Bergen Revels #16
De sier at påsken er nokså sen i år, men det kan ikke være noe i forhold til våren i Bergen. Sist jeg sjekket Snapchat var det snø og slaps i g­atene, lystige fem grader celsius, og rammeskeive vindkast hvor enn kameraet ble snudd. Her i Uganda er det standard temp på tjuefem grader fra morgen til kveld. Siden vi dessverre ikke kan endre været (enda), kommer det her en «how-to-survive-living-in-a-f*cking-dishwasher-without-getting-an-MDD-guide», (sic) for dere der hjemme.
2. april 2017
tekst MARTIN HJELLE
illustrasjon IDA NEVERDAHL

 
De sier at påsken er nokså sen i år, men det kan ikke være noe i forhold til våren i Bergen. Sist jeg sjekket Snapchat var det snø og slaps i g­atene, lystige fem grader celsius, og rammeskeive vindkast hvor enn kameraet ble snudd. Her i Uganda er det standard temp på tjuefem grader fra morgen til kveld. Siden vi dessverre ikke kan endre været (enda), kommer det her en «how-to-survive-living-in-a-f*cking-dishwasher-without-getting-an-MDD-guide», (sic) for dere der hjemme.

Det kulturelle startskuddet avfyres på Litteraturhuset torsdag 6. april med a­rrangementet «NYLIBERALISME». Hit kommer samfunnsdebattantene LINN STALSBERG, OLA INNSET og KRISTIAN MEISINGSET for å diskutere vår generasjons store livsutfordringer. Hvis du ikke vet hva nyliberalisme eller vår genera­sjons store livsutfordringer er, foreslår jeg at du tar turen! Gratis er det óg. Fredag 7. april er det bursdagsfest på Klubb Kok, da Stoff (JA, VI!) fei­rer to-årsdag! JIPPI! Underholdningsmessig kan vi by på blant annet NMG/G-HUSETs nye yndling ARIAN – som nettopp ga ut minialbumet «LEGGER DRITTEN NED» – og halvparten av d­uoen bak HIPHOPBONANZA, DJ UNGE HELGESEN, som snurrer fet hiphop, med mye dansbarhet og høy nostalgifaktor. Som om ikke dette var gaver nok, så har vi i Stoff-redaksjonen fått produsert våre helt egne, objektivt sett s­uperfete gensere som du kan beundre og kjøpe. DET GLEDES!

Dagen derpå foreslår jeg at du rasker med deg en bok fra BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK, en is fra HALLAISEN og vandrer opp til Sk­ansen Brannstasjon for litt utsikt og meditasjon. Av l­ektyre anbefales «SNORT STORIES» av MATIAS FALDBAKKEN. Passe morbid/morsom for en litt bakfull formiddag. Hvis solen merkelig nok ikke skulle skinne denne lørdagen, ville jeg testet ut k­afeen på Landmark/Bergen Kunsthall. Ertesuppen var en vinner sist jeg var innom. Her kan du også gjennomføre antropologiske studier av de fleste stammer innen kunst- og musikkscenen i Bergen. Den kommende uken er det PÅSKE­FERIE, med andre ord er det fint lite som rører seg i B-byen. Dra på fjellet eller bestill deg en billig charter til restplasshimmelen sør for Eiffeltårnet.

Onsdag 19. april kan du ta med deg brille­skillet ditt til Det Akademiske Kvarter, hvor

ELISABETH LARSEN fra BIOTEKNOLOGI­RÅDET, sammen med professor i medisinsk etikk, JAN HELGE SOLBAKK, gir oss en innføring i bio­teknologiens mange muligheter og utfordringer. Foredraget «FRAMTIDEN I VÅRE STAMCELLER» tar for seg alt fra klipping og liming av gener til 3D-printing av organer – som skummelt nok ikke ligger så langt inn i fremtiden som vi kanskje tror.

Torsdag 20. april inntar THOMAS DYBDAHL scenen på USF//Verftet med sitt syvende album, «THE GREAT PLAINS». Nostalgiker som jeg er, gleder jeg meg til å høre «…sanger om de øye­blikkene man i etterkant kan tydelig se var vi­ktige for alt som kom etterpå.» Vi sees der! Samme kveld (dog noen timer tidligere), kommer Imam ABDI LADIF AHMED, lege BUSHRA ISHAQ, og politiker MAHMOUD FARAHMAND til Litteratur­huset for å gi publikum svar på spørsmål «…om Koranen som de alltid har lurt på (men ikke turt å spørre om)» gjennom foredraget «KORANEN». Lørdagen etter har du muligheten til å delta på et FLYTENDE RAVE, når SISTA LÅTEN inviterer til 7-timers fest på en båt i Bergensfjorden. Søndag 23. april viser Bergen Filmklubb 80- talls- klass­ikeren «BETTY BLUE», gjennombruddsfilmen til BEATRICE DALLE. Filmen portretterer den eventyrlystne og seksuelt frigjorte BETTY, som gjør alt for å få det som hun vil her i livet. Filmen er basert på Philippe Dijan’s klassiker «37.2ºC dans le matin».

Tjuefire timer senere er det mandag, som b­etyr at du kan se gode filmer sammen med folkene i Filmklubben HUFF. Kveldens 35mm, GUMMO, handler om tenåringene SOLOMON og TUMMLER, som bor i en småsliten by i Ohio, noen år etter at en tornado stakk innom. Her fyller de sine grå dager med alt fra døde katter til limsniffing. Unikt forstyrrende! Onsdag 26. april blir det popping og smaking av italienske viner på Colonialen. Melding slutt.

Gikk du glipp av HESTER V75s konsert forleden? Har du ikke sett lillesøster/lillebror på altfor lenge? Er svaret JA på begge disse spørsmålene, så har UFLAKKS løsningen klar. H75 spiller n­emlig u18-konsert torsdag 27. april på Østre. Er du myndig/for gammel, så huk tak i småsøskene og ta turen. Det blir fett! Er du myndig og utenbysfra eller enebarn, så er det 18+ slippfest for det nye albumet deres «BABY, EG HAR ET P­ROBLEM», fredag 28. april, same place, same time.

Måneden avsluttes med enda en film. Denne gang er det EVEN BENESTADs sterke dokumentar, «ALT OM MIN FAR», som vises på Bergen Filmklubb søndag 30. april. Den handler om den profilerte transpersonen og legen E­SPEN ESTHER PIRELLI EVENSTAD sin reise fra mann til kvinne, med alt av problemer, tabuer og livskriser dette skaper — ikke bare for hovedpersonen selv, men også hens familie. «En usminket, sår og direkte beretning som engasjerer sterkt og utløser et ras av spørsmål.»

Webala!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og d­e­­l­aktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevare­fabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.