Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #18
Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.
25. august 2017
Foto Pressefoto, pressefoto & privat

 

Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.

 
Christopher Haatuft
Kjøkkensjef og medeier på Lysverket

Du må legge igjen pengene dine der de betyr noe. Det er nok av folk som ikke trenger en krone mer i livet, og enda flere som trenger mange kroner fler.

Liker du klær? Har du hørt om Typ? Finn butikker som setter pris på at du handler der. Er det noen som akkurat har startet klesbutikk og trenger få den den opp og gå? Liker du mat? Finn butikker der de selger bærekraftige varer. Har du tatt turen innom Reindyrka og spurt dem om de forskjellige varene de har? Liker du øl? Kjøp øl fra bryggerier og barer som holder håndverk i live. Vet du forskjellen på hvordan Voss Bryggeri og Ringnes driver bryggeriene sine? For ikke å snakke om vin – industriell vinmaking hører like lite hjemme hos bevisste folk som industriell kylling. Små vinimportører som kjøper vin fra små bønder trenger mer business.

Alle pengene som kommer inn på kontoen din, kommer alltid til å forlate den samme kontoen. Sørg for at pengene gis videre til noen som trenger de like mye som deg! Hvor du bruker penger er det mest politiske grepet du kan gjøre. Ikke være en sofa-aktivist – bruk pengene der de betyr noe!

 

Dag Rune Olsen
Rektor ved UiB

Lesesalene, undervisning- og kollokvierommene er full av kule folk som dør etter å prate med deg, diskutere med deg og sjekke ut hva du tenker om det som ble sagt under siste forelesning. Derfor, blant annet, er det viktig at du kommer deg ut av senga og opp til dine studiekompiser, selv om traurig morgenregn fortsatt vasker byen Bergen ren.

Passerer du rektor på universitetet på din vei, si gjerne «Hei, Dag Rune». Og jeg vil svar «Hei» igjen.

Vel fremme i auditoriet skal du huske på at undervisningen er vårt tilbud til deg. Det er ingen grunn til å la læreren få ro. Still spørsmål! Det sitter 20 andre ved siden av deg som lurer på akkurat det samme. Diskutert og argumenter. Det du lærer hos oss er kritisk og analytisk tenkning; du lærer å lære. Det er ikke unaturlig å føle at en ikke strekker til. Det er vondt, men ikke farlig. Det viser bare at du er underveis og det er akkurat hva et studium handler om. Slips er stilig, men ikke obligatorisk på forelesning.

Nygårdshøyden er en perle, men likevel et stykke fra sentrale deler av Europa. Dra på utveksling. Det gir deg kulturell innsikt og nytt bekjentskap.

Mai i Bergen er konfliktfylt for en student. Gleden over at regnet ser ut til å ta en kort pause og at du faktisk legger merke til sprekker i skydekket, feies til side av eksamensstress, uansvarlig lange leseøkter med tilhørende søvnunderskudd. Trekk da pusten dypt og rolig, still deg under et av de japanske kirsebærtrærne ved Smålungeren og kjenn på duften av vår. Mai i Bergen har noe ved seg.

 
Espen Rahlff
Arkitekt og partner i 3RW Arkitekter og lærer på Bergen Arkitekthøgskole.

Det å være kul er kanskje noe man bør kvitte seg med lysten til å være, mest for å være åpen nok til å ta i mot mulighetene som kan utvide ens egen horisont. Her er et par ting jeg tenker jeg selv burde utfordret meg mer på, og noen ting jeg mener å være i gang med.

Utfordre deg selv til å gjøre ting man ikke kan- eller har har gjort før. Det gir lærdom, pågangsmot og et åpent sinn med deilig mestringsfølelse når man ser at det går veien.

Snakk med folk og lær av andres erfaringer. Bruk våre eldre, de kan utrolig mye og mange av dem savner å være til nytte. Snakk med dem du sitter ved siden av, på bussen, på flyet, på bybanen, – man vet aldri hvem de er og hva de kan bidra med av nyttige tips og interessante historier.

Reis og opplev andre kulturer, man blir klokere av å erfare ulikheter.

Jobb i et annet land; som turist ser man sjelden ting fra innsiden. Det vil kunne gi deg et perspektiv som kan justere vårt «norske», som ofte kan stå i veien for det å forstå resten av verden.

Lær deg å bli glad i å lage mat fra bunnen, det kan være veien mot toppen av lykke. Det enkle er ofte det enkleste, start der, det vil uansett kunne gjøre deg avslappet, og glad. Det er jo en glede å vite hva man putter i munnen.

Husk at det å få muligheten til å studere er en gave. Bruk lærerne dine, vekk dem opp om de sover, med dine villeste og mest fantastiske ideer. Det er det kreative som bringer verden og folk videre.