Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
– Drit i å drikke opp stipendet på Ujevnt og Legal, det er kjedelig.
15. november 2017
Foto Pressefoto, Kristin Støylen, Ida K. Holth

 

Dersom du skulle ha problemer å finne det ut selv.

 

Jørgen Skavlan
Lege og foredragsholder

Hvilket råd kan man gi til unge mennesker som akkurat skimter første sving etter start, på to hundre meter hekk? Et råd av mange man kunne gitt? Om jeg bare skulle få ønske meg en ting for dere, leserene, så må det være et godt og stabilt parforhold. Han, hun eller hen. Homo eller hetero. Drit i det. Alt jeg vet vitenskapelig og empirisk om lykke, forteller meg at akkurat det er det mest utslagsgivende for et godt, langt og faktisk sunt liv. Les bare arbeidene til Daniel Kahneman, nobelprisvinneren i lykkeforskning. Karriere, helse, penger, sosial status og alt det andre, kommer lenger ned på listen. Du kan dø steinrik, ulykkelig og uelsket, eller du kan dø fattig, elsket og lykkelig.

Mellom disse to perspektivene finnes det selvfølgelig alle varianter og kombinasjoner. De følelsene som finnes både i forelskelse og kjærlighet, to variasjoner over et tema, har utløst kriger. De har ført til katastrofer og triumfer. De har lagt grunnlaget for poesi, musikk, litteratur, teater, skulptur og maleri. Politikk har blitt utformet for å prøve å regulere disse følelsen. Om det nå er forelskelse eller kjærlighet i form av tosomhet, om det er sterke bånd i en familie eller samhold i en venneflokk, så er det hevet over enhver tvil at det er dette som er aller viktigst for oss mennesker. Uten forelskelse eller kjærlighet er vi bare halve og som hele vil vi komme lengre akademisk, empatisk, helsemessig og emosjonelt.

Og om dere ikke skulle finne noe stabilt på Tinder, kjøp dere en bikkje. God jul!

 

Natalie Sandtorv
Musiker

Reis på eventyr!

Drit i å drikke opp stipendet på Ujevnt og Legal, det er kjedelig. Når stipendet kommer inn på kontoen kobler du rett på nærmeste wifi og bestiller en tur-retur billett til Berlin.

Alle trenger en tur til Berlin, og du kommer til å bruke mindre på mat/fly/fylla enn en helg i Bergen! Og hvis du virkelig er så Bergens-hipster som du tror du er, er dette ildprøven.

Mitt aller beste tips er å oppsøke din helt innenfor ditt yrke eller studie. Send han eller hun en mail og si at du er gira på å møtes fordi du digger det de gjør. Reis dit, heng ut, snakk, spør spørsmål, become amazing! Det er så viktig at man ikke lar seg begrense av studiestedet man er på, for der finnes alltid noen som er utsenfor hva man finner i Bergen. Personlig dro jeg til Paris og tok timer med et av mine største musikalske forbilder, og følte at jeg utviklet meg mer på de fire timene vi hadde sammen enn hva jeg hadde gjort på et år. Jeg fikk skolen min til å betale for disse timene, så sjekk ut om fakultetet du studerer ved har ressurser til slikt!

Men dra på eventyr også i Bergen! Det finnes mange konsertsteder og kule konsepter i Bergen som alle burde sjekke ut før eller senere. Landmark har jo en haug av ulike greier going on, jeg liker spesielt godt konsertserien Playdate.

Ellers synes jeg at man bare skal nørde i vei med det man kicker på der og da!

Dra på et par mislykkede dates. Vær en ekstrem versjon av deg selv. Drit i alle andre! Du er viktigst!

Do drugs. Neida. Joda. Vet ikke.

 

Peder Kjøs
Psykolog

Jo det du skal gjøre nå, kjære student, kjære du som tviler på deg selv og valgene dine, du lille venn som føler deg langt hjemmefra og på dypt vann og tynn is på én gang. Det du skal gjøre, det er at du skal følge nesa di akkurat dit den fører deg. Du skal følge de innfallene du får og ikke la deg binde av pensumlister og særlig ikke av andres spekulasjoner om hva som er mest relevant til eksamen.

Nå er du student, ikke lenger elev. Oppgaven din er å studere et fag, ikke å lære et pensum.

Den som skal studere må være selvstendig, må tørre å gripe faget an på sin egen måte for å bruke det til sine egne formål, heller enn bare å la seg fylle og forme av faget. Nå er det du som kommer til faget, ikke faget som kommer til deg. Du kommer med dine spørsmål og dine foreløpige og uferdige formål og altså med nesa di, som er den som peker ut for deg hvilket fag du skal studere og hvilke kurs du skal ta og hvilken bok du har mest lyst til å lese og som du derfor skal lese først og diskutere med andre og utforske videre. For det nesa di har plukket ut for deg, det passer antakelig godt til ditt lynne og dine talenter og din måte å tenke på. Det er dette du kan bli god til og som du kommer til å ha glede av gjennom alle de timene og ukene og årene du skal leve med og i faget ditt. Så hvis du vil ha et godt liv, følg nesa.