Ravende gal, eller misforstått geni?
Hvordan endte eks-Disney Channel-stjerne og MTV Movie Awards: Best Kiss 2008-nominerte Shia LaBeouf, opp som hovedrolleinnehaver i et 4chan-regissert reality-show Satan selv ikke kunne funnet på?
24. mai 2017
TEKST Varg Lukas Folkman
Kollasj Synne Arnesen Jenseg

 

Shia LaBeoufs vei fra Disney til en ensom hytte i Lappland.

 

Hvordan endte eks-Disney Channel-stjerne og MTV Movie Awards: Best Kiss 2008-nominerte Shia LaBeouf, opp som hovedrolleinnehaver i et 4chan-regissert reality-show Satan selv ikke kunne funnet på?

Should God sue me if I paint a river?

Shia LaBeouf har vært i det offentliges søkelys lenge. Etter å ha begynt som stand-up komiker som tiåring klarte han etter noe om og men, å karre til seg en plass på Disney Chanel-showet Even Stevens. Et sted hvor han selv hevder å ha vokst opp.

Det ene ledet til det andre, og før noen visste ordet av det var han hovedrolleinnehaver i mega-kassasuksessen Transformers. Fra landemerket filmen utgjør i karrieren hans gikk det slag i slag for stjernen. Det var ikke alltid de mest kritikerroste filmene han dukket opp i, men de var som regel likt av publikum.

Lite skjedde da også i denne fasen av LaBeoufs liv. Han var en vanlig hyper-kommersiell stjerne som gjerne opptrådte i den typen filmer som også hadde Victoria’s Secret-modeller i ledende roller, og biroller besatt av filmikoner med høye honorarer – host-John Turturro-host.

Så tok karrieren en rar vending.

II.

Det begynte uskyldig nok med litt method acting-light. Han tok LSD under innspilling av en film, og drakk hjemmebrent i en annen om forbudstiden i USA. Det eskalerte videre ved at han i et forsøk på å få en rolle i Lars Von Triers Nymphomaniac, sendte regissøren en hjemmelaget «sex-tape» av han selv og hans daværende kjæreste – han fikk rollen.

Noe senere ble han tatt for plagiat i en av sine kortfilmer, og på dette tidspunkt blir vi introdusert for LaBeouf … performancekunstneren.

Plagieringen fant sted i 2013, og årene siden har vært som en berg og dalbane uten like. Plagieringen ble møtt med tweetede unnskyldninger til den plagierte – unnskyldninger som seg i et meta-stunt viste seg å være plagierte. Kreativiteten! Så meta!

Det hele kulminerte i den nå famøse episoden hvor LaBeouf dukket opp på premieren til Nymphomaniac ikledd en papirpose med påskriften «I’m not famous anymore».

Noe senere kom det frem at det hele var del av et – du gjettet det – performancekunstverk. Det gikk under navnet i am not famous -anymore og var det første i en rekke stunts gjort av LaBeouf i samarbeid med kunstnerne Nastja Säde Rönkkö og Luke Turner. Det var dog først ved deres neste installasjon at toget for alvor gikk av banen.

 

 

III.

Har du noensinne villet piske Shia LaBeouf – med en faktisk pisk? I 2014 hadde du sjansen. I installasjonen #iamsorry kunne tilskuerne i en entré velge mellom et sortiment av gjenstander – blant dem den førnevnte pisken – før de fikk være alene med LaBeouf i et rom. Han satt plassert på en stol med samme papirpose som tidligere over et hode, og hva du gjorde med ham etter at dørene slo igjen … vel, det forble mellom dere to.

Det var også under en av disse lukket dør-seansene at LaBeouf hevder å ha blitt voldtatt. Her som beskrevet av han selv i et intervju med Dazed: «One woman who came with her boyfriend, who was outside the door when this happened, whipped my legs for 10 minutes and then stripped my clothing and proceeded to rape me.»

Hendelsen fikk som forventet mye oppmerksomhet – langt fra all var støttende. Etter hendelsen skjedde det nærmest for mye til å få med seg alt. Rottehalen, rapingen i parken, flere arrestasjoner for vanvittig oppførsel, installasjonen hvor han i en seanse så alle sine egne filmer, «Just do it»-videoen … og det fortsatte i det evige.

Til en til sist ender opp med installasjonen hewillnotdivide.us.

IV.

Etter Donald Trumps seier bestemte kunstnertrioen LaBeouf, Rönkkö & Turner seg for å sette opp et kamera utenfor The Museum of The Moving Image i New York. Så lenge Trump satt som president skulle LaBeouf – mer og mer dedikert til hobo-chic – og tilfeldig forbipasserende, blant andre Jaden Smith, rope «He will not divide us» mot kameraet som livestreamet det hele.

Så begynte sesong 1 av «the 4chan-reality-horror-show.»

Sesongen tok for seg kameraets opphold i New york og 4chans-bruker utrettelige sjika-nering av enhver som måtte våge seg fremfor kameraet. De sporet dem opp og plaget livet av dem online. Noen møtte også opp for å provosere mer direkte. Det var også etter at en av disse dristet seg til å hviske «Hitler did nothing wrong» i øret i ti LaBeouf, som så ble arrestert for å overfalle mannen, at installasjonen måtte flyttes.

Sesong 2 tok for seg lignende hendelser etter at kameraet ble flyttet til Albuquerque. Etter at kameraet ble spraymalt og skudd ble hørt på livestreamen ble det hele byttet ut med en livestream av et flagg med påskriften «He Will Not Divide Us».

Etter sporing av flytrafikken over flagget, stjernemønstrene om natten, et ivrig, tutende troll og noen dager var flagget funnet, byttet ut med ett som avbildet Pepe the frog og installasjonen over.

Hva er greia til Shia LaBeouf? Virkelig. Hendelsesforløpet over burde få enhver til å stille spørsmålet. Kan det hele bortforklares med performancekunst? Ingen vet. Det er kanskje det som er så appellerende med han.

Ettersom den forrige installasjonen gikk galt er planen nå at hvert medlem av trioen skal sitte isolert på hver sin hytte i Lappland … i en måned. Man undres over hva hensikten skal være, eller hva budskapet i et slikt stunt er. Det som mer enn noe annet slår en er spørsmålet: hva er greia til Shia LaBeouf?

Dette foregår samtidig som mannen som hevdet å trekke seg fra rampelyset leverer en perle av en film i American Honey. Han er åpenbart en dyktig skuespiller, og han er for all del ikke den eneste megastjernen gått over den dype enden – ref. Mel Gibson – men ingen andre bærer så preg av å være et kunstprosjekt fra VG2 gone wrong. Det er absurd. Går det over hodet på meg? Mye mulig.

Kanskje vi en dag våkner opp til en tweet om at det hele var kødd. Hvem vet? Det eneste som er sikkert er at vi i så fall ikke kommer til å se det komme, og at det på samme tid overhodet ikke vil være overraskende.