Posterboy #6
I en plakatflora som taper kampen mot Facebook-eventer, og hvor fargeutskrift med hvit kant fra kopimaskin råder, er det herlig å se at USF nok et semester koster på seg både godt trykk, godt papir, god størrelse, og ikke minst en av Bergens gode illustratører. Robert Høyems strek er kanskje oftest sett på flatene til band som Ekkolodd og Monstereo, med motiver i maksimalistiske pennetegninger i høy kontrast.
23. september 2017
TEKST: Ola Lysgaard
Plakat: Robert Høyem

 

Hva er bybildets beste plakater?

 
I en plakatflora som taper kampen mot Facebook-eventer, og hvor fargeutskrift med hvit kant fra
kopimaskin råder, er det herlig å se at USF nok et semester koster på seg både godt trykk, godt papir, god størrelse, og ikke minst en av Bergens gode illustratører. Robert Høyems strek er kanskje oftest sett på flatene til band som Ekkolodd og Monstereo, med motiver i maksimalistiske pennetegninger i høy kontrast. Å bli bombardert med inntrykk fra hver centimeter av tegningen er en estetikk som kler band med mange pedaler godt, men denne gangen har han tatt stilen et steg videre.

Motivet er typisk Høyem med detaljer i form av fugl, fisk, gress og røyk som dekker all ledig plass, men i stedet for at alt er tegnet like mørkt, er alle bakgrunnsdetaljene heller gjort i glødende røde linjer. Med et enkelt grep er støyrockestetikken gjort harmonisk og lettlest, samtidig som du fortsatt kan sitte lenge og lete fram detaljer om du vil. Fargepaletten er et teknisk mesterlig sprik som når over det meste av sterke farger firefargetrykk har å by på (alt unntatt grønt!). Samtidig unngår plakaten å gli over i noe glorete eller barnslig på noen måte.

Et bilde som klarer å ha så mye spennende som skjer, men likevel virke så idyllisk fortjener glass og ramme (Gunnabo, 61x91cm på IKEA). Den er kanskje ikke det ryddigste oppslaget over de hundretusen tingene som skjer på Verftet i høst, men det er jo heller ikke dét du har lyst å ha på veggen i kollektivet? La Facebook vinne kampen om hvor du leter opp info, men la plakat-Bergen omfavne øynene dine med alt det vakre den trykker ut.