Haien møter Henning Warloe
Ekte og ærlig om kjærlighet, penger og dop.
6. mars 2017
TEKST haien
Foto & illustrasjon Gry Dahl & Ida Neverdahl

 

EKTE og ÆRLIG om kjærlighet, penger og dop.

 
Velkommen hjem fra feil side av fjellet! Du deltok på NRK Debatten i går, hva synes du EGENTLIG om kunnskapsministeren?
Han er en dyktig politiker, noe som innebærer at han er flink til å vurdere hva han skal si i ulike sammenhenger. Han sier altså ikke nøyaktig hva han mener. I Høyre omtaler vi gjerne Torbjørn som vår «sjefsideolog», og derfor er det kanskje ikke så rart at han har tatt det pretensiøse navnet @konservativ på Twitter, hehe.

Du er med andre ord ikke en dyktig politiker?
Det viktigste for meg er å få ting gjort. Men ja, jeg er dårlig på å snakke rundt grøten.

Føler du som regel at du er den smarteste fyren i rommet?
Det kommer helt an på. Når jeg er i Oslo blir det veldig tydelig at jeg er en outsider. Det er et lite miljø av akademikere, toppolitikere og samfunnsdebattanter som har klippekort på for eksempel NRK-Debatten. Da er det veldig lett å føle at man verken har trening eller erfaring nok.

Da kan du i det minste vite at du er den morsomste politikeren på Twitter!
Men jeg har jobbet veldig hardt for å få mine følgere! Det har faen ikke Torbjørn, og han har irriterende mange flere følgere enn meg.

Du er en spøkefugl, Henning. Og du har jobbet som tryllekunstner! LOL! Vis meg et trylletriks, da!
(Henning får en kniv til å limes til baksiden av hånden sin, og Haien ler med barnlig innlevelse).

Det som er jævlig komisk er at mitt glansnummer i mange år var at jeg kunne få en ti centimeter lang spiker til å forsvinne oppi nesen. Men denne spesielle spikeren forsvant for et par år siden, så jeg har ikke gjort nummeret på lenge. Men i sikkerhetskontrollen i går dukket plutselig spikeren opp igjen! Den lå i en bag jeg bruker sjeldent, og tror du ikke sikkerhetsvaktene på Flesland konfiskerte den? Så det trikset er nok lagt dødt.

Er trylling et bra sjekketriks?
Vil du bli med hjem og se på tryllestaven min? Hehe. Den funker av og til.

Stoff skrev nylig en større sak om det å være skeiv på NHH. Det er veldig få som er åpne om legningen sin der, hvordan opplevde du det selv da da du studerte i Sandviken på 1980-tallet?
Jeg visste bare om fire stykker som var homo, så det var absolutt tabu. Jeg opplevde miljøet på NHH generelt som veldig strebete og streit. De fleste var sønn av en eller annen, som hadde staket ut karriereløpet sitt før de startet på studiene. Jeg blir helt svett av sånne folk.

Du er 55 år og singel. Hvordan er datingmarkedet i Bergen?
Da spør du helt feil person. Jeg tilhører vel kategorien «en homo som ikke virker». Jeg har aldri fått til de greiene der.

Var markedet bedre da du bodde i Oslo? Der ble du jo kjent for å arrangere noen ville fester.
Det var vel ikke jeg som arrangerte så mye, men jeg havnet vel i et miljø som var ganske utagerende.

Er du fortsatt like glad i MDMA?
Man kan vel si at jeg har lært min lekse «the hard way».

MDMA er jo omtrent stuerent, men la oss si utradisjonelt for en Stortingspolitiker?
Jeg vil på ingen måte si at jeg er et offer, men det å være stortingspolitiker var en ensom affære. Da jeg så stortings-leiligheten min for første gang holdt jeg på å grine. Jeg er en person som er litt over gjennomsnittlig opptatt av design og estetikk, og leiligheten var innredet helt jævlig. Den så ut som en høyfjellshytte fra 1970-tallet. Og da jeg ba om å få pusse opp, fikk jeg blankt nei. Det var redselsfullt.

Man kan vel si at jeg har lært min lekse the hard way

Det var derfor du ruset deg?
På en måte er det jo det, i tillegg til arbeidsforhold som var dårlig tilrettelagt. Det var et sjokk å komme til Oslo. Jeg har jo aldri vært noen karrierepolitiker, så jeg søkte mot alternative miljøer.

Jeg vet jo at tiden i etterkant var tung..
Ja, det var en skjebne som jeg ikke unner mine verste fiender. Det er en ekstrem psykisk belastning å komme seg gjennom en slik skandale. Kanskje jeg skriver en bok om erfaringene mine en gang.

Men fra partyløve til moteløve; hvorfor starte opp Pepper?
Fordi jeg møtte Vegard (Moberg Nilsen), og vi begge hadde en drøm om å starte et konsept som var like mye kultur-aktør som motebutikk. Jeg har alltid vært interessert i mote.

Hvorfor ble butikken oppkalt etter amfetamin?
Det ble jeg gjort oppmerksom på først etter åpningen! Og navnet var det Vegard som kom på.

Handler du fortsatt på Pepper?
Jeg har vært innom et par ganger de siste årene, men det er ganske flaut med eldre menn som ikke kjenner sin besøkelsestid. Jeg er for gammel for gatemote.

Hvor kjøper du klærne dine nå?
Jeg handler omtrent alt hos Scabal Heritage i Strandgaten. De er gode på italiensk mote.

Du har dyre vaner, med andre ord. Rolexen matcher NHH-gullringen din godt, forresten.
Den klokken er livsforsikringen min! Jeg har hatt den i snart tredve år. Og det er kanskje litt mafiaboss å ha gullklokke fra Rolex, men jeg har ikke tenkt på å bytte den ut.

Hva med den nye bilen din, da? En feiende flott Lexus. Hvor mye kostet den?
Den kostet en årslønn, men jeg fikk den litt billigere.

Kompenserer den bilen for noe annet, eller?
Det er jo veldig gøy å ha en bil som andre ikke har råd til å ha. Jeg har jo ikke bil fordi jeg trenger det. Det er raskere for meg å gå til rådhuset, enn å kjøre dit. Jeg har ikke hatt bil på 25 år, jeg var grønn før det var moteriktig. Bilen kjøpte jeg som belønning for at jeg sluttet å røyke. Og jeg ville heller ikke hatt bil, enn å kjøre en Skoda.

Bryter du andre grenser enn janteloven?
Når man har sportsbil må jo man dra på litt av og til. Det er deilig med luksus! Bilen min har også vifte, så jeg ikke blir så klam mellom lårene.

Dyr kan jo også være snasent accessory, så la oss ikke glemme kjendishunden Banksy. Hvordan vil du beskrive maskoten din?
Det er min aller beste venn. Han er snill, rolig og vennlig, litt slik jeg prøver å være selv.

Et lite og hårete speilbilde av deg selv?
Hehe! Vel, han tygget seg gjennom klær og briller for nesten 50.000 kroner det første halvåret vi bodde sammen. Det har aldri jeg gjort.

Banksy er jo oppkalt etter nåtidens største kitsch-eksponent. Sømmer det seg for KODEs styreleder?
Vil du kalle Banksy for det?

Sjablongkunst må jo være den kunstretningen som har utviklet seg raskest; fra søppel til high-brow til kitsch?
Jo, det var en enorm hype i noen år. Og jeg må vel innrømme at jeg er litt lei nå.

Vurderer du å omdøpe kjendishunden Banksy til kjendishunden Rothko, da?
Morsomt at du sier det, for Rothko er den største kunstneren jeg vet om!

Og nå har du nylig kjøpt et bilde av en Rothko-affiliert maler-, Fredrik Wiig Sørensen. Hvordan kom du over denne Bergenskunstneren?
Jeg gikk forbi et galleri i Kong Oscars gate, og der så jeg et bilde jeg bare måtte ha. Jeg trenger ikke akkurat veggfyll, men jeg ble sugd mot det.

Jeg har hørt at rådgiveren din har en ganske frekk tone med deg. Blir du sliten av rappkjeftede underordnede?
Nei, det er befriende. Jeg holdt på å dø på Stortinget, alle var så kjedelige!

Hvordan vil du beskrive deg selv som sjef?
Krevende, men tolerant. Og lite høytidelig. I alle fall ikke selvhøytidelig.

Hva drømmer du om?
Jeg husker en gang jeg tok en røyk på toppen av Rådhuset sammen med daværende byrådsleder Monica Mæland, og jeg tenkte at «dette er kanskje så bra det kommer til å bli». Men jeg har lyst til å bli ordfører i Bergen! Tror du bergenserne ville synes at det er en god idé?

Nå snakker du om karriere, Henning! Kjedelig! Samfunnet forventer jo at det riktige svaret her er kjærlighet. Kan du se for deg at du gifter deg i fremtiden?
Jeg må være et av verdens minst romantiske mennesker. Romantiske komedier, liksom? Hva er greien med det? Jeg er vel romantisk tilbakestående.

Så hvilke egenskaper skulle en eventuell partner ha, da? Være like romantisk tilbakestående som deg selv?
Jeg har jo bare vært trøbbel. Alle forhold har vært så mislykket. Og nå er jeg for gammel.

Hadde jeg vært et menneske, ville jeg datet deg!