TEKST Olve Hagen Wold
Vi har testet Vinmonopolets nye viner, så du slipper.
Bottega Gold Spumante
Type: Prosecco, musserende hvitvin
Sted: Veneto, Italia
Alkoholstyrke: 11 %
Pris: 205.00
Det første man legger merke til med denne vinen er at hele flasken er forgylt. Det ville vært et dristig valg selv for en motechampagne, men det neste man legger merke til er at dette er en prosecco man ikke har hørt om. Botta Gold sikter altså veldig høyt, men kan den holde det den lover? Nei, den kan ikke det. Den er kjip og pregløs, for søt og med en eim av marsipanlikør. Du vil ikke drikke Bottega Gold for din egen del, og du har ikke karismaen til å ha med denne på fest.
Soler-Jové Cava Brut Reserva
Type: Cava, musserende hvitvin
Sted: Penedès, Spania
Alkoholstyrke: 11.5 %
Pris: 119.90
En tydelig lukt av eple, svovel, servelat, chorizo… dette er ikke tilfeldige assosiasjoner vi har. På Vinmonopolets sider står det at denne blant annet har et «hint av kjøtt og gummi». Nice. Men utenom lukten er dette en ganske standard videregåendevin, ganske sur og med en lun ettersmak som brer seg ut i halsen og så forsvinner helt. Helt motstandsfritt. Det bør nevnes at etter at prøvesmakingen var ferdig, var det denne flest vendte tilbake til.
Lykkebobler Soler Jové Brut Rosé
Type: Musserende rosévin
Sted: Spania
Alkoholstyrke: 11.5 %
Pris: 139.90
Som om du trengte oss for å vite at du skal styre unna en rosa vin kalt «Lykkebobler». Den lukter som kirsebærgodteri og dameparfyme, fylt med så mange e-stoffer at det kjennes som om nesen skal falle av. Den smaker som gjæret julebrus. Bare flatere. Konsistensen minner om dus, den idiotiske blandingen av juice og farris som skulle være det neste store for noen år siden. Dette er en rosévin som helst vil være rusbrus, og ikke engang får til det.
3 Winzer Riesling Trocken
Type: Hvitvin
Sted: Rheinhessen, Tyskland
Alkoholstyrke: 12 %
Pris: 124.90
På etiketten står det at denne vinen er «trocken», som et raskt google-søk avslører at betyr «tørr». Vel, det er den ikke. Denne smaker eplejuice. Men ikke sånn god, fersk eplejuice, sånn syntetisk Eldorado-dritt. Bare gått ut på dato. Dette er ikke en hvitvin du vil nyte. Men det er heller ikke en vin du vil styrte, for først da kommer ettersmaken. 3 Winzer smaker egentlig ingenting før den kommer i magen.
Sungarden Riesling-Sauvignon Blanc
Type: Hvitvin
Sted: Pfalz, Tyskland
Alkoholstyrke: 12 %
Pris: 99.90
Dette er en perfekt vin å ta vin-knuten på i russetiden. Misforstå oss rett, dette er ikke en god vin. Den smaker som noe noen har laget i et badekar. Nei, stryk det, vi har smakt bedre badekarvin. Den er søt, men smaker ellers lite utenom alkohol. I tillegg hadde den hatt godt av litt bobler. Men dette er likevel den eneste vinen i testen som kjenner sitt publikum godt nok til at den kommer i en plastflaske som er nesten umulig å ødelegge. Ta den med i vannet på cruise utenfor Magaluf. Ikke server den i middagsselskap.
Vajra Moscato d’Asti
Type: Hvit dessertvin
Sted: Asti, Italia
Alkoholstyrke: 5.5 %
Pris: 124.90
Vi vet ikke helt hvordan en dessertvin klarte å lure seg inn blant hvitvinene. Vi vet bare at ingen så det komme. Da det opprinnelige sjokket ga seg, var redaksjonen imidlertid enige om at dette var en ganske drikkelig vin. Den er søt og fyldig, med en smak av hylleblomst. Den er likevel tam sammenlignet med andre dessertviner vi har drukket, og en aroma av såpe trekker ned. Legg også merke til at 5.5 % ikke er en skrivefeil.
Dominio de Verderrubí
Type: Økologisk hvitvin
Sted: Rueda, Spania
Alkoholprosent: 13 %
Pris: 161.10
Som kveldens første økologiske vin, kan vi ikke si annet enn at denne leverer. Den er et sydende og ustabilt heksebrygg. Den lukter gjær og noe skummelt vi ikke helt kan sette fingeren på. Det føles litt som å drikke medisin. Den er søt og bitter, litt som dårlig ånde og med den samme ettersmaken som sovepiller. Og du kjenner at den jobber videre i magen når du først har drukket den. Det viser seg at naturen også kan være giftig.
Quinta do Montalto Vinha da Malhada Rosé
Type: Økologisk rosévin
Sted: Ourém, Portugal
Alkoholprosent: 12.5 %
Pris: 110.00
Hva er det med økologiske viner? Mens den forrige luktet noe ubestemmelig og truende, lukter denne direkte giftig. Har noen sjekket forseglingen? spør noen. Hva gjør vi hvis dette er metanol? Etter å ha smakt den, er vi fremdeles ikke sikre. Dette smaker som rødsprit og sukker. Det smaker fermentert kreft. Har vi blitt forgiftet? Er dette et hemmelig komplott for å ta knekken på ironisk fyllajournalistikk en gang for alle? Vi lever fortsatt, men selv de redaksjonsmedlemmene som har vært med på vintester før, må innrømme at dette sannsynligvis er det verste de har smakt.