Dette skjer i 2018
Stoff har surfet rundt i kildenettverket og bedt ekspertene løfte en våt finger. Hva bringer nyåret?
15. november 2017
TEKST Olve Hagen Wold
Illustrasjoner Ida Neverdahl

 

Stoff har surfet rundt i kildenettverket og bedt ekspertene løfte en våt finger. Hva bringer nyåret?

 
– Sverigedemokratene vil gjøre et brakvalg. Lillian Halima blir popstjerne. Thorbjørn Jagland kommer til å si noe velmenende, men uforståelig og bli kritisert for engelsken sin. Det vil komme et kraftig kyberangrep mot USA. Og sleng på jordskjelv i Tyrkia eller vulkanutbrudd på Island.

Hilde Sandvik, tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, holder ikke tilbake når Stoff ber henne komme med sine spådommer for det kommende året lørdag kveld.

Vi er spent på hvor godt Sandvik kommer til å treffe, men hun vinner i hvert fall prisen for beste innsats.

Mer åpenhet, mer nyansering
Kampanjen #metoo har vært den største nyhetssaken den siste måneden, og fortsetter å kreve relevans gjennom stadig nye og (ikke egentlig så veldig) sjokkerende avsløringer.

Internettprofil og Prøysen-kjenner Maren Fuchsia Celius-Blix tror dette vil fortsette i 2018. Samtidig er hun bekymret for en backfire-effekt.

– Ta for eksempel voldtektssiktelsen mot en kjent utelivsprofil i Oslo. Jeg tror ikke den vil føre til at utelivs-Oslo tar et internt oppgjør med kulturen som gjør at noen som han kan holde på sånn i tjue år. I stedet vil den brukes til å «nyansere» ikke-straffbare etiske overtramp begått av menn i det samme miljøet.

Å spå hva som skjer i politikken foretrekker hun derimot å overlate til «nørds».

– Men jeg forestiller meg en ytterligere forbruning, godt hjulpet av liberalister. Og jeg kan sette en femtilapp på at en statsråd må gå, men at det kommer til å fremstilles som en frivillig beslutning.

Stoff tør ikke vedde imot. Men dette er da ganske trygge spådommer, Maren?

– Det er litt greia med ikke å være en skråsikker mann, sier Celius-Blix.

Menn som går stille i gangene
Ah, skråsikre menn, denne spaltens raison d’être! Men dette året har det ikke lyktes Stoff å få noen av de mest skråsikre mennene eller kvinnene til å uttale seg.

Les også: Slik gikk det da Norges mest synlige eksperter skulle spå året som gikk

«Nei takk,» svarer Nils August Andresen og Jon Hustad i kor. «Nei,» svarer Janne Haaland Matlary. «Jeg melder pass i år,» sier Elin Ørjaseter. «Jeg har dummet meg ut nok ganger,» svarer Mathias Fischer. «Jeg har nettopp lest Phillip Tetlocks bok om prediksjoner, så jeg tror jeg står  over,»  sier Aksel Braanen Sterri. Kjendisøkonom Harald Magnus Andreassen tar derimot som vanlig utfordringen.

– Verdensøkonomien vil starte bra, men samtidig ser vi at konjekturen modnes. Det er mindre å vokse på, investeringsnivået er ikke lavt lenger, arbeidsledigheten har falt. Det er godt mulig vi vil nå toppen neste år.

Som han fryktet, har USA trukket seg fra handelsavtalene TTIP og TPP. Andreassen tror også Nafta står i fare.

– USAs nåværende leder forstår ingenting. Heldigvis er forståelsen bedre i resten av verden. Den politiske situasjonen i USA kommer ikke til å ramme verdensøkonomien på kort sikt.


Trump blir sittende
USA-ekspert Hilmar Mjelde gjør sitt for å knuse ethvert håp om noen bedring over dammen.

– Det er ingen indikasjoner på at Trump vil bli avsatt. Det er en medieskapt fantasi.

Æsj, men kanskje vi i det minste kan se frem til mellomvalget neste november.

– Republikanerne mister noen kongresseter, men beholder trolig flertallet.

Bæsj. Mjelde tror den største politiske saken trolig blir skattereform. Han tror også det kan bli omkamp om Obamacare, og kanskje noe på innvandringsfeltet.

– Men det kan også ikke skje noe, på grunn av valget. Politikerne foretrekker å sitte rolig i båten. Men får ikke republikanerne vedtatt skattereform, er de i trøbbel med sine egne velgere, sier Mjelde.

Det er med halen mellom bena vi trekker tilbake til mer hjemlige strøk. Hvordan skal vi kle oss her i Norges hippeste by? Vi spør midlertidig redaktør i MinMote Elise Alexandra Gulbrandsen.

– Det vil nok komme mange overraskelser, men det ser ut til at knallrøde plagg fortsatt vil være gjeldende. Neste sommer vil vi se bluss fra 80-tallet, med blomstermønstre og definerte skuldre. Sneakersene vil bli større og klumpete.

Kommer MinMote til å fortsette å være en den verste delen av det norske medielandskapet i 2018? Vi holder en knapp på ja.

Kvalitet gjør comeback
– Band og elektrisk gitar kommer til å komme skikkelig på moten igjen, påstår Einar «Engelen» Engelstad, som har vært musikkanmelder i Bergens Tidende siden 1902.

Han innrømmer riktig nok at dette er mer et håp enn en spådom.

– Men ingen forventet punken da den kom heller! Eller grungen. Eller svartmetall. Det er på tide med litt organisk musikk.

Han tror også det vil dukke opp enda flere bergensartister, og trekker frem Fred Well og Halie som navn det er verdt å følge med på.

– Jeg tror piffen kommer til å gå ut av både den kjedeligste og mest kommersielle elektronikaen, og av mye av loddefjordsrappen. De musikalske kravene kommer til å bli større. Det holder ikke lenger å være ny og trendy, og å kalle jenter for bitcher og horer. Men Kjartan Lauritzen har jeg tro på!

Selvmordstanker og afrikanske rytmer
Vågard Unstad, rapper og utelivsmogul, tror også på et sterkt musikkår for Bergen.

– Det fortsetter med stigende formkurve. Angelo Reira kommer til å bli den største av de nye.

Han tror også at 2018 blir året der Cezinando begynner å rappe igjen, og at XXXTentacion og Yung Lean bare er starten på en trend som kommer til å fortsette å vokse.

– Emorappen har alltid vært der, den har bare vært bakt inn i gangster-rappen. Det eneste nye er at artistene sier det rett ut. I 2018 vil vi se mer av den mørke og depressive musikken. Men vi vil også se mer av afrikanskinspirert hiphop, som er mer glad og dansbar.

Vågard tror også at batteritidene kommer til å bli lengre i 2018.

– Og autonome drapsdroner kommer til å bli tatt i bruk. Det blir kanskje ikke offisielt, men de tester det jo på folk, sier han.

Og da gjenstår vel som vanlig bare oljeprisen? Vi spør Thina Saltvedt, Norges mest profilerte olje-analytiker, om hvordan prisen vil utvikle seg i 2018.

– Den lange rolige perioden i oljemarkedet er over. Prisen vil stige og nå 65 dollar fatet ved utgangen av året.

Da vet vi det.