Bergen Revels #21
Ingenting sier jul som noen timer med fakler, julesang og sludd, sammen med tusenvis av skarrende bergensere.
15. november 2017
TEKST Martin Hjelle
Foto Ola Lysgaard

 
Ifølge mine beregninger starter årets siste utgave av BERGEN REVELS på en lørdag. Dermed er det bare å bli liggende, nyte noen kopper kaffe på sengekanten og fortvilet google deg gjennom ukens MORGENBLADET-quiz. Ikke helt som ONKLPs morgenrutine, med svetting og badekar, men effekten er circa lik. Apropos ONKLP, så har vår alles kjære riks-motherboard hva angår kultur, NRK, snekret sammen en fortreffelig dokumentarserie om norsk hip-hop. De tre første episodene av TAKIN’ OVA: HISTORIEN OM NORSK HIP-HOP ligger klar til bingewatching på det store internettet allerede. Snipp, snapp, snute, så var helgen over.

Normcore. Gorpcore. Funkis. Høyhalser. Karl Marx. Hva har disse fem til felles mon tro? Som med det meste i populærkulturen og vitenskapen, så får gamle stiluttrykk og teorier ny interesse når nye generasjoner slipper til. Sigmund Freud og psykoanalysen er intet unntak. Litteraturhuset arrangerer i den anledning en fem dager lang foredragsseanse for å tørke støv av den moderne psykologiens far og hans teorier, som etter noen år i stillhet igjen vinner nye lyttere og gehør, spesielt i litteraturen og kulturen. Få med deg foredragene i serien THE RENAISSANCE OF PSYCHOANALYSIS f.o.m søndag 19. til tirsdag 21. november.

Serien PSYKIATEKET har vært Bergen Offentlige Biblioteks bidrag denne høsten til den stadige debatten om mental helse, ledet av psykiater og overlege ANDREAS LANDSNES ved Sandviken Psykiatriske Akuttmottak. Tidligere har han blant annet snakket om angst og bipolar lidelse. Med vinteren på dørstokken, tar han nå for seg vår tids nye folkesykdom, DEPRESJON, torsdag 23. november.

Dagen derpå arrangerer DNT Ung sammen med POW Norge GRØNN FREDAG, samme dag som den litt mer kjente amerikanske tradisjonen Black Friday. I en tid med kjøpehysteri, overforbruk, bruk og kast-mentalitet, hvaler fulle av plast, og så videre (du tar tegningen), er det godt med motpolarrangement som GRØNN FREDAG. Enkelt forklart går konseptet ut på at man kan bytte, selge og kjøpe brukt turutstyr fra vanlige folk som ikke lenger bruker det. Sees der!

DAVID SIMON og GEORGE PELECANOS, skaperne av forrige tiårs kanskje beste dramaserie, THE WIRE, har igjen funnet sammen. Det nye barnet heter THE DEUCE, og så dagens lys denne høsten. Serien har høstet strålende kritikker for sin skildring av 1970-tallets Amerika med prostitusjon, korrupsjon og oppveksten av pornoindustrien slik vi idag kjenner den. Definitivt verdt å bruke noen timer av helgen på!

Lørdag 25. november er det klart for en historisk DISKO SPECIAL, når sjangerens Asbjørnsen & Moe aka ERLEND KLETTE og EN VANLIG FYR tar turen til Landmark for en uforglemmelig aften! Ett ord: GLEDENS!

I en tid hvor menneskehandel, prostitusjon, vold, og #metoo-ofrene står i kø for å slippe frem, er GRIZELDA GROOTBOOM sin historie ekstra viktig og sterk. Etter en ti år lang kamp kom hun seg ut av livet hun i sin bokdebut EXIT! beskriver som et helvete. Sør-Afrikaneren kommer til Litteraturhuset mandag 27. november for å fortelle sin personlige historie om å være offer for menneskehandel, prostitusjon, sex og vold i Johannesburgs gater i foredraget EXIT: SANNHETEN OM PROSTITUSJON.

Over til et litt mykere tema. En god venn av meg var på date her forleden. Ikke noe spesielt med det. Vedkommende har et symmetrisk ansikt og en sympatisk personlighet, dog hadde hen funnet kveldens samtalepartner via Tinder. Swipe for love, liksom? Dette er noe av problematikken forfatter og Morgenbladet-journalist ELLEN SOFIE LAURITZEN tar for seg i boken SNAKKES TIL UKA, hvor hun beskriver sin personlige erfaring med nettopp Tinder i løpet av et år. Forfatteren møter psykolog SISSEL GRAN til samtale på Litteraturhuset tirsdag 28. november.

Samme kveld kan du også prøve lykken på Café Legal, hvor det i sedvanlig stil blir arrangert LAST TUESDAY! Tema er fortsatt ikke sluppet, dog kan jeg med 99,9 prosent sikkerhet garantere schtimmung og gode ting i glasset!

To dager senere må du nok belage deg på å traske over Sydneshaugen kjære venn. På andre siden ligger nemlig Bergens kanskje kuleste bydel, Møhlenpris. Og her ligger faktisk byens hyggeligste nabolagskafé NOBEL BOPEL. Den er åpen fra torsdag til søndag, serverer herlig lunsj og enda herligere brunsj i helgene. Prikken over-i-en (foruten uteservering om sommeren) er MØHLENQUIZ som arrangeres hver torsdag. Så finn fire venner, dann et lag, drikk øl, og hygg dere litt før helgen!

Fire dager etter at du var på LAST TUESDAY// LITTHUSET er det offisielt blitt jul i byen mellom de syv fjell. Så ta med deg noen venner/kjærester/familie til Lille Lungegårdsvannet og nyt LYSFESTEN! Ingenting sier jul som noen timer med fakler, julesang og sludd, sammen med tusenvis av skarrende bergensere.

Dagen derpå er det of sielt første søndag i advent. Bak pepperkaker (eventuelt bare spis deigen), besøk PEPPERKAKEBYEN, eller se etter miljø- og lommebokvennlige julegaver på Bar Barista sitt BRUKTMARKED.

MISTY COAST er blitt et nokså legendarisk band etter hvert. Torsdag 7. desember kommer de til Landmark. Møt opp og nyt!

IT’S SNOWING ON MY PIANO er landets kanskje mest solgte juleplate. År etter år forsvinner eksemplarene ut av butikkhyllene. Mannen bak, jazzlegenden BUGGE WESSELTOFT, inkorporerer platen søndag 17. desember i Grieghallen. Julejazz i ypperste klasse.

Og med det er det jul!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.