Bergen revels #19
. Livet går videre. Selv etter Stortingsvalget. Men jeg har full forståelse for at det ikke alltid er lett. Heldigvis bor du, kjære leser, fortsatt i Norges beste kulturby. I tillegg er det jo høst, noe som betyr bokdebutanter, høyhalset genser og serier. Og kanskje er det akkurat dette du trenger?
19. september 2017
TEKST Martin Hjelle
Foto Ola Lysgaard

 
Livet går videre. Selv etter Stortingsvalget. Men jeg har full forståelse for at det ikke alltid er lett. Heldigvis bor du, kjære leser, fortsatt i Norges beste kulturby. I tillegg er det jo høst, noe som betyr bokdebutanter, høyhalset genser og serier. Og kanskje er det akkurat dette du trenger?

Startskuddet har allerede gått, da SYKKEL-VM er i full gang rundt om i Bergen. Er du en av dem som ikke er så meget sykkel-interessert, så kan du alltids benytte oppstyret som et brekkjern for en etterlengtet, varm høstferie sørpå, eller bli den eremitten du innerst inne er. Choice is yours!

Hipsterbulen aka Landmark, har denne høsten startet opp et nytt klubbkonsept ved navn KLUBB 101, hvor VERDENSROMMETs VETLE JUNKER og HESTER V75s MATO GRYTTEN har gått sammen om å lage skikkelig «dank» stemning! Lørdag 23. september tar de med seg kompanjong EIRIK AAS til debutslipp av singelen «SKOGEN». Som de selv sier: «Dette blir en svett og fuktig kveld med dunkende bass og både rare og fine rytmer». Jeg gleder meg!

Sleten etter i går? Flaks at byens hyggeligste kafé, NOBEL BOPELMøhlenpris serverer smud søndagsbrunsj som kurerer det meste. Ta med noen venner, et par aviser, og nyt en sløv ettermiddag i høstsolen. Er du fortsatt sulten når kvelden nærmer seg, så anbefales NR. 71SIAM RIATREE THAI i Øvregaten. «Søndager er for spising», som morfar sa.

Mandag 25. inviterer Reindyrka til DUMPSTER DINNER. Plassene er begrenset, og maten deilig, så her gjelder det å være kjapp! Et døgn senere er det offisiell åpning av årets største filmbegivenhet her til lands: BIFF! Regissør RUBEN ÖSTLUND gir oss åpningsfilmen THE SQUARE, som vant Gullpalmen under årets Cannes Film Festival, og «…er et overflødighetshorn av utfordrende ideer, skarpøyd samfunnskritikk, humoristiske opptrinn og overraskende visuelle påfunn som bruker samtidskunsten som prisme for å avkle det moderne skandinaviske samfunnet.» Dette må jo bare bli bra!

Midtukes – dvs. onsdag – inviterer PIEVINO og ØKOVEKA til VINKURS, med spesielt fokus på kombo av vin og mat. Så hvis du fortsatt ikke vet hva du skal drikke til vitello tonatoen, så er det bare å ta turen!

VILL VILL VEST er blitt en av de hotteste musikkfestivalene i Bergen siden oppstarten i fjor høst, og suksessen ser ut til å fortsette i år. Torsdag 28. september braker det igjen løs på forskjellige scener rundt om i sentrum. Med artister som CHARLIE SKIEN, SOFTCORE UNTD., og ROMSKIP, samt Bergens store sønn JOHN OLAV NIELSEN & NORDSJØEN er det ingen tvil om at det blir tre dager fylt med deilig musica!

I disse BIFF-dager er det selvfølgelig ikke til å komme unna en god debatt om norsk film anno 2017. Hvor står vi? Hvor skal vi? Morgenbladets AKSEL KIELLAND og BTs EMILIO SANHUEZA kommer til Litteraturhuset mandag 2. Oktober for å se litt nærmere på dette og mer, i SYNOPSIS: NORSK FILM 2017. Ifølge arrangørene kommer det celebre gjester (fnis).

To dager senere er det duket for høytlesning med debutant MARIE LANDMARK. Hun har nylig gitt ut romanen HENDELSER UTEN NAVNForlaget Oktober. Fortellingen kretser rundt en kvinnelig hovedperson med sans for grønne planter, luftige leiligheter, isolasjon og arbeidsulykker. Akkurat hva vi trenger, når høststormene banker på. Stedet er som alltid Litthuset.

I en tid hvor meslingutbrudd igjen er on the rise, og vaksinasjonsmotstanderne florerer på diverse nettforum, er det ekstra spennende med regissører som LAUREN CHITEN. Torsdag 5. oktober vises nemlig hennes dokumentar JUST ONE DROP, som tar for seg den mildt sagt kontroversielle medisinske tradisjonen HOMEOPATIs reise fra 200 år gammel tradisjonsmedisin til omdiskutert kvakksalveri i våre dager. Chiten prøver med denne dokumentaren å kaste nytt lys over en debatt og forskning på feltet som ifølge mange er vel fastlåst. Om du er for eller imot, så tror jeg uansett dette kan bli en av de artigste dokumentarene vi blir servert i 2017. Møt opp samme sted som i går.

Dagen derpå kommer amerikanske DUCKTAILS til Landmark i regi av byens beste musikkformidling; PERFECT SOUNDS FOREVER. Hvis du synes fjorårets PSF-session med WHITNEY var smud, vil du ikke bli skuffet! Forbered deg på en herlig sofistikert-indie-pop kveld!

Colonialen Restaurant i Kong Oscars gate åpnet for ikke mange uker siden en MATBAR vegg-i-vegg med den allerede eksisterende restauranten. Menyen er enkel og oversiktlig, med deilige småretter og fine viner, til hyggelige priser. Som en ekstra bonus, så er interiøret akkurat det du har savnet i denne byen, og bakgården c’est parfait! En gledens ny spot for et rolig glass og en digg late night snack!

PHLAKE er de røde pølsers lands store stjerneskudd på hiphop-himmelen om dagen. Med publikumsrekord på fjorårets Roskilde, og åpning av hovedscenen i år som takk, har den danske duoen bestående av produsent JONATHAN ELKÆR og vokalist MADS BO virkelig kommet seg opp og fram! Nå er det tid for Norgesbesøk, og fredag 13. Oktober inntar de to scenen på hipsterbulen!

Om ikke homeopati-dokumentaren var nok alternativitet for en måned, så viser FILMKLUBBEN HUFF den prisbelønte dokumentaren MY SCIENTOLOGY MOVIE, med vår alles yndling, LOUIS THEROUX, i hovedrollen, mandag 16. oktober. Konspirasjonsteoretikere, gled dere!

Månedens bokanbefaling er å lese gamle utgaver av MORGENBLADET. Da føler man seg synsk.

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i gåselever, utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.