– Milepæl for Immaturus
Kvarterets teatergruppe, Immaturus, reiser til Danmark med sitt eget stykke.
17. november 2017
TEKST Mats Vederhus
Foto Tuuli Hietanen/Pressefoto

 

Kvarterets teatergruppe, Immaturus, reiser til Danmark med sitt eget stykke.

 
– Selv anser jeg dette som en milepæl for Immaturus, sier nåværende teater­sjef for Immaturus, Eirin Lindtner Storesund.

Teaterstykket Ikke som en svømmer, som hadde premiere i vår, skal i midten av november til Aarhus og teaterfestivalen Quonga. Tidligere teatersjefer Ane Bjerknes Friberg og Maja Bergbakken Sundt har begge jobbet hardt for å få til et samarbeid på tvers av landegrensene. I fjor besøkte Immaturus festivalen i Danmark, og representanter fra festivalen var også tilstede i Norge for å overvære premieren på stykke som nå har blitt valgt ut til å vises i Aarhus.

Teatersjef Storesund er storfornøyd med at arbeidet nå gir resultater og ser lyst på fortsettelsen.

– Samarbeidet fungerer som en kulturell utveksling i den forstand at vi sender ned en produksjon til Aarhus, og så vil en av forestillingene som blir vist ved festivalen bli fremvist i Bergen til våren. Dette samarbeidet kommer vi forhåpentligvis til å fortsette å opprettholde hvert år, sier hun.

Mørk seksualitet
Ikke som en svømmer dreier seg et ungt kjærestepar som spiser frokost, men har vanskeligheter for å snakke med hverandre. Under det de faktisk sier ligger historier som blir kommer frem i scener spilt mellom dem og deres familie og venner.

Teaterstykket er basert på elev ved Skrivekunstakademiets, Mats Gravningsbråtens, novelledebut og handler om temaer som arv, forhold og dekking av bord samtidig som den har som mål å ta publikum med i en av de mørkeste sidene ved menneskelig seksualitet, pedofili.

Regien har masterstudent i teatervitenskap Michaela Gettwert stått for, og hun føler seg heldig som får jobbe en god tekst og sterke skuespillere.

Ikke minst er jeg veldig takknemlig for muligheten og tilliten jeg har fått, sier hun.

Føler stor grad av eierskap
Skuespiller Stine Revheim Svellingen spiller hele tre forskjellige roller i stykket og berømmer alle som har vært med i prosessen.

– Det er svært inspirerende å være en del av et prosjekt som er helt nytt og skapt av studenter alene. Her har ingen «profesjonelle» eller store, gamle tenkere vært med på å forme prosjektet. Det er iscenesatt av en masterstudent i teatervitenskap og det er studenter i alle ledd av produksjonen samtidig som den er skapt innenfor de trygge og kunnskapsrike veggene til Immaturus. Det har vært spesielt å få være med på urpremieren til et stykke og få anledning til å forme roller uten å måtte forholde seg til, bevisst eller ubevisst, tidligere tolkninger av karakterene, forteller hun.

Hun synes det er stort å få representerer Immaturus i Danmark, spesielt ettersom alle i produksjonen føler en stor grad av eierskap til Ikke som en svømmer.

Vi skuespillere har fått være med i hele prosessen rundt det å forme stykket gjennom dialoger og be­arbeiding av manuse med dramatiker samt regissør. Det er ikke slik at vi reiser for å vise vår egen versjon av Hamlet, men noe helt nytt som er laget kun av oss studenter.

Her finner hun støtte fra med­skuespillere Hanna Elise Jozefiak.

– Det er kjempestas at vi får den muligheten gjennom Immaturus! Jeg er veldig spent på hvordan stykket vårt blir mottatt, både med tanke på eventuell språkbarriere, den grimme tematikken og spillestilen. Vi leker mye med en mekanisk vs naturlig måte å bevege oss og snakke på. Det gir mange nye muligheter for formidling, noe som er både veldig gøy og tidvis veldig vanskelig å jobbe med. Vi har lyst til å si noe uten å gi publikum for mye gratis – her må publikum jobbe litt selv.

Ungt publikum
Teatersjef Storesund forteller at Quongafestivalen i stor grad appellerer til unge teaterinteresserte. Hun håper publikummet i Danmark vil kjenne seg igjen i deler av stykket.

– Jeg tror et ungt publikum vil kunne kjenne seg igjen i mange av tankene som presenteres og bearbeides i stykket. Forestillingen har også en mørk side som kan få et publikum til å måtte se de mørke sidene av mennesketen i øynene. Dette er en forestilling jeg er veldig stolt av at Immaturus skal vise for et internasjonalt publikum og jeg tror absolutt at det er en produksjon som vil få publikum til å tenke, også på de tingene de kanskje helst ønsker å unngå å tenke over.

En tidligere versjon av denne artikkelen skrev at dette var første gang Immaturus fremførte et stykke i utlandet. Det stemmer ikke, dette er den tredje gangen Immaturus reiser til utlandet med et stykke. Vi beklager!