Solid breakup-artist
Det er to år siden 28-åringen fra Geilo overrasket pop- Norge med debutalbumet Fremad i alle retninga. Albumet fikk gode anmeldelser og Kvammen ble nominert i tre kategorier på Spellemann.
31. mars 2017

Daniel Kvammen gjorde suksessdebut i 2015, nå er han aktuell med sitt andre album Vektlaus.

 

TEKST LIVE BONES
FOTO GRY DAHL

 

Det er to år siden 28-åringen fra Geilo overrasket pop- Norge med debutalbumet  Fremad i alle retninga. Albumet fikk gode anmeldelser og Kvammen ble nominert i tre kategorier på Spellemann. Låten «Du fortjenar ein som meg» ble årets sommerhit, og jenter landet rundt kunne ønske det var nettopp de som fortjente en som han.

Nå er andrealbumet ute, men med annen tematikk enn Kvammen først hadde trodd. Da han i januar i fjor begynte skriveprosessen, hadde han nettopp gått ut av et forhold. Han ville egentlig ikke at dette skulle prege låtskrivingen, men kom seg ikke unna.

— Jeg var veldig tydelig på at det siste jeg skulle gjøre var å skrive et breakup-album, det tenkte jeg ville være verdens største klisjé. Jeg sa det til og med til henne, at det kommer faen ikke til å skje. Men så var det eneste jeg klarte å skrive om den driten der, og da måtte jeg bare kapitulere for egen svakhet og la det stå til.

Kvammen har skrevet låter både om det som er vondt og bra ved et brudd. Dette skapte spenn, og låtene går fra høyt til lavt med alt fra dansepop til låter med balladepreg.

— Jeg prøvde å beskrive både opp og nedturene, det er ikke nødvendigvis slik at det å gå ut av et forhold kun er bekmørkt.

 

Skal ikke bry seg om karakterer
Uttrykket «det vanskelige andrealbumet» er kjent i musikkens verden. Kvammen imponerte med sin debut, og forventningene til andre album var absolutt tilstede. Gode anmeldelser og god respons fikk også Vektlaus da plata endelig kom. Dette beskriver Kvammen som overveldende.

— Det har vært, ikke for å skryte, ganske ålreit. Jeg ble emosjonell og begynte nesten å grine. Det har vært helt sinnsvakt, og det er veldig flott.

— Man tenker jo sånn at man ikke skal bry seg om karakterer, men det er klart at det er lett å bry seg når de er så gode. Hvis de blir dårligere senere gidder jeg ikke bry meg, ler Kvammen.

Første og niende spor på albumet har tittelen ”…” – hva står dette for?

— Det er en måte å markere mellomspill og beholde plateformatet i en verden hvor alle gir ut singler. Så det dere ”…” greiene er egentlig bare for å lure Spotify, men samtidig ikke være dritpretensiøs og kalle det intermesso.

 

Nervøs type?
Nå skal Kvammen gjøre ferdig en liten norgesturné, før sommerturné og festivaler står på tapetet.

— Jeg driver også med et hemmelig prosjekt ved siden av, så kanskje det skjer noe greier ut på høsten, smiler Kvammen lurt.

Kan du fortelle oss en ting få vet om deg?

— Jeg synes Bryan Adams låt ”Run to you” er fantastisk fet og jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke digger den låta. Så er jeg ganske mye nervøs, folk blir ofte ganske overrasket over dét, men jeg trodde det var åpenbart.