Jubilanten
Mye har skjedd siden en bråte musikk­engasjerte frivillige i 1997 omsider tok saken i egne hender. Saken? De følte alle at populærmusikken i lang tid hadde blitt oversett når de offentlige budsjett­ene ble utredet, og ville gjøre sitt for å samle det bergenske musikk­miljøet. Det manglet struktur og ordnede former. Det manglet et bindeledd, og det var nettopp dét Brak ville endre.
2. april 2017
TEKST Elias Bakken Johansen
Foto Pressebilde Brak

 

Brak feirer 20 år som brobygger.

Mye har skjedd siden en bråte musikk­engasjerte frivillige i 1997 omsider tok saken i egne hender. Saken? De følte alle at populærmusikken i lang tid hadde blitt oversett når de offentlige budsjett­ene ble utredet, og ville gjøre sitt for å samle det bergenske musikk­miljøet. Det manglet struktur og ordnede former. Det manglet et bindeledd, og det var nettopp dét Brak ville endre.

Frem til 2008 stod forkortelsen for Bergenske Rockeaktører, men etter at hele Hordaland og også Sogn og Fjordane ble innlemmet i organisa­sjonens domene, ble BRAK til Brak. De er heller ikke sjangerbundet til rock lengre. I år er tenårene tilbakelagt, og organisasjonen markerer nå 20-årsjubileum.

Lokalt og internasjonalt

Om det skulle være uklart: Brak er et kompetansesenter for musikere, arr­angører og andre musikkselskaper med det formål å bedre betingelsene for musikkmiljøene i Hordaland og Sogn og Fjordane. «Brak skal fungere som døråpner, veileder og bindeledd som løfter alle aktører innen­ musikkfeltet til neste nivå», som de selv beskriver det.

Stoff møtte Karen Sofie Sørensen, som har vært daglig leder i Brak siden 2013. Hun forteller gjerne mer om jobben sin.

Vi er en møteplass for både­ ­arrangører og artister, og ønsker at det skal være lav terskel for å ta kontakt og bruke Brak sitt tilbud. Vi bistår mye med administrativ råd­givning, forteller hun.

Administrativ talentfabrikk

Sist lørdag arrangerte Brak fagdag om musikk og merkevarebygging på Litteraturhuset, med over 80 påmeldte. Fagdager er blant Braks viktigste arenaer når det gjelder å spre kompetansen sin. Men aller viktigst – og hyppigst brukt – er nok rådgivningsøktene de tilbyr over telefon eller i deres kontorer på USF Verftet. Slike økter har de 250 av i løpet av et år.

–  Rådgivningen kan gjelde alt mulig, egentlig. «Jeg skal gi ut musikken­ min selv – hvordan bør jeg tre frem?», «vi ønsker å starte management – hvor starter vi?», «hvordan skal denne søknaden fylles ut?». Vi bidrar som best vi kan med råd, sier Sørensen.

De fleste etablerte bergensartister har vært innom Brak på et eller annet tidspunkt, forteller den daglige lederen. Enslaved var fast klientell på Brak-kurs for 13-14 år siden, og i dag blir de hentet inn for å lede kurs. Sigrid Raabe hadde de kontakt med før hun flyttet til Bergen, mens 9 Grader Nord var innom før de i det hele tatt hadde valgt bandnavn. Kollektivet Vibbefanger er også en aktør de har jobbet mye med den seneste tiden. Ambisjonsnivået er høyt, forteller Sørensen.

Tanken vår er å bygge nettverk og kompetanse lokalt, og forberede­ både artister og andre på hva som skal til for å etablere seg og bygge nettverk både nasjonalt og internasjonalt.

Ute i felten

For to år siden satte Brak seg mål om å bidra til at Vestlandet skal bli en internasjonalt ledende musikk­region, og i fjor var de med på å etablere Vill Vill Vest, samt å arrangere festivalens seminarer. Nettopp samarbeidet med de ulike musikk­miljøene, å spille hverandre gode, er viktig for både Brak og deres samarbeidspartnere.

Vi har en veldig god dialog med feltet. Musikken som lages her blir lagt merke til, og da må vi tilpasse oss, og sette enda høyere ambisjoner på vegne av bransjen her i regionen. Brak er ingenting uten innsatsen og suksessen til miljøet vi jobber for, fastslår Sørensen.

Torsdag 27. april arrangeres den offisielle markeringen av jubileet, i Røkeriet på USF Verftet. Ti Brak-tilknyttede artister skal alle tolke én låt fra de siste to tiårene. Deriblant skal Kjartan Lauritzen, Balestrands fremadstormende raphelt, covre Datarocks «Fa Fa Fa». Artistenes ti tolkninger vil også foreviges i form av en crowdfundet jubileumsvinyl.