Når Oslo blir for dyrt
Det er ikke ukjent at mange av Bergens studenter planlegger ikke å ende opp i Bergen. Ryktet om et heftigere arbeidsmarked og større jaktmarker på andre siden av fjellet er en vedtatt sannhet. Dessverre går flere arbeidsplasser hånd i hånd med boligspekulanter. Alle vet at boligprisene i Oslo økte med 20 prosent i 2016, og det spås ytterligere 20 prosent vekst frem mot 2019. Når til og med Tøyen og Grønland har blitt lekeplass for barn av Barcode, er det godt det finnes alternativer til Oslo-drømmen.
7. mars 2017
TEKST Anna Eitrem, Aslak Syversen Waage og Sigurd Pryser
Foto Ingeborg Karlsborg Wiulsrød

 

Velkommen til Østlandets ukjente perler.

Det er ikke ukjent at mange av Bergens studenter planlegger ikke å ende opp i Bergen. Ryktet om et heftigere arbeidsmarked og større jaktmarker på andre siden av fjellet er en vedtatt sannhet. Dessverre går flere arbeidsplasser hånd i hånd med boligspekulanter. Alle vet at boligprisene i Oslo økte med 20 prosent i 2016, og det spås ytterligere 20 prosent vekst frem mot 2019. Når til og med Tøyen og Grønland har blitt lekeplass for barn av Barcode, er det godt det finnes alternativer til Oslo-drømmen.

DRAMMEN

INNBYGGERTALL: 67.895 (Norges 9. største by)
INNBYGGERNAVN: Drammenser
MÅLFORM: Nøytral
BARISTASTANDARD: Tipp topp
KJENTE PERSONER: Johann Olav Koss, Martin Ødegaard, Erling Wikborg (Grunnla Wikborg Rein)
BONUS: Har Norges største Kiwi-butikk
TOGTID OSLO: Omtrent 30 min. Siste tog fra Oslo S kl. 23.39 hele uken.

NM i byplanlegging og billig øl
Denne byen kjemper mot Moss om å være byen i Norge med dårligst rykte. Folk snakker stygt, spiser ekle ting og er kriminelle, sier de. Men det er lenge siden. Det er i denne perlen i fylket Buskerud at ting skjer. Drammen er han fyren du synes var mindre pen på videregående, men som virkelig får deg til å angre når du møter han i midten av tyveårene, og du tenker «shiiit, hvorfor satte jeg ikke pengene mine der.» De har nemlig NM i byplanlegging.

Over til mer lokale råd: ta en obligatorisk pils med gamlegutta på Palmen Pub, før man rusler bort tell (!) Gamle Gress (Marienlyst stadion) for å se på Godset. Dersom man skal ut så finner man «en del» alternativer på torget (Bragernes torg). Frøktelig brunt og jovialt klientell på Unique, Dickens, Lauritz og Pava (Pavarotti), men hvis man vil steppe det opp litt kan man dra på Z. Der går Bacardi Razzen på høykant og folk løfter mye tyngre enn det de evner å tenke, og så har du i tillegg «fiffen», som er kvasi-fintfolk. Dersom man drar på andre siden (Strømsø), så finner man byens billigste pils på Pizzahuset. Der er det også åpen scene hvor du, om du er heldig, kan få med deg Jarle som covrer Kent på svorsk en sen fredagskveld.

 

Moss

INNBYGGERTALL: 32.182
INNBYGGERNAVN: Mossing
MÅLFORM: Nøytral
BARISTASTANDARD: Både dobbel og enkel latte, men neppe håndbrygg.
KJENTE PERSONER: Ari Behn, Jon Michelet og Eivind Hellstrøm
BONUS: 40 min. til harryhandel på Nordbysenteret! (Sverige)
TOGTID OSLO: Omtrent 45 min. Siste tog fra Oslo går ved midnatt hele uken.

Mer enn pølse i vaffel.  
Å emigrere til Østfold, kan for mange være skummelt. Frykten for rånere på enhver bensinstasjon, FrP-himmel og en dialekt som gjør seg best i en sketsj fra glansdagene til Tande-P, ligger grunt i underbevisstheten til de fleste. Heldigvis har Moss bare en brøkdel av dette sammenlignet med sine naboer i fylket. Byen har fra gammelt av et rykte på seg for å stinke, men «Mosselukta», som kom fra den gamle Petersen Paper- fabrikken, forsvant da selskapet gikk konkurs. Heldigvis har de konservert den på Moss industrimuseum, slik at alle kan gå å lukte og mimre om de gode, gamle dager. Byen er delt i to av Mossesundet, hvor vi finner Jeløya ut mot Oslofjorden. En perle, hvor Edvard Munch tilbrakte tre år av sitt liv, med vakre strender, bygninger og natur. Blant de mange velholdte gårdene finner vi Alby gård, som holder byenes mest anerkjente galleri, F15. Her bys det på utstillinger av både aktuell samtidskunst og det mer klassiske.

Moss er mer enn pølse i vaffel, mossekonvensjonen og «folkehelten» Ari Behn. Her er det også kebab og pizza. Byens beste finner du hos Campino Pizzeria. Selv om mange mener at hygienen er like dårlig som kebaben er god, virker ikke mossingene til å begrense seg av det. Er du tørst så anbefaler vi Lucky Luke Saloon. Dra en dobbel «raskere enn…». Er du godtesjuk dagen derpå tar du en tur på Bjørn frukt og tobakk, eller «bjørnen» på folkemunne. Der kan du kjøpe smågodt av ei dame som har stått der i flere generasjoner. Du peker på det du vil ha, og hun plukker digget for deg.

Tønsberg

INNBYGGERTALL: 42.276
INNBYGGERNAVN: Tønsbergenser
MÅLFORM: BOKMÅL
BARISTASTANDARD: Du får ikke Tim Wendelboe her
KJENTE PERSONER: Jahn Teigen, Thina Saltvedt, Jan Mehlum, Paradise-Axel, Paradise-Aurora og P3s Mats Borch Bugge
BONUS: Nest best kinotilbud per innbygger i Norge etter Skien
TOGTID OSLO: 1,5t. + et daglig pendlertog på 1t. Siste tog fra Oslo S går 23.39 hele uken.

Oslofjordsdrøm og Høyre-paradis med gjenlevende AKP(m-l)-minoritet.
Hvis en er kjent med Slottsfjellsfestivalen, er Tønsberg altså byen rundt. Vel profilert som sommerby, omtales Tønsberg gjerne som Norges Ayia Napa (åpent for tolkning). Bykjernen i vennskapsbyen til Roskilde (!!) sentrerer seg rundt «Brygga», som er alt Bryggen i Bergen dessverre ikke får til, samt hjemmet til en bronsestatue av Jahn Teigen. Ser du ekstra nøye etter kan du se at han sitter og skriver på Optimist. STEMNING. Norges eldste by er også fylkeshovedstad i Vestfold. Her blomstrer det med andre ord av offentlige arbeidsplasser, så vel som et stort og nyrenovert sentralsykehus. Det skal likevel ikke glemmes at Tønsberg først og fremst er en kremmerby. Byen kan ellers by på et stort og fantastisk fint bibliotek som også fungerer som litteraturhus, en middelalderfestival hvor man faktisk konkurrerer med lanse, samt et veldig hyggelig torg. Opprinnelig sa man «bilær» og «båtær» også her, men etter at stadig flere sommergjester fra Oslo V. har blitt fastboende, er den gjennomsnittlige dialekten blitt litt penere. Det heter ikke lenger «hu», men «hun».

 

Andre fristelser

 

HOLMESTRAND

INNBYGGERTALL: 10.741
INNBYGGERNAVN: Holmis (?) (ifølge make up-malin)
MÅLFORM: Bokmål
BARISTASTANDARD: Bensinstasjon
KJENTE PERSONER: Makeup-Malin, Odd Børretzen og Norgesmester i motorsag fra 2007, Jon Erik Solberg.
BONUS: 75 meters fjellheis med plass til 60 personer av gangen til 21 mill.

 

SARPSBORG

INNBYGGERTALL: 32.182
INNBYGGERNAVN: Sarping
MÅLFORM: Bilær og båtær og lange ballær.
BARISTASTANDARD: Caroline og Lars Kristian virker fornøyde.
KJENTE PERSONER: Fotballfrue. Fotballspillere på Sarpsborg.
BONUS: Enda kortere til Sverige enn fra Moss.