Månedens debutant: Benedikte Vaag
Månedens debutant er Benedikte Vaag. Hun er aktuell med boken «Bærekraftig luksus», som kom i juli.
24. august 2017
TEKST Anne Aase Rokkan
Foto Lars Arvid Oma

 

Månedens debutant er Benedikte Vaag. Hun er aktuell med boken “Bærekraftig luksus”, som kom i juli.

 
Mange mener at en livsstil med moderat og bærekraftig forbruk er å foretrekke fremfor en evig søken etter materielle goder. Å avstå fra klær og reiser er likevel vanskeligere enn man skulle tro, og saboteres stadig av en ivrig reklamebransje. I “Bærekraftig luksus” reflekterer Benedikte Vaag over paradokset i at hun selv er glad i luksus og nytelse, men samtidig lidenskapelig opptatt av økologi og bærekraft. Hvordan lar dette seg kombinere?

Gratulerer med bok Benedikte! Hvordan ble denne til?

Idéen kom for mange år siden, og har modnet sakte. Boken handler om å få mer ut av den luksusen man omgir seg med, og om hvordan kvalitet, nærvær og opplevelser kan gi en daglig opplevelse av luksus.

Du er sterkt inspirert av simple living-bevegelsen. Hva er egentlig dette, og hva var det som appellerte til deg?

Kort sagt er dette en bevegelse som ønsker å forenkle livet, og gi mer plass til det vesentlige i det. Dette kan foregå på mange forskjellige plan, som å rydde opp i huset og kvitte seg med ting, og kutte ned på avtaler og informasjon. For meg var det tanken på å føle seg friere som appellerte, følelsen av å komme tettere på det basale i livet. Jeg hadde ikke noe vendepunkt hvor jeg la om livsstilen og gikk veldig inn for dette, jeg har alltid vært opptatt av økologi og bærekraft, og en enkel livsstil passer godt til min personlighet. Jeg har bedre tid, og puster friere.

I boken gir du tips til hvordan man kan oppleve luksus på en bærekraftig måte. Mye av dette handler om velvære, sanseopplevelser og å nyte naturen. Er du selv flink til å leve slik, eller blir det noen klesplagg og utenlandsturer for mye?

Vel, her drar jeg stor nytte av å ha flyskrekk. Forøvrig er jeg ganske flink altså, noe som nok har sammenheng med at jeg egentlig aldri har hatt noe særlig stort forbruk. Jeg kjøper ganske lite klær, men det blir noen utskeielser – spesielt bomull lovet jeg egentlig meg selv å aldri kjøpe igjen. Noen premisser må man selvsagt gjøre, men jeg blir stadig mer bevisst rundt hva slags mat og tekstiler jeg kjøper.

Du jobber vanligvis som lærer på videregående. Merker du en økt bevissthet rundt bærekraft blant elevene dine?

Mye av boken ble skrevet samtidig som jeg underviste, og jeg forsøker tidvis å gi elevene tekster å jobbe med som omhandler dette. Det er veldig stor forskjell på elever på den alderen, noen er veldig bevisste, andre ikke. Generelt er det vel ikke økologi de tenker mest på akkurat nå.

Helt kort: dine topp tre tips til bærekraftig luksus?

Først og fremst anbefaler jeg å velge kvalitet fremfor kvantitet. Dette gjelder både mat, klær og møbler, det lønner seg alltid å investere i skikkelige ting. Man bør også være spesielt oppmerksom på tekstilindustrien, her er det stor forskjell på ulike produsenter og materialer. Det beste er selvsagt å kjøpe brukt og sy selv, eventuelt anbefaler jeg mange gode nettbutikker i boken. Til sist er mye av budskapet mitt at luksus finnes i så mye annet enn det man kan kjøpe for penger. Å lære seg å sette pris på sanse- og naturopplevelser gjør at luksus blir noe vi daglig omgir oss med. Bare det å trekke pusten dypt i frisk luft kan gi en følelse av privilegium og velvære, og i boken min forsøker jeg å inspirere flere til å føle det slik.