Lukkede dører
Mandag 24. april kom nyheten om at nok en høyt ansett nisjebutikk stenger dørene i Bergen sentrum. Forrige uke var Robotbutikkens siste som fysisk butikk, med tilhørende opphørssalg. Butikken har opparbeidet seg et godt rykte i løpet av de elleve årene de har drevet utsalg. Med fokus på lokale stemmer har Robotbutikken vært en viktig møteplass ikke bare for artister og kunstnere, men også den kulturinteresserte bergenser, og den har stått rakrygget i et (tilsynelatende) mer og mer strømlinjeformet bybilde.
7. mai 2017
TEKST Elias Bakken Johansen
Foto Gry Dahl

 

Nok en nisjebutikk legger ned.

 
Mandag 24. april kom nyheten om at nok en høyt ansett nisjebutikk stenger dørene i Bergen sentrum. Forrige uke var Robotbutikkens siste som fysisk butikk, med tilhørende opphørssalg.

Butikken har opparbeidet seg et godt rykte i løpet av de elleve årene de har drevet utsalg. Med fokus på lokale stemmer har Robotbutikken vært en viktig møteplass ikke bare for artister og kunstnere, men også den kulturinteresserte bergenser, og den har stått rakrygget i et (tilsynelatende) mer og mer strømlinjeformet bybilde. Møteplassen butikken fungerte som har særlig manifestert seg i arrangementene de har holdt, deriblant en rekke utstillinger og konserter, samt faste innslag som RoboDJ og Robotaften.

Det var tilbake i 2006, da Martin Andresen fortsatt dirigerte Brann fra sin ankerposisjon, at Henrik Svanevik startet opp prosjektet. Dørene åpnet i Skostredet, og forflyttet seg siden til Østre Skostredet da behovet for større lokaler meldte seg. På Facebook begrunner de nedleggelsen med en følelse av at «den fysiske delen av Robotbutikken nå er moden for å tre av med pensjon». Og fortsetter: «Elleve år i butikkalder er en mannsalder i våre dager».

Når det kommer til salgsvarer har de (og gjør fortsatt, i nettbutikken) operert innenfor et bredt spekter. Foruten musikk, med en særlig forkjærlighet for vinylformatet, selges en rekke bøker og magasiner, med et utvalg den gjengse bokhandel ikke kan smykke seg med. Robotbutikken har også spesialisert seg på merchandise, og det i mange varianter. Skulle det være et Tønes-kjøkkenforkle (kommer i rosa!)? En leopardmønstret Razika-collegegenser? En Kid Astray-gymbag? Eller kanskje en irrgrønn Jaga Jazzist-totebag? Da kunne en alltids ta turen innom unikumet i Skostredet.

Robotbutikkens bortgang føyer seg inn i rekken av nedleggelser av særegne butikker i Bergens bykjerne. I midten av februar var det kroken på døra for Pepper, som i etterkant gjenåpnet som Fresh Pepper. En knapp måned senere valgte Vincci å legge ned sin bergensbutikk – etter 34 år i Strandgaten.

Stoff har vært i kontakt med Robotbutikken, men de har ikke hatt kapasitet til å svare på våre henvendelser.