Turnérer med barndomsheltene
I Stavanger-bandet Kvelertak hadde alle medlemmene en plate av Metallica i barndommen. Nå skal de dele samme scene gjennom Europa.
15. august 2017
TEKST Mats Vederhus
Foto Paal Audestad

 

I Stavanger-bandet Kvelertak hadde alle medlemmene en plate av Metallica i barndommen. Nå skal de dele samme scene gjennom Europa.

 
– James Hetfield har tidligere nevnt oss til media som et av de få nye bandene som de følger med på. Nå har de invitert oss til å være med på Europa-turneen deres, sier gitarist Vidar Landa over telefon.

Man aner en viss ærefrykt i stemmen hans selv om merittlisten til Kvelertak er lang. Bandet har tidligere varmet opp for internasjonale storheter som Foo Fighters, Slayer, Anthrax, Mastodon, Gojira og Converge. Metallica er likevel det største navnet på listen.

Turneen starter i Amsterdam i september, og de tar seg selvfølgelig en svipptur innom Norge og Tigerstaden den 2.mai 2018. Men før Europa får en smakebit, inntar Kvelertak Bergenhus festning 18.august. Skal vi tro Landa, er det ikke en selvfølge.

– Bergen har alltid vært en av de, om ikke den beste byen for Kvelertak å spille i. Vi elsker Bergen og fansen der, og det er alltid et høydepunkt når vi får spille i byen sier han.

– Vi gleder oss voldsomt til konserten på Festningen og håper publikum kjenner sin besøkelsestid. Vi er bedre enn noensinne om dagen.

En del utfordringer

Kvelertak har varmet opp for Metallica ved tidligere anledninger. Denne gangen er det likevel annerledes ettersom det er for en hel turné og over mange forskjellige scener.

– Det blir veldig spennende å se hvordan vi løser konsertene, ettersom Metallica spiller midt i stadion med publikum rundt seg på alle kanter – det blir en del utfordringer og en del nytt, sier Landa.

– Det blir kanskje ikke så mye festing, siden Metallica er et band av foreldre og vokalist James er tørrlagt?

– Vi får nesten bare se hvordan det blir, men de virker som en sosial og hyggelig gjeng så vi kommer nok til å se litt til hverandre, sier Landa.

– Da vi spilte med dem for noen år siden kom de alle innom backstagen vår og hilste på. Det er veldig hyggelige folk, så jeg tror det blir stas.

Kompromissløs

Selv om de skal varme opp for Metallica tenker ikke Landa at Kvelertak nødvendigvis er et metallband.

– Vi føler oss mer som et rockeband enn et metalband, både visuelt og musikalsk. Jeg vil si at vi har elementer av klassisk rock i musikken vår.

– Er dere redd for å bli kalt «sellouts,» som har skjedd flere ganger med Metallica?

– Det har jeg ikke brukt en hjernecelle på å tenke på. Det vil det alltid finnes folk som mener at det vi gjør er for kommersielt, sier Landa.

– Om noe føler jeg at vi er mer kompromissløse nå enn før.