Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.
3. mai 2017

Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.

 

Christian Mikkelsen
Programleder Bare Moro Impro (BMI)

Meld deg på den greia. Den greia du så på den plakaten, eller den greia du har tenkt på en stund, men utsatt. Eller den greia som kompisen din foreslo, men du bare lo nervøst av, og inderlig håpet at du ikke egentlig måtte bli med på. Lag en forpliktelse som gjør at du må kaste deg ut av komfortsonen.

Om det så er et øl-bryggekurs, en slampoesi-kveld, eller et ukeslangt seminar i Drammen om hviterussisk matkultur (jeg kan spare deg pengene og si at det for det meste går i svin, kål, poteter, brød og vodka der nede).

Jeg sier ikke at du blindt skal barbere hodet, bli med i en sekt og ta del i et polyamorøst ekteskap med sektlederen bare for å utfordre deg selv, du må jo selvsagt ha en interesse for det du melder deg på, men det å ikke utsette ting og gjøre en avtale for ditt fremtidige jeg, bærer som regel frukter etter min erfaring.

Gjør noe mer enn bare å studere, jobbe eller å være gift med den karismatiske sektlederen Draznak. Ta på deg litt for mange ting. Ta på deg så mange ting at du føler det blir litt for mye. Så vil det som ikke er så viktig bli nedprioriert eller falle fra.

Det jeg prøver å si er at jeg personlig hadde veldig stor glede av alle de tingene jeg gjorde, når jeg studerte og jobbet i Bergen. Og jeg har fått bruk for alle erfaringene fra alle de små eller store tingene jeg meldte meg på eller ble dratt inn i. Og så fikk jeg masse venner da. Men du kan jo faen ikke putte venner på CVen.

 

Anna Serafima Svendsen Kvam
Talsperson for Grønn Ungdom

Jeg har vært mye redd i mitt liv. God mat kurerer ikke angst og redsel, men sult gjør en definitivt dårligere stilt i møte med skrekken.

Sorg kan gi tomhetsfølelse, og den tomheten takles enda dårligere på tom mage. For ikke å snakke om bilsjuke! En helt annen ting; skikkelig synlig rusavhengige folk ser sjuke ut på grunn av dop – tenker du kanskje. Men mange ser faktisk sjuke ut, og er sjuke, fordi de er sultne og spiser lite.

Sure folk blir enda surere når de er sultne. Også blide folk blir sure på tom mage. Jeg er overbevist om at elendige politiske avgjørelser, opprivende krangler, nitriste grå dager, gråtetokter, eksamenspanikk og selvhat kunne vært unngått om bare litt flere var litt mindre sultne og litt mer mette.

Så her er det du skal gjøre: ikke kutt i matbudsjettet. Alt det kule som skjer blir mindre kult når du er sulten. Ekstra penger til overs? Gå på restaurant. Redd? Spis boller. Kjøp mat til en som ser sulten ut. Ikke bli et maktmenneske hvis du ofte er sulten. Ikke begynn i et omsorgsyrke, ikke regn med å være en god venn eller god i matte hvis du lar deg selv gå sulten unødig. Vær kul – spis mat.

 

Sofie Marhaug
Representerer Rødt i Bergen bystyre

Organiser deg! I et parti, en forening eller en frivillig organisasjon. Det finnes nok av urettferdighet i verden. I et samfunn preget av konkurranse, selvrealisering og selvidealisering er det nødvendig å heve blikket, og å jobbe i fellesskap for å forandre verden.

Hvis du likevel vil gjøre noe bare for deg selv, kan jeg anbefale følgende:

  • Gå i sauna, på nudiststrand eller lignende. Nordmenn har noe (men ikke alt!) å lære av hippiebevegelsen og Freie Körper Kultur. Mange sliter med lav selvtillit og med et forvrengt kroppsbilde. Da hjelper det å se at hvor ulike menneskekroppene faktisk er: Vi ser ikke ut som porno-skuespillere eller high fashion-modeller, men vi er fine likevel. Og rare. Alle sammen!
  • Bad i iskaldt vann om vinteren! Jeg leste en gang et intervju med en eksheroinist som anbefalte dette, og som mente at rushet under isbading er minst like godt som noen annen rus. Jeg blir giret og glad av å vinterbade.
  • Les en gammel bok! Jeg tror ikke på Sigrid Undsets floskel om at menneske hjertet aldri forandrer seg. Vi tenker andre tanker og føler andre følelser i dag enn for 200 år siden. Det er gøy å gjøre seg kjent med noen av disse forestillingene. Kanskje har noen tenkt noe lurt? Eller noe helt forferdelig?