Bergen Revels #17
Mai! Våren er endelig ankommet regnbyen. I hvert fall for noen dager. Rask med deg en trykkefersk blekke fra Studentsenteret, en kaffe fra BLOM, og kom deg ut i solen. Anbefalt leseplass: BERGEN FESTNING. Som oftest få folk, lite støy, og treseksti-graders utsikt. Etter noen timers solslikking, kaffeslurping, og kritisk lesing av månedens STOFF-utgave, foreslår jeg at du gjør som de fleste andre bergensere/BR-lesere på en solfylt dag: går opp FLØIEN/ULRIKEN/LØVSTAKKEN.
1. mai 2017
TEKST Martin Hjelle
Illustrasjon Ola Lysgaard

 
Mai! Våren er endelig ankommet regnbyen. I hvert fall for noen dager. Rask med deg en trykkefersk blekke fra Studentsenteret, en kaffe fra BLOM, og kom deg ut i solen. Anbefalt leseplass: BERGEN FESTNING. Som oftest få folk, lite støy, og treseksti-graders utsikt. Etter noen timers solslikking, kaffeslurping, og kritisk lesing av månedens STOFF-utgave, foreslår jeg at du gjør som de fleste andre bergensere/BR-lesere på en solfylt dag: går opp FLØIEN/ULRIKEN/LØVSTAKKEN. På vei ned ringer du noen tjommier, kjøper kvalitetspølser fra TREKRONEREN, og innvier grillsesongen i nærmeste park. Solbrent, mett, og ruset på UV-lys og D-vitamin tar du kvelden.

Torsdag 4. mai stikker du til Litteraturhuset. Her møtes ELINE LUND FJÆREN, LINNEA MYHRE og INGVILD LOTHE til debatt og diskusjon om unge kvinnelige forfatteres posisjon og mottakelse i den norske samtidslitteraturen, gjennom foredraget UNG. LOVENDE. KVINNE. Dagen derpå er det fredag. Merkelig nok er dette dagen for månedens første VINPJATT, i regi av ColonialenLitthuset. Temaet denne kvelden er ROSÈVIN, og undertegnede mistenker at dagskifte henger sammen med den forestående lanseringen av årets rosèviner på Vinmonopolet uken derpå. Salgstriks til side, så er jeg meget klar for lettere viner og sommerfølelse i glasset. Det gledes!

Lørdag 6. mai er det kulturell utelivsjackpot. Du står nemlig mellom to nesten umulige valg. Alterna­tiv A er HIPT (HEL)HUSKvarteret, i regi av IMMATURUS. Her blir det alt fra ølkurs og improbattle, til legendarisk hipsterquiz. Alt med det formål å vise alle hvorfor B-byen faktisk er landets hippeste – til tross for hva Tigerstaden måtte tro. Alternativ B er ikke dårligere; Landmarks JUNGELEN arrangerer BRASIL-SPECIAL med konsert signert GABRIELA GARRUBO, etterfulgt av tropiske beats fra DJ SIMON ALE­JANDRO og bergens-ikonet ERLEND KLETTE. Uansett hvilket alternativ du går for, kan jeg g­arantere en uforglemmelig aften!

Mandag 8. mai kommer filmskaper og forfatter ADEL KHAN FAROOQ til Bergen Offentlige Bibliotek for å snakke om islam, radikalisering av ungdom og forebygging, med bakgrunn i hans egen NRK-dokumentar om islamisten UBAYDULLAH HUSSAIN, samt fjorårets romanutsgivelse MINE BRØDRE. FAROOQ havnet selv i PST’s søkelys grunnet arbeidet med dokumentaren.

To dager senere, onsdag 10. mai er det igjen tid for foredragsserien KROPPEN FOR VOKSNELitteraturhuset. Denne gang har lege TROND-VIGGO TORGERSEN med seg professor i psyk­ologi ELSE-MARIE LØBERG fra UiB, og sammen skal de snakke om vår generasjon PSYKE UNGDOMMER. Påfører samtidens stress og press ungdommene våre faktiske psykdommer, eller overanalyserer vi bare normal tenåringsoppførsel?

Den tyske filmskaperen JAN-OLE GERSTER sin debutfilm OH BOY har siden premieren i 2012 høstet over tyve internasjonale filmpriser, blant annet for «Beste spillefilm» i 2013. Protagonist TOM SCHILLING fikk prisen for «Beste hovedrolle» for sitt portrett av uni-dropouten  NIKO, som strever med å finne sin plass i «samfunn prestasjon», og derav driver formløst rundt i B­erlins gater. OH BOY vises i original 35mm på Cinemateket, fredag 12. mai! Sees der!

Er du mer western-fan? I så fall bør du ta turen til HUFF FILMKLUBB sine lokaler på Verftet påfølgende mandag. Der vises 2015-blockbusteren BONE TOMAHAWK, med blant annet Kurt Russel. Kruttpistoler er kjøpt inn!

Onsdag 17. mai er den nasjonale PAVLOVA-OG-CHAMPAGNE-FROKOST-DAGEN. Gratulerer til alle landets beboere! Vi gleder oss til bunad og dress, og håper vi sees på BUNADSBOOGIELogen.

I månedens nest siste helg er det på tide å innvie BADEBUKSEN. Håp på sol, ta med deg noen øl, og følg folkestrømmen til Nordnes Sjøbad. Husk solkrem!

Fredag 26. mai er det konsertbonanza på Landmark. Hit kommer Skien-startupen VERDENSROMMET, dansk/norske indiekomet SHIKOSWE og samarbeidsprosjektet SOFTCORE UNTD, som består av EMIR «SUSHI» HINDIC, MATHIAS «THIAS» HUMLEN, VETLE JUNKER og A­NDREAS HØVSET, de to siste også medlemmer av VERDENSROMMET.

Månedens siste dag er viet feminist, forfatter og foregangskvinne GERTRUDE STEIN. Cand. philol. GRETHE F. SYED, som har oversatt en rekke av STEINs teskter, forteller om hennes liv og betydning for hennes samtid. En myk avslutning på en myk måned.

Og med det, glir vi over i eksamenslesing, sommer og fri!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og d­e­­l­aktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevare­fabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.