Haien møter Action the Man
Action the Man jobber med nytt album, røyker ikke weed og forteller om rapperne han liker best.
15. november 2017
TEKST Haien
Foto & illustrasjon Henrik Follesø Egeland & Ida Neverdahl

 
La oss begynne med det som er det viktigste når man er bergensrapper. Hvor er du fra?

Født i Bosnia, kom til Norge da jeg var 6 år, bodde på asylmottak i Salhus i et år. Begynte på Nygård skole og lærte norsk der. Vokste opp på Nesttun.

Bergen sin store rapmogul, Leo Ajkic, kom også som bosnisk flyktning til Bergen. Ble dere tjommis med en gang eller?

Husker faktisk ikke mitt første møte med Leo. Vi hadde mange felles venner og traff hverandre sånn.

Da jeg møtte Leo i forbindelse med en tidligere utgave av denne spalten nevnte han en episode hvor han hadde lagd mat til blant annet deg, og du trykket i deg noe han sa var paprika, men som viste seg å være en habanero chili. Litt slemt?

Haha. Jeg skjønte ikke hvorfor ingen spiste av den, den lå bare der i midten. Så jeg spurte om jeg kunne spise den, og han sa kjør på. Jeg fucket opp for meg selv der. Men jeg satt ikke på dass og dreit i to dager. Liten overdrivelse av tekstforfatter der.

Kjenner meg ikke igjen i den påstanden.

Du har sagt dritlenge, rettere sagt to år,  at du kommer med nytt album snart. Når kommer det ut?

Satser på at det kommer til våren.

Hva vil det si?

Typ februar. Kanskje mars. Må se litt an på økonomien, det koster å mikse og mastre. Og så er vi mange forskjellige som jobber med platen. Da tar det litt tid før alt blir klart. Vi er mange astronauter som svever rundt i rommet og dulter borti hverandre av og til.

Veldig abstrakt.  Du har dog fått noe ut på gaten, singelen Gangsta ting er sluppet. Er du en gangsta som gjør masse gangsta ting?

Nei. Absolutt ikke. Jeg er ikke gangsta i det hele tatt.

Sikker? Da har du lite belegg for å lage en sang som heter gangsta ting. Er du han streite motherfuckeren da?

Altså, folk definerer jo ting forskjellig. Jeg ville ikke definert meg selv som en gangster. På en måte.

Du rapper om om å røyke weed. Regner med du er for legalisering?

Ja. Jeg føler at jeg er i frontlinjen av debatten. Gir det en stemme liksom.

Det er jævlig mange stemmer der ute.

Ja, og det er bra. Vi prøver bare å gjøre det samme som for eksempel Snoop Dogg har gjort i USA. Der var det også ulovlig før, nå er det lovlig (i noen stater). Jeg synes det er sykt hvor hardt lovgivningen rammer. Bare du har tatt en spansk en og prøvd noe, kan du ende opp med en bot på ti tusen og prikk på rullebladet. Det kan få så heftige konsekvenser. Det synes jeg er sjukt. Og konsekvensene av den prikken og boten er jævlig mye farligere enn det å prøve ut stoff. Du risikerer å falle helt ut av samfunnet fordi du tok deg en blås.

Enig! Apropos falle ut. Hvordan går det egentlig med han som hoppet ut av vinduet i traphouse-kollektivet ditt etter en fuktig nyttårsfeiring i fjor?

Hehe, det går bra. Han ble innlagt et par uker, men reddet seg inn igjen.

Det kan vel karakteriseres som en bad trip. Når du er vitne til slike ting, er du fortsatt for legalisering av ALT?

Ja.

Vet du om noen rappere fra Bergen som IKKE røyker weed?

Ja.

Nevn en?

Action the Man.

LOL.

Det er noen som bare spiser det og da.

De spiser vel mye grønt uten å oppfylle 5 om dagen. Hvordan er rap-miljøet i Bergen ellers da?

Det er ganske kult, det er veldig bredt. Det er en kultur for at folk skal være seg selv.

Du synes ikke miljøet fort blir litt homogent?

Jo, eller nei, det er jo fordi mange blir inspirert av samme greie. Der er jeg ikke noe annerledes selv.  Folk kopierer jo hverandre som faen, men det gjelder å finne sin egen greie. Som Store P. Han kan lage mer feeling med bare en lyd (Oæ) enn andre klarer med en låt liksom.

Les også: Ka me Kamelen?

Hvem er den beste norske rapperen for tiden?

Det er mange forskjellige som gjør fete ting. Jeg hører egentlig mest på dansk rap for tiden. Jeg synes Store P og Cezinando er bra, og KingSkurkOne er jævlig tidig. I Bergen er det overflod av flinke rappere, vanskelig å peke ut enkelte. Men husk på Jonas V og Flex!

Når det er snakk om bergensk rap tenker veldig mange at det i hovedsak handler om NMG-G HUSET. Du er ikke med der. Hvorfor ikke?

Jeg meldte meg på en måte ut. Jeg var med i mange andre grupperinger, og så følte jeg meg mer hjemme der. Jeg har seff ikke noe py på NMG.

Ingen beef?

Nope.

Kjedelig. Synes du de tar litt stor plass på rap-scenen i Bergen likevel?

Tja. Du får plass hvis du er interessant. I NMG er de flinke til å hause hverandre opp, og det er jo en god greie. I tillegg lager de jo god musikk, og setter en viss standard.

I tillegg er de ganske god på merkevare, og har et steinhardt image. Når man googler deg er noe av det første som dukker opp en video fra Nrk hvor du snakker ut om angst. Er dette for å hjelpe folkehelsen videre eller er det en del av et kontraimage som mjuk gangster?

Altså jeg tror gangsterfolk har jævlig mye angst. Hvertfall sosialt. Folk jeg vet om som er gangstere er ikke de som oppsøker søkelyset liksom. Men jeg har bearbeidet min egen angst.

Hvordan da? Selvmedisinering og Youtube?

Noe av det som har hjulpet mest er å stå på scenen. Plutselig fikk jeg en gig og skulle stå på en fuckings scene. Ved å gjøre konserter har jeg vært nødt til å jobbe med meg selv og angsten. Og, ja, jeg føler selvmedisinering med noe jeg ikke vil navngi har hjulpet meg til å innse en del ting. Men det er ikke en kur liksom. Det gjør ikke noe annet enn å vise deg problemet, og så må du gjøre jobben med å fikse det.

Kan du beskrive opplevelsen?

Vet ikke helt. Jeg tror noen ting kan åpne opp underbevisstheten din, og hvis du får kontakt med den kan du se et større bilde. Du blir bevisst på noen ubevisste ting. Men noen ganger er det jo bare en smørje av drit du ikke skjønner noen ting av.

Akkurat som tekstene til Yoguttene. Hehe, neida. Har du rulleblad?

Ingen kommentar. Men jeg kan si at jeg er mer redd for min mor enn for snuten.