Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.
6. mars 2017

Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.

 
Christine Dancke
DJ & Radiovert på P3

Sett ned foten. Gjør de tingene du har lyst til å gjøre og de tingene du absolutt må, men aldri det som byr deg imot. Det er bedre at noen synes at du er kjip, enn å gjøre lame ass ting som gir deg en dårlig magefølelse.

Ta betalt. Som freelancer, særlig i kulturbransjen, er det mange som forventer at du jobber gratis. Pass på at du får det honoraret du fortjener for den jobben du gjør, argumenter godt for deg, og føl deg fet. Det sistnevnte er veldig mye viktigere enn at noen oppfatter deg som kravstor. Dette gjelder spesielt for alle mine søstre der ute.

Drit i janteloven. Vi kvinner er ikke født med de beste kortene på hånda, dessverre. Det er fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder å gå fra oppfatningen av kvinner som masete, bitchy og krevende til at vi blir sett på som meningssterke, bestemte og tydelige. Det er ord som bare menn får smykke seg med. Nå tenker du kanskje at du ikke vil at folk skal tro at du «tror du er noe». Drit i det. DET ER DU.

Takk for meg.

Marieke Mulders
DJ og promotør (Sista Låten/ Klubb Frokost)

Du skal danse litt meir. Oftare, meir laus-sluppen og ja – prøv det gjerne edru. Det
funker, eg lover. Dans om morgonen. Dans i ein jobbpause. Dans som starten på ei forelesing eller eit seminar. Dans på klubb. Dans på rave. Dans på fjellet. I skogen. I stova. På badet. På gata, om du vil (Per dags dato mogleg med ein viss fare for at du blir oppfatta som ein totalt freaka lunis, dessverre. Men so what. Det er du som dansar som faktisk har skjønt det).

Drit i korleis du ser ut når du dansar. Kroppen din veit akkurat korleis du skal bevege deg til musikken. Alt er rett. Ingenting er feil. Berre la deg fange av rytmane og melodiane, så går det av seg sjølv. Me er skapt for å danse. Kroppen vår, sjela vår, kjenslene våre, hovudet vårt – heile oss elskar å danse.

Om eg fekk bestemme, ville kvar skuletime, kvart kurs og seminar, ja faktisk kvar bidige arbeidsdag starta med minst ti minuttars fri dans til høg musikk med digge melodiar og rytmar. Kvifor det? Jo, fordi dansing gjer oss meir opne, glade, bevegelege og frie. Og verda kunne definitivt hatt godt av litt fleire opne, glade, bevegelege og frie folk.

– Me dansast snart, då!

Silje Sigurdsen
Daglig leder og grunnlegger av Kunzt.no, Kunstkritiker i BT

Aldri følt meg spesielt kul, men har i stedet vært opptatt av å gjøre kule ting. Det er faktisk litt kult å være ukul. Det gir et friere spillerom.
Det er bedre å være en god og fornøyd nummer to, enn å ha det fullstendig dritt på toppen. Ikke si JA til alt. Livet går videre, med eller uten deg. Bruk derfor tiden på akkurat det du vil. Choose your battles.

Ellers vil jeg tipse deg om å invester i minst ett flott kunstverk i løpet av 20-årene. Har du en talentfull venn på KHiB? Kjøp.
Dropp kino på fredagskvelder. Velg heller utstillingsåpninger – de er gratis og du får gratis vin!
Finn feil eller mangler ved faget du studerer, og gjør det til din livsoppgave å endre det til det bedre.
Til slutt: har du spinket og spart til BSU-kontoen? Tøm den og reis for pengene i stedet. Hus kan man skaffe seg senere. Å lære et nytt språk, eller få nettverk og livserfaring derimot, det er langt viktigere.