Bergen Revels #20
Horisontale regnbyger, rester av tropestormer, og dugg på de fleste kafévinduer; HØSTEN er (endelig) her! Undertegnede har til og med kjøpt støvler, etter 25 år i trass fornektelse. Og som en bekjent sa i kantinen i dag: Nå er det tid for svart galle og melankoli! Om du ikke tror på Hippokrates eller humoralpatologien, så trenger vi nok alle en ekstra dose med hygge, venner og underholdning for å komme oss trygt gjennom den neste måneden.
20. oktober 2017
TEKST Martin Hjelle
Foto Ola Lysgaard

 
Horisontale regnbyger, rester av tropestormer, og dugg på de fleste kafévinduer; HØSTEN er (endelig) her! Undertegnede har til og med kjøpt støvler, etter 25 år i trass fornektelse. Og som en bekjent sa i kantinen i dag: Nå er det tid for svart galle og melankoli! Om du ikke tror på Hippokrates eller humoralpatologien, så trenger vi nok alle en ekstra dose med hygge, venner og underholdning for å komme oss trygt gjennom den neste måneden.

Er du interessert i bøker, anbefaler jeg å ta turen til Bergen Kunsthall, hvor BERGEN ARTBOOK FAIR åpner samme dag. Her blir det en fire dager lang bokfest med workshops, zines, utstillinger og annet gøy! Ekstravagante gjester i år inkluderer blant annet danske SPACE POETRY.

Lørdag 21. oktober går startskuddet for EKKO-FESTIVAL NR. 14! Det blir en uke fylt med eksperimentell elektronisk musikk fra både innland og utland. Samtidskunst byr de visstnok også på. Mer trengs vel ikke, en grå uke i oktober?

23. oktober er det tid for selvransakelse. Norges kritikkverdige behandling av mindreårige, enslige asylsøkere skal under lupen, når REDD BARNA, LO, NORSK FOLKEHJELP og PRESS BERGEN inviterer til politisk debatt på Litteraturhuset. Kjernen i saken er den økte bruken av midlertidig oppholdstillatelse for denne gruppen flyktninger, det økte antallet rømlinger fra mottakene, og bekymringsmeldinger fra eksperter og fagpersoner som jobber med disse barna. Representanter fra KRF, HØYRE og SV stiller for å diskutere hvordan de ønsker å løse disse utfordringene i tiden fremover. Vel møtt!

Dagen derpå er det verdens rikeste som skal få høre det. Den franske økonomen og forfatteren bak den oppsitsvekkende boken SKJULT RIKDOM, GABRIEL ZUCMANN tar nemlig turen til Verden i Bergen for å diskutere og forklare hvordan de 0.1% rikeste i verden snylter på skatten og forblir enda rikere, mens du og jeg tar støyten. Med seg har han professor i økonomi og korrupsjonsforsker fra NHH, TINA SØREIDE.

Hvordan skal det gå med oss etter oljen? Hva skal vi leve av? Hvordan skal vi skaffe energi til den stadig voksende befolkningen på kloden? Dette er noen av spørsmålene forskerne

JOSEFIN WANGEL og KEVIN ANDERSON skal prøve å svare på i foredraget BEYOND OIL: MOBILIZING ALTERNATIVE FUTURESLitteraturhuset onsdag 25. Oktober. Funfact: Kina er visstnok verdensledende på solceller allerede…

Forfatteren bak 2000-tallets kanskje kuleste trilogi, MATIAS FALDBAKKEN, trer inn igjen i bokhyllene etter flere år in absentia. Mye har skjedd på de ni årene som har gått siden han avsluttet SKANDINAVISK MISANTROPI, til høsten romanutgivelse THE HILLS. Torsdag 02. november møter han Vagant-redaktør AUDUN LINDHOLM til samtale på Litthuset. Vel møtt!

To dager senere er det tid for RAFTO-KONFERANSEN, i anledning årets tildeling av RAFTOPRISEN, som gikk til Parveena Ahangar og Imroz Parvez, for sitt årelange arbeid med menneskerettigheter i de to indiske delstatene Kashmir og Jammu. Konferansen er gratis, og finner sted i Universitetsaulaen ved UiB.

Jeg fantaserer ofte over det harde, fysiske arbeidet, og hvor godt det er å miste seg selv og ens egen tilhørelse i våre overurbaniserte liv gjennom en enklere, men hardere livsstil på landet. Det er akkurat dette ANDERS BAASMO CHRISTENSEN gjør i filmen HOGGEREN (dog med et mer dystert utgangspunkt), som Film-klubben HUFF viser mandag 6. November. Få på deg flanellskjorta og nyt!

KROPPEN FOR VOKSNE på er tilbake, og denne gangen har legekjendis TROND-VIGGO TORGERSEN med seg kollega THOMAS MILDESTVEDT. Temaet er trening og inaktivitet. Er det slik at avstanden mellom de trente og de utrente blir større? Er det farlig å trene for mye? Er det farlig å ikke trene i det hele tatt? Dette og mye mer vil bli forsøkt besvart onsdag 8. november Litteraturhuset.

Menn topper fortsatt både lønnsstatistikken og lederstatistikken, dog er de tilsynelatende skoletapere og i større grad enslige enn sine «bedre”«halvdeler, skal vi tro nyere forskning i både inn og utland. Hva kommer dette av? Naturlig variasjon over tid? Eller at det skandinaviske samfunnet er tuftet på feministiske verdier, som en utenlandsk kollega en gang sa? Og er det skadelig? Hvordan kan det eventuelt endres? DIALOGISK CAFÉ prøver gjennom foredraget MENN SOM INGEN TRENGER å belyse temaet, og har invitert et knippe aktuelle og spennende gjester. For å finne ut av hvem og hva, møt opp på Litteraturhuset onsdag 15. november.

Bergens selverklærte leverandør av kvalitetsmusikk, PERFECT SOUNDS FOREVER, smeller til med konsert fredag 17. November. Denne gangen er det legendariske ELECTRIC EYE som inntar Rasmus Meyers Allé Nr. 5 i anledning sitt tredje studioalbum, FROM THE POISONOUS TREE. Dette blir vel ikke annet enn uforglemmelig, så her gjelder det å være tidlig ute. Det gledes!

Månedens bokanbefaling er ÉDOUARD LEVÉs SELVPORTRETT.

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.