Nattjazz og festspillene i Bergen
Redaksjonen anbefaler sine favoritter.
5. mai 2017
TEKST Redaksjonen
Bilder Festspillene og Nattjazz

 

Nattjazz

Ralph Myerz and the Jack Herren Band (N) / Fredag 26. mai

De lokale heltene har heldigvis tatt opp igjen tråden. Dette livemonsteret kan mange av oss litt tilårskommende studenter huske godt fra de tidligere tenår som et band i et ekte, og deilig krysningspunkt mellom elektronika, disco (eller bare generell funky shit) og hard rock. Så om du anser deg som en seriøs rocker, eller om du kjøper billett til «We love the 90s» uten ironisk distanse, vil Ralphene sørge for en konsertopplevelse av den sjeldne sorten.

Elephant9 / Rypdal (N) / Fredag 26. mai

Elephant9 har i mange år vært en av jazzens absolutte live- og platefavoritter. Med ekstrem individuell virtuositet har de skapt en unik enhet i form av et trehodet progjazzrock-troll. Med seg på laget har de en av den norske og europeiske rytmiske musikkhistoriens viktigste musikere; Terje Rypdal. Sammen med Jan Garbarek og Arild Andersen var han avgjørende i etableringen av den nordiske jazzscenen som siden 60-tallet har blitt høyere og høyere ansett i den store jazzverden. Man kan med trygghet si at det vil bli en stor kveld i jazzrocken tegn!

MOON HOOCH (US) / Fredag 2. juni

Heftig trio med bakgrunn som gatemusikanter i New York. Grunnen til at de ble jaget bort av politiet er den stikk motsatte til bortjagingen av mange av dem trekkspill(mal)trakterende musikantene vi finner i Bergen. De ble rett og slett for populære! Med sin elleville blanding av house, dub step og jazz vil røkeriets tak, med stor sikkerhet, løfte seg en tomme eller to.

Bushman’s revenge / Morudes (N) / Søndag 4. juni

I bakrusen av festivalens siste lørdag skulle man tro at man sparte litt på kruttet og landet det ti dager lange jazz-svevet med et rolig telemarksnedslag. Men den gang ei. Norges beste powertrio Bushman’s Revenge slår seg sammen med brødrene Amund og Henrik Maarud og koker sammen en herlig detox-mikstur av jazzrock og ørkenblues. Bushman’s Revenge sitt album «Jazz fritt etter hukommelsen» fra i fjor var en av de beste utgivelsene uansett sjanger i følge undertegnede.

Festspillene i Bergen

Shakespeares Sonetter / Musikk-teater / 24. og 25. mai i Grieg-hallen

Man tar en av vår tids største teaterkunstnere, 25 sonetter av historiens viktigste dramatiker, en låtskriver/komponist med stor internasjonal kommersiell- og kunstnerisk suksess og det kanskje viktigste teaterensemblet i det moderne teater. Oppskriften er perfekt for åpningsforestillingen på det som skal være Skandinavias viktigste kulturbegivenhet; Festspillene i Bergen. Denne moderne fremstilling av Shakespeares tekster i Robert Wilsons unike visuelle univers, og med et fritt musikalsk sjangerlandskap, har allerede blitt spilt i Berlin, Seoul og New York. Om du ikke blir fascinert av dette bør du holde deg til «Karl og co» og «Mot i Brøstet»!

Vinter / Teater / 25-27. mai på Hotell Scandic Neptun

Vinter er en samarbeidsproduksjon mellom  DNS og…Scandic Neptun. Skeptisk? Vel. Det var jeg – til jeg så stykket. Dette var i 2016, og stykket ble en dundrende suksess. Dette Jon Fosse-stykket tar form som en vandreforestilling. En begynner utenfor Scandic Neptun og beveger seg inn på hotellet etter som scenene skifter. På et punkt stues alle 30 tilskuere inn på et lite hotellrom hvor handlingen tar sted. Det er intenst, og såååååå bra. Løp og kjøp. Virkelig. Løp! Det er kun 30 plasser per visning, så her må en være rask.

Peter Grimes / Opera / 30. mai i Grieghallen

Med et lag av stjernesolister, stjenedirigent, stjernekor og stjerne-orkester vil det bli vanskelig å ikke ha stjerner i øynene etter 3 timer med noe av det ypperste av opera skrevet på 1900-tallet. Britiske Benjamin Britten var en av de få komponister fra det 20. århundre som nå kan nevnes i samme åndedrag som store komponister som blant annet Mozart og Beethoven. Operaen handler om fiskeren Peter Grimes som blir anklaget for å være skyld i hans lærlings forsvinning og død på havet. Med en stadig voksende mistanke vendt mot Grimes akkompagnerer Brittens mektige, mystiske og megetsigende tonespråk denne klaustrofobiske tragedien.

Populisme og kulturpolitikk / Debatt / 01. juni på Bergen off. Bibliotek

Om du er som meg, så merker du ofte en snikende skepsis når folk snakker om kultur som redningen i turbulente politiske tider. At kulturen kan gi mening til livene vi lever, samt være samlende i turbulente tider er det dog ikke tvil om. For å bygge opp en levedyktig kultur trenger en en effektiv kulturpolitikk. Hvordan denne påvirkes av populismens inntog skal en her diskutere. Så trenger du litt realpolitisk påfyll under kulturelt alibi er dette stedet å være.