Se og hør her og nå #7
Vi gir deg månedens favoritter!
23. oktober 2017
TEKST Olve Hagen Wold
Foto Maiken Larsen Solholmvik

 

Månedens favoritter

Musikk
XXXTentacion – 17
Du bør kanskje ha bodd i Nord-Korea for ikke å ha fått med deg bråket rundt XXXTentacions debutalbum. Likevel tar jeg det med, fordi sannsynligheten er stor for at du ennå ikke har hørt albumet. Og hvis historiene om artistens sadistiske voldshandlinger gjør det for ubehagelig, forstår jeg det, men samtidig er det å la deg rane for en eksepsjonelt sterk musikkopplevelse. For albumet er rett og slett fantastisk. XXXTentacion rapper knapt på noen av låtene, og lydbildet er langt fra den aggressive lowfi-trapen han slo gjennom med. Albumet er heller en samling av enkle popballader, med emotekster om selvskading og depresjon. Det er umodent. Men det er nydelig. Ta avstand fra mannen, men albumet er årets fineste.


Bok
How Markets Fail: The Logic of Economic Calamities av John Cassidy

Det meste av kritikk av økonomifaget virker som om det faller i én av to feller: Enten blander det sammen fagkritikk og generell kritikk av «nyliberalisme» eller «kapitalisme»; eller så overdriver
det betydningen av atferdsøkonomi, som at homo economicus er en forenklet modell og ikke finnes i virkeligheten, er banebrytende ny innsikt og ikke noe alle økonomer har visst siden for alltid. How Markets Fail er skrevet med både innsikt og forkjærlighet for økonomifaget. Cassidy forklarer fremveksten av generell likevekt, velferdsteoremene og effisiente markeder – som han kaller utopisk økonomi – og hvordan disse teoriene ble dominerende for økonomers politiske anbefalinger; men han gjør det uten å underminere fremskrittene disse teoriene utgjorde, eller at alternativene – som han kaller virkelighetsbasert økonomi – bygger på de samme verktøyene som ble utviklet av Marshall, Hicks og Samuelson. Så hvis du ønsker å forstå både økonomifaget og dets utfordringer, les Pindyck og Rubinfelts utmerkede lærebok Microeconomics. Ellers er dette et godt andrevalg.

Brettspill
Twilight Struggle: The Cold War, 1945-1989
Twilight Struggle er et av de beste brettspillene som er laget. Hvis jeg ikke er tillitsvekkende nok, ta det fra BoardGameGeek, hjemsted for den definitive rangeringen av alle de per nå 94.116 brettspillene som noen gang er utgitt, som hadde Twilight Struggle som nummer én fra 2010 til 2016, og fortsatt lister det opp som nummer tre. Twilight Struggle er et kortspill der to spillere kjemper om verdensherredømme, som henholdsvis USA og Sovjetunionen. Hvert kort har både en poengverdi – som kan brukes til generelle handlinger som å spre innflytelse, kuppe stater, og utvikle romfart – og en historisk hendelse, og på din tur må du prioritere hvilken som er mest gunstig for deg. Det er bare én hake: Hvis hendelsen er gunstig for motstanderen, skjer den uansett. Dere kjemper om innflytelse på alle verdensdelene, og du kan lett tape hvis du mister kontrollen over bare én av dem. Det er alltid hundre ting du vil gjøre, men du kan bare gjøre noen få av dem. Du presser deg selv og motstanderen helt til kanten, og det skal bare en liten feil til før det du trodde var en solid power move ender opp med å utløse atomkrig – og gjør at du taper spillet. Twilight Struggle er enkelt nok til at hvem som helst kan spille det, og komplekst nok til at du kan spille det resten av livet. PS: Hvis du ikke finner noen til å spille over bordet med, finnes det en utmerket, og mye billigere, digital versjon på Steam.

Musikk
Whalesharkattacks – Whalesharkattacks
Whalesharkattacks er soloprosjektet til Viviana Vega og det knallsterke debutalbumet heter også Whalesharkattacks. Det er snakk om en slags RnB, men tungt, mørkt og massivt, med like tydelige innflytelser fra krautrock, synthpop og industrial. Det ligner litt på musikksjangeren Hevn Rock, bare at det er bra.