Posterboy #4
For meg handler denne spalten om å belyse mangfoldet i Bergens plakater. Derfor mente jeg selv at ikke samme designer skulle bli presentert her flere ganger, men de ordene får jeg nå spise. Til mitt forsvar, så var forrige måneds plakat kun designet av Åge Peterson med en stor illustrasjon av Torgeir Stige. Denne gangen er Peterson både designer og illustratør, og plakaten hans for B-open, en festival hvor du kan dra rundt og besøke ateliéer og kunstnere i bergen, er et ganske annet kunststykke.
3. mai 2017
TEKST Ola Lysgaard
Plakat Åge Peterson

 
For meg handler denne spalten om å belyse mangfoldet i Bergens plakater. Derfor mente jeg selv at ikke samme designer skulle bli presentert her flere ganger, men de ordene får jeg nå spise. Til mitt forsvar, så var forrige måneds plakat kun designet av Åge Peterson med en stor illustrasjon av Torgeir Stige. Denne gangen er Peterson både designer og illustratør, og plakaten hans for B-open, en festival hvor du kan dra rundt og besøke ateliéer og kunstnere i bergen, er et ganske annet kunststykke.

Tegneserier har et stort potensiale for å fortelle andre ting enn punchlines. Bilder i rekkefølge kan ha like varierte budskap som ord i rekkefølge, og plakaters store flate og mange lag med informasjon gjør de en god match for tegneserier. Den viktigste teksten er stor og kan leses bare du går forbi plakaten på gaten, mens detaljinformasjonen er liten nok til at du må allerede ha stoppet opp for å få den inn. På samme måte fungerer illustrasjonen som helhet godt til å gi en rask følelse av arrangementet, imens du kan lese hver av rutene for å få mer innblikk i hva som skjer på B-open. Det isometriske perspektivet gjør også hver rute til et lite rom i en større bygning, hvor karakterer bruker kunstverkene til å bevege seg imellom rommene. Uten å legge til et eneste ord er så utrolig mye om hva B-open er og hvorfor dette er et kult arrangement sagt.

Designer/illustratør/tegneserie-skaper Petterson er tydelig inspirert av designer/illustratør/tegneserieskaper Chris Ware, men dette er bare kjærkomment i mine øyne. Chris Ware er en av våre nålevende store mestere innenfor disse feltene, og om noe, så burde flere ta til seg lærdommen hans. Om du etter å ha sett plakaten føler for å lese en gigantisk eksperimentell tegnegneserie med lignende fortellingsgrep anbefaler jeg Wares Building Stories, kjøpes der hvor du finner kule tegneserier.

RIP Robot.