Se og hør her og nå
Vår illustrasjonsansvarlig anbefaler månedens kulturfavoritter.
14. oktober 2017
TEKST & ILLUSTRASJON Ida Neverdahl
Foto Henrik Follesæ Egeland

 

Månedens favoritter.

 

BOK
Inio Asano – Oyasumi Punpun

Oyasumi Punpun er en manga om gutten Punyama Punpun. Han er en cartoony liten fugl som alltid ser litt skremt ut. Han bor sammen med fugleforeldrene sine Mama Punpun og Papa Punpun. Alle de andre figurene i boken er realistisk tegnede mennesker. En dag våkner Punpun til at en «innbruddstyv» har «brutt seg inn» og slått mama Punpun i hodet og «stukket av». Etter dette må Papa Punpun flytte ut, og vi ser lite til ham siden. Kort etter begynner jenten AIko i klassen til Punpun, og han blir fryktelig forelsket i henne. Videre følger vi Punpun og vennene hans fra barn til voksen. Det er den mest deprimerende boken jeg har lest, men også en av de aller beste.


YOUTUBE-KANAL
Lasagna Cat

Lasagna Cat er en youtube-kanal som legger ut sketsjer basert på tegneserien Pusur. F.eks, en stripe hvor Pusur kikker gjennom en ramme, ser Jølle på andre siden og skriker fordi han tror det er et speil, glir over i en Miami Vice-scene hvor Jølle og Pusur kjører gjennom natten satt til Phil Collins In the air tonight (sunget av Justin Roiland). Noe av det mest enigmatiske med denne mystiske serien er at alle de 27 episodene av seLasagnacatrien ble lagt ut samme dag, 14 januar 2007. Siden den gang har den vært en kjær internettlegende, fra den tiden da internett var i en mer vill og utemmet fase. MEN! I februar i år, 10 år siden sist episode, begynte kanalen plutselig å legge ut videoer igjen. Sketsjene er i samme kjente format. Unntatt én. Finalen i Lasagnacat-eposet er en 4t og 40 min lang film med tittelen Sex Survey Results. Jeg har sett hele og hjernen min har smeltet som resultat. Kast Mona Lisa i søppelet først som sist, dette er ekte kunst.

 


INSTAGRAM

@maya.bendavid

En instagramkonto jeg har fulgt lenge, men aldri blitt helt klok på. Den canadiske performancekunstneren Maya Ben David utforsker Internett og populærkultur. Ved å kle seg ut som antropomorfe versjoner av alt i fra Charizard-Spidermanhybrider, til sexy Air Canada-fly. Hvis du er interessert i furries, vore, neopets eller slime er dette en gøyal Instagram å følge med på.

MUSIKK
Stavangerkameratene

Kjartan Salvesen trollbandt Norge med sin stemme, og vant Idol i 2004. Så ble det stille. Et sjeldent livstegn fra han kom i form av en reportasje laget av den lokale TV-kanalen TV-vest i 2011. I reportasjen ble Kjartan intervjuet om dagliglivet, som besto i å hente unger i barnehagen og steke fiskepinner. Nå er imidlertid denne knallen fra Sandnes tilbake med et smell, som front-
figur i bandet Stavangerkameratene. Stavangerkameratene covrer kjente hits på stavangerdialekt, og 3 av 4 bandmedlemmer har vunnet sangtalentkonkurranser. Dette er altså et band for alle som liker kjente hits og stavangerdialekt.

TEGNESERIE
Tony av Will Smith
En tegneserie om den mystiske mannen Tony. Han har en magisk pose på hodet som gir han krefter. Etter en slåsskamp ender Tony opp strandet på en øde øy befolket av Furries og mennesker. Her regjerer den onde borgermesteren, en slu fyr med skumle planer for øyas
furries. Det er opp til vår Tony å bruke skjebnens vibrasjoner til å oppnå harmoni på øya igjen. Dette er en av verdens beste tegneserier, samtidig som bare sånn 200 av verdens 7 milliarder
mennesker har lest den.