Se og hør her og nå #8
Månedens favoritter.
11. desember 2017
TEKST Mats Vederhus
Foto Fredrik Bedsvaag

 

Månedens favoritter.

 

SERIE
Suburra: La serie
(2017)

Suburra: La serie er en forløper til filmen Suburra som kom ut i 2016. Serien er et slags italiensk svar på Narcos, satt til Roma. Men der jeg i Narcos synes det er relativt enkelt å se hvem som er god og ond, er det vanskeligere i Suburra. Her er ingenting svart-hvitt, og alle karakterene har sine egne problemer. Handlingen er basert på boken Suburra av Carlo Bonini og Giancarlo de Cataldo, som igjen er basert på ekte hendelser. Kort fortalt dreier handlingen seg rundt en krig om tomter i byen Ostia. Det høres kanskje ikke spennende ut, men i denne krigen er både mafiabosser, korrupte politikere, sigøynere og Vatikanet involvert. Hvis du vil se hvordan mafiaen opererer i Italia, kan jeg sterkt anbefale denne!

SPILL
Life is Strange: Before the Storm
(2017)

Before the Storm er oppfølgeren til eventyrspillet Life is Strange som kom ut i fjor. Spillet er en gripende og rørende beretning om hvordan det er å vokse opp som en tenåring på et lite tettsted i dagens Nord-Amerika. Det som gjør at Before the Storm og dets forgjenger er unikt er alle valgmulighetene. Som spiller har man hele tiden mulighet til å påvirke spillets progresjon og endelige utfall. Hvis man liker åpne, handlingsdrevne spill med mye drama er dette midt i blinken.

ALBUM
Frida Ånnevik – Flyge fra
(2017)

Jeg var så heldig å få oppleve Frida i fri utfoldelse på Nattjazz i sommer, og med Flyge fra har hun utgitt et album som passer perfekt til mørke høstkvelder sammen med en Pumpkin Spice Latte. Musikken kan best beskrives som introspektiv pop-jazz. Med denne platen har Frida riktignok beveget seg et lite skritt videre i retning pop, men hun har fortsatt jazzen i bakhodet, spesielt i sangenes rytmer. Hun er en en drivende dyktig liveartist, og som lyriker er hun også fabelaktig. Hun fremfører en del av sangene på sjarmerende Hamar-dialekt, men ikke flere enn hun behøver for å tilføre autentisitet til platen. Hvorfor dette er tilfelle vet jeg ikke, kanskje hun er dialektforvirret. Uansett, Frida Ånnevik er et talent du vil høre mye fra fremover. Fra denne platen vil jeg spesielt trekke frem låtene «Flyge fra», «Sommern med bil» og «Basert på en sann historie».

BOK
The Book of Dust: La Belle Sauvage av Phillip Pullman
(2017)

Dette er oppfølgeren til Pullmans His Dark Materials-trilogi som kom ut på nittitallet. Boken er den første i en trilogi som foregår cirka ti år i tid før de første bøkene. Serien er et slags ateistisk tilsvar til CS Lewis’ kristne Narnia-serie, og er satt til et alternativt univers som ligner på vårt eget på mange måter. Pullmans serie er en av de beste fantasyseriene som er skrevet i moderne tid, og er absolutt verdt å sjekke ut dersom du er interessert i fantasy og/eller teologi. Boken er hovedsakelig satt til et alternativt Oxford og handler om en ung gutt som må beskytte hovedpersonen i den originale trilogien, Lyra Belacqua, fra den onde kirken i Pullmans alternative univers.