Livet på plussiden
Det er onsdag ettermiddag, og det er redaksjonsmøte i Stoff. «Hvor mange av dere har VG+?», spør jeg. Ingen rekker opp hånden. Etter en kort kartlegging av inntrykket folk har, later artiklene der til å enten handle om a) slanking b) norske a til å-kjendiser c) historiske hendelser/forskning som virker spennende, men som man veldig enkelt kan google seg frem til å lese om gratis d) Carsten (54) er i mot monogami og har hatt samleie med minst 400 damer e) psykopater.
9. mars 2017
TEKST Mathias Juell Johnsen
illustrasjon Ida Neverdahl

 

Hva beveger seg egentlig bak betalingsmuren til VG+?

 
Det er onsdag ettermiddag, og det er redaksjonsmøte i Stoff.

«Hvor mange av dere har VG+?», spør jeg.

Ingen rekker opp hånden. Etter en kort kartlegging av inntrykket folk har, later artiklene der til å enten handle om a) slanking b) norske a til å-kjendiser c) historiske hendelser/forskning som virker spennende, men som man veldig enkelt kan google seg frem til å lese om gratis d) Carsten (54) er i mot monogami og har hatt samleie med minst 400 damer e) psykopater.

Benekting av fakta
Vi er tross alt en avis av *sett inn målgruppe* for *sett inn samme målgruppe*. Og *sett inn målgruppe* har ikke råd til VG+. Ergo er det vårt samfunnsoppdrag og bringe VG+ til *sett inn målgruppe*. Daglig leder, Hans, sjekker rask organisasjonskontoen og bekrefter at, jo, vi kan avse 39 kroner for et ukesabbo.

Tre uker senere, dagen før deadline, logger jeg meg inn og lar det stå til. Det første som møter meg, er oljemilliardær Ståle Kyllingstad. «Oljeindustrien går ikke mot slutten. Å si noe annet er å benekte fakta!», bedyrer han, og benekter selv det faktum at oljen ikke er en evigvarende ressurs. Jeg klarer ikke trekke så mye mer ut av intervjuet, annet enn at han har mye penger, fremstår litt douche, og har utstoppede dyr på veggen.

Småpartiene på Stortinget har vært i Lofoten for å drive valgkamp, og er uenige. Journalisten har døpt dem «Sperregrensekameratene», og det er blitt tatt bilder av dem i fjæra. Journalisten har også snakket med folkene på Røst, og ingen vil ha oljeboring der, merkelig nok. I Oslo, har de rike, mektige, vestkantklysene fått 50 K i tilskudd for å skifte ut de sykt forurensende oljefyrene sine. Dette er, bokstavelig talt, et brennhett tema, som også var allment tilgjengelig da «avsløringen» først ble kjent. Det er dog blitt «gravd opp» enda mer groms, som for eksempel at Jens Stoltenberg også har fått pæng. Er saker om olje den nye olja?

Sukkerpappa
Jeg klikker på fanen «utgaver» øverst i høyre hjørne, og skjønner brått omfanget av oppgaven jeg har påtatt meg. VG+ gis ut hver dag. Det burde egentlig ikke ha overrasket meg, all den tid VG er en dagsavis. Men nå vet jeg ikke hvor jeg skal starte. Jeg vil sleivsparke journalisteliten, de som drar inn penga, men blir litt lamslått av det faktiske arbeidet som gjøres. Det er åpenbart mye bra journalistikk som gjøres i VG-huset. Men er det for mye av det gode?

For barna våre er det i alle fall dét. «Barn får i seg sinnsykt mye sukker! Mye mer enn de trenger. Punktum». Greit å vite. En far har spist som barnet sitt en uke, og fikk en økning i triglyseridene på 20 prosent. Jeg vet ikke hva det vil si, men det er tilsynelatende sjokkerende.

Gjermund Cappelen har malt et bilde av pappaen sin i retten. VG+ gir oppdateringer for hver bidige dag han og Eirik Jensen møtes der. Faren til Gjermund har vært og er fraværende, men han har ikke mistet troen på han. De ga hverandre en klem. Den var ikke overfladisk.

 

Menn som elsker kvinner litt for mye
At velmente råd om sex og samliv skal være bak en betalingsmur, er litt trist. Han er 27 år og har blitt sammen med en 40åring. Men er han for opptatt av å tilfredsstille henne? Dæven, dette var gjenkjennelig! Fra innsiden kan vi rapportere at sexologen opplyser om at, neida, han må bare fortsett å nyte kjærligheten, den seksuelle tenningen og livet.  

Danske Carsten (54), en fyr som åpenbart nyter legendestatus i visse kretser, gjemmer seg også på andre siden av gjerdet. Det vil si, han gjemmer seg ikke, han snakker høylytt om at han har hatt samleie med 400-500 kvinner, og at han er i mot monogami. Kjæresten, Oliwia (23!), er helt med på notene. Vi får et innblikk i et liv med tilsynelatende mye kjærlighet, som også blir forsterket av å ligge med andre enn hverandre, mens Carsten og Oliwia poserer ganske utfordrende i ganske mange bilder. Hvorfor vil eldre menn ha sex med unge kvinner? De vil føle seg beundret, attraktive, vise og tilsynelatende neglisjere det faktum at de har barn på samme alder.

Apropos sex, Dakota Johnson, aktuell i Fifty shades darker, trives best i sofaen eller med venner. Hun har ikke sexleketøy, og syntes det var upassende av VGs journalist å spørre om det.

50K psykoer
Psykopati er også en sabla het potet bak betalingsmuren. Titler som «Småbarnsfar forteller: Mitt liv som psykopat», «Når sjefen er psykopat», «Livet med en psykopatisk mamma», «De sakkyndige om tiltalte i retten: 21 av 24 på psykopat-skalaen» og «Ekspertenes råd mot psykopater: Kom deg unna!» er bare et knippe av det man finner når man søker på «psykopat» i sidens egen søkemotor.

Mennesker uten anger, impulskontroll og evnen til å elske. «Eirik», som småbarnsfaren kalles, har fått 38 av 40 poeng på den anerkjente psykopatundersøkelsen «The Hare Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R)». Han slår konen sin, leser mennesker for å utnytte svakhetene deres, og tenker først på arv når folk dør. Norsk psykologforening anslår at 50 000 nordmenn er som han. Greit å ha i bakhodet.

Google og skløtter
Andreas «Tix, ta av deg klærne, din skløtte, lov å være hore under bordet» Haukland, tar 150 000 for å skrive russelåter. Han stiller i tillegg strenge krav. Bussene må ta avstand fra vold, overgrep, mobbing og ikke minst narkotika. Det står i kontrakten, og han kan faktisk terminere den. Han har forøvrig god økonomi og 120 000 følgere på snapchat.

«Dagens rute» er en stusselig affære. Et par eksempler: En dame sier til mannen sin, som er ikledd t-skjorte med v-hals, at det ikke er så pent, spesielt ikke når de møtes på midten! Han er altså så feit at v-halsen møter magen, om du skjønner. Han har veldig stor mage med andre ord. En annen rute viser en viking, som stiller spørsmål ved om det faktisk er Tor med hammeren som lager lynet, eller om det er en vitenskapelig forklaring. To andre vikinger ser på han morskt, og den ene sier «Drep! Nerd!». Latterlig lite morsomt, i grunn.

Jeg scroller videre etter det jeg oppfatter som lett tilgjengelig, gratis informasjon, omgjort til betalingsmurjournalistikk. Hvordan få lavere blodtrykk uten medisin? Hva har dødsdømte fanger i USA spist som sitt siste måltid? Hva er greia med felleski? Journalistene har også gravd seg frem til drapsmetodene til Kim Jong Un, så du slipper å sjekke Wikipedia og BBC.

De folkekjære
Ja, vi elsker kongen. Folket, de VG+ har stoppet og spurt foran slottet, hyller han. Han er 80 år. Han samler Norge i en urolig tid. Straight up god stemning. Du vet hva du får, liksom. Hylling gjøres for øvrig over en lav sko. Det relativt sterke verbet «å hylle», er tilsynelatende omdefinert til noe helt hverdagslig, som innebærer at «*sett inn navn på kjendis* *sett inn litt snill/litt krevende/litt yrkesorientert handling, muligens på tross av motgang i gitte yrke*, nå skriver folk, definert som fans som følger vedkommende på sosiale medier, positive kommentarer i kommentarfeltet i nevnte sosiale medier».

På nyåret poserte vårt andre statsoverhode, Erna, i en vakker solnedgang for VG+, og konkluderte med at nei, 2016 ble ikke så ille som hun trodde. Jo, det var og er dritt i Aleppo, verdenssamfunnet og spesielt NATO har totalt feilet i å intervenere, Russland hacket valget i USA, Trump er vanskelig. Men hun tror på borgerlig flertall til høsten, og er en del av både eliten og «the establishment».

Din lykkes og sikkerhets smed
Selvhjelp er også en egen kategori. Forutenom artikler om helse, kan du lese saker som «de unge børstalentene». Ja, det er en «forgubbing» på Oslo børs, men studenter, både gutter og jenter kan godt ta opp kredittlån og investere det i aksjer hvis de er blakke! Eller konf-pengene. Det har funka for fire stykker som VG+ har intervjuet, det funker sikkert for deg også, hvis du er lydhør for deres tips. Ha is i magen, ikke hør på rådene til andre, og husk at det er bedre å kjøpe aksjer enn å tippe på oddsen!  

Det er ikke bare pengene dine som er viktig, det er også sikkerheten din. På nettet finnes det faktisk russiske hackere. VGs egen sikkerhetsanalytiker, Einar Otto Stangvik, gir meg tipsene for å ikke bli hacket. Oppdater programvaren jevnlig. Ikke åpne lenker i mailer der du er usikker på avsender. Ikke åpne lenker der du tror du er sikker på avsender heller. Skriv heller inn adressen selv. Ring de også helst først! Ikke bli med i konkurranser via mail. Ikke registrer mailen din på utenlandske sider. Bare ikke bruk mailen din til dagligdagse ting, egentlig. Det er best.

Jeg klarer så å gå gjennom en brøkdel av artiklene, men jeg sitter igjen med en følelse at VG+ er helt ok. Basic, i mangel på et bedre ord. Men ikke nødvendigvis på en dårlig måte. Det er mange saker som er litt wack, men også mye vettugt og samfunnsrelevant. Det er også en annen fordel med å besitte et abonnement: du leser ikke bare sakene. Å skue utover de endeløse slettene på plussiden, er som å skue inn i sjela på det norske folk.