Unge Macho
Han skal varme opp for Kamelen på Verftet i desember.
15. november 2017
TEKST Anne Aase Rokkan
Foto Henrik Follesø Egeland

 

Tretten år gamle Machomayne er NMG/G-HUSETS yngste signering noensinne.

 
På forsommeren ble Bergen oppmerksom på et noe uvanlig nytt musikkfenomen som dukket opp. Den gang tolv år gamle Machomayne, eller Kaj Gripsrud Hjelmeland som han egentlig heter, spratt rundt med rastafletter og en lekepistol, drakk saft og viste frem fidget-spinneren sin.

Med humor og smarte linjer som «drikker på en Monster for den alkoen er farlig, og mamma kjører sakte for den bilen er det barn i», spredte musikkvideoen til Fidget spinner seg raskt gjennom sosiale medier. For noen uker siden kom nyheten om at han er signert til det bergenske plateselskapet NMG/G-HUSET (NMG), med Girson Dias, kjent fra A-laget, som manager.

– Det som er unikt med Machomayne er at det han lager er bra nok til at voksne digger det på en uironisk måte, samtidig som han har stor appell hos yngre fans, sier Dias.

Vokst opp med musikken  
Dias forteller at han kom over en låt av Machomayne på Soundcloud for flere år siden, men at han ikke var sikker på om det kom til å komme noe mer. Når det fortsatte å dukke opp låter som Skrik og Fidget spinner, innså Dias at unge Hjelmeland måtte med på laget.

– Det var vel etter jeg la ut låten Shit her går det ned, at ting faktisk begynte å gå ned, skyter Hjelmeland inn.

Til tross for sin unge alder har han allerede laget musikk i flere år.

– Jeg har alltid hørt en del på gangster-rap, og skrevet rim siden jeg var syv år. Da var det ikke særlig bra, men etter hvert begynte vi å lage noen beats og spille inn låter. Alt har vært for å ha det gøy, og etter hvert begynte jeg å bli god, sier han.

Han forteller at han har vokst opp i en familie hvor de fleste driver med musikk. Dias nikker anerkjennende, og forteller videre at det faktisk er faren og broren til unge Macho som har hjulpet han å produsere og spille inn alle låtene i et studio hjemme i kjelleren.

Skal fortsatt produseres hjemme
Hjelmeland føler seg heldig som har en musikalsk familie som bruker tid på å hjelpe han.

– Ellers hadde det nok ikke vært så lett å lage musikk i så ung alder. Samtidig gjør det at pappa bare kan true med å ikke hjelpe meg med musikken mer hvis han blir sur på meg for noe, så der har han jo taket på meg, sier Hjelmeland.

Dias understreker at det fortsatt er familien til Hjelmeland som skal hjelpe han med musikken, og at NMG skal legge til rette for ting rundt.

– Sånn de jobber fungerer tydeligvis veldig bra, så jeg ser ikke noen grunn til å endre på det. I tillegg er Machomayne på tretten år helt klart en av de proffeste jeg har jobbet med, skal han legge et vers på en sang har han skrevet og spilt det inn i løpet av to-tre dager, og musikk-videoene kommer på løpende bånd, sier han.

– Spør din mor om du får lov
Hjelmeland forteller at den første musikkvideoen de spilte inn består av at han går fra stuen og ut i gangen hjemme, ikledd pelskåpe, skinnhatt og briller. I ettertid har de laget videoer hvor han blant annet blir forsøkt fanget av politiet, altså to kompiser utkledd med slips og pilotbriller, i en ikke så vill løperhjul-jakt, ikledd finlandshette og gulltenner, mens han rapper om å kjøpe frukt på Kiwi.

– Det er gøy å bruke rap-formatet på en litt annerledes måte. Jeg prøver å skrive tekster om ting jeg bryr meg om, også sper jeg på med et par overdrivelser selvsagt. Så blir det spennende å se hva vi skal finne på når jeg kommer i stemmeskiftet og ikke kan tulle med den lyse stemmen min lenger, sier han og ler.

Under intervjuet med Stoff kommer lederen for et utested i Bergen bort for å hilse på, og spør om ikke Hjelmeland har lyst å spille en konsert der i løpet av høsten. Det blir de fort enige om å gjøre, men plutselig kommer Dias på en ting.

– Da må du jo ha verge! Det er tross alt 20-årsgrense der. Og ikke minst, husk å spørre din mor om du får lov!

Dias forteller at det er foreldrene til Hjelmeland han strengt talt har kontrakt med, og at det har vært viktig for han at de forstår hvilke planer han har for artisten Machomayne.

– Det viktigste er at musikken ikke går utover skolen, og at han skal fortsette å være seg selv, det er jo det som funker, sier han.

Kjendislivet
Fremover skal Hjelmeland spille inn singler og fortsette å lage musikk, men får også være med på større prosjekter og konserter som andre NMG-artister skal holde.

– Han skal varme opp for Kamelen på Verftet i desember, og får ofte vist seg frem på ganske store arrangementer. Samtidig er han med på låter og remixer vi lager, så å være i NMG-stallen kommer til å gi han masse god erfaring, sier Dias. Selv er Hjelmeland storfornøyd med signeringen, og sier han har vokst opp med å høre på A-laget.

– Jeg har vært blodfan siden jeg var liten, så å bli signert som 13-åring var utrolig fett. Han forteller at han ikke snakker så mye med vennene sine om musikken. Til tross for at noen i klassen har laget en fanpage på Facebook til han, føler han seg stort sett som en vanlig ungdomsskoleelev.

– Vennene mine er mest interessert i hva jeg tjener. Jeg har faktisk akkurat kjøpt meg et elektrisk sparkehjul jeg ikke er gammel nok til å kjøre enda, men den går dritkjapt, og jeg klarer ikke å la være å teste det litt. Så nå kjører jeg litt rundt i byen og later som jeg sparker, sier han og ler.

Kjendislivet må altså vente litt til, noe vi får en påminner om når Dias kaster et blikk på klokken og innser at det er på tide å kjøre Hjelmeland hjem. I morgen har han nemlig matteprøve.

Les også