Posterboy #3
Ola tråler stadig Bergens brosteinsgater etter byens beste plakater. Her deler han sine funn.
2. april 2017
tekst Ola Lysgaard
Plakat Torgeir Stige & Åge Peterson

 

Ola tråler stadig Bergens brosteinsgater etter byens beste plakater. Her deler han sine funn.

 

Det mest spennende som har skjedd i Bergens plakatflora det siste året, er at vi i fjor fikk risografer til byen. Dette er en slags fancy kopimaskiner som både er billige, effektive, og som kan trykke med mer varierte teknikker og uvanlige farger som fluoriserende rosa og gull. Bergen har to maskiner, én på kunsthøyskolen, og en i Pamflett,  et visningsrom, selvpubliseringsverksted og kunst/designkollektiv i Magnus Barfots gate. Pamflettgjengen står også bak Bergen Art Book Fair, Bergen Zines, og det meste annet spennende som skjer innenfor den nisjen i Bergen. Logisk nok er det også Pamflett som leder løpet i å lage skikkelig pene trykksaker i riso for sine arrangementer, og Åge Petersons plakat for Torgeirs Stige sin utstilling er mitt favoritteksempel til nå. Stiges illustrasjon er her gjengitt på samme måte som de faktiske trykkene i utstillingen, og Peterson har kun gjort de mest minimale grepene for å lage en eventplakat ut av det. Og dette grenselandet mellom kommersiell plakat og veggkunst er også hvor jeg håper risografen får fotfeste. Du kan lage en plakat med like høy kunstnerisk og trykketeknisk kvalitet som utstillingen den reklamerer for, og slik er ikke bare reklamen ærlig, men den smykker byen med mer av den gode kunsten i prosessen.