!) og konsert med blant annet KUUK og KÅTE KLØR. Undertegnede er regelrett trist over å ikke få vært med på dette storslåtte arrangement, og håper at alle stiller! Om ikke annet for å utvide sin medmenneskelige toleranse og sitt soveromsperspektiv.

DANIEL KVAMMEN, Geilogutten med den fine stemmen, ga nylig ut sitt andre album, «VEKTLAUS», til høygradige terningkast hos samtlige anmeldere. Lørdag 25. mars tar han turen til Verftet, for å vise hvorfor han blant annet får 6 i Dagsavisen. Vel møtt! Filmklubben HUFF viser mandag 27. mars filmene THE ROOM og HIMMEL OG HELVETE, to filmer de selv (og kritikerne) beskriver som noen av verdens dårligste filmer. Så dårlige, at de nesten er bra. Så har du noen timer å kaste bort en mandagskveld, i den ellers så travle studenthverdagen din, kanskje du skal vie dem til litt ekte hedonisk sløseri? Er du dog en av dem som mener at sløsing (med og uten tid) generelt sett er en dødssynd, vil jeg anbefale deg å gå rett fra lesesalen (på NHH) til Litteraturhuset, hvor ESPEN HERMANSEN igjen skal få pjatte litt om vin. Denne gangen er det AMARONE, den ubestridte divaen fra Italias vinmarker, som står for tur.

Som alltid kan det slurpes gode viner for en rimelige shilling! Som på tampen av fjoråret, er THE DONALD igjen aktuell rundt om i nyhetsbildet, denne gangen grunnet sine fake news-påstander. I den anledning kommer VG-redaktør GARD STEIRO, og filosof ved UiB, OLE HJORTLAND, til Bergen Offentlige Bibliotek onsdag 29. mars for å diskutere fenomenets opphav og betydning for oss, verden og fremtiden i form av foredraget «FALSKE NYHETER – EN TRUSSEL MOT YTRINGSFRIHETEN?». Norske PEN vil også være tilstede, og inviterer til kritisk samtale etter foredraget.

Og med det, drar jeg til Uganda!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og del­aktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevare­fabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.