Debatt Tre kule Quiz Løst gjenfortalt Under beltestedet
KULTURSTOFF
Bergen Revels #21
06.02.2018

Januar er borte vekk. Det samme er forhåpentlig­vis alle urealistiske nyttårsforsetter om å trene mer og å bli et bedre menneske.

TEKST Martin Hjelle
Illustrasjon Ida Neverdahl

 
Januar er borte vekk. Det samme er forhåpentlig­vis alle urealistiske nyttårsforsetter om å trene mer og å bli et bedre menneske. Bra! Dermed hopper vi rett til den egentlige første måneden i året, ­februar.

Kjærligheten er kanskje det største livsgrunnlaget for mennesket som art. Det meste vi gjør til daglig står i en eller annen relasjon til kjærligheten, enten til oss selv, venner, familie eller vår(e) partner(e). Men hvordan holder man egentlig liv i dette bålet til man selv tar kvelden? STUDENTERSAMFUNNET gjentar fjorårets braksuksess, og arr­angerer KRÆSJKURS I KJÆRLEIK II, onsdag 7. februarDet Akademiske Kvarter. Samlivsterapuetene FRODE THUEN og BJØRK MATHEASDATTER møtes til samtale med medisinstudent og sex­spaltist i Stoff AUDUN BRENDBEKKEN for å svare på spørsmål om kjærlig­het, sex og samliv. Som sist er det selvfølgelig mulig å stille spørsmål ano­nymt, så nå kan du endelig få svar på om fotfetisjen din er bekymringsverdig, eller hvordan best takle et avslag fra din utkårede.

Lørdag 10. februar er det double-trouble i Norges kulturhovedstad. Med fastelaven, boller og krem rett rundt hjørnet, tar kultursjefen på Det Akadem­iske Kvarter ansvar og arrangerer årets første HELHUS med tema KARNEVAL. Gjør deg klar for samba, fjær og funky brasilianske rytmer! Hvis kostyme og glitter ikke er helt din greie, så inntar legendariske LINDSTRØM konsertscenen på Landmark for en uforglemmelig disco-aften, i anledning sitt femte albumslipp i fjor høst. Support gis av den Bergens-baserte duoen ATELLA, som slipper sin første EP 16. februar – med blant ann­et popkometen AURORA på laget. Åh, valgets kvaler!

Jeg har aldri vært en stor Bibel-kjenner. Min far er ateist og får som oftest skylden for min generelle kunnskapsmangel når temaet kommer opp. Dog er et av mine mål for året å bli litt mer opplyst om ting jeg ikke kan. Dermed ble det sakral stem­ning da jeg fikk vite at Bibel-kjenner og forfatt­er bak boken “RØFF GUIDE TIL BIBELEN”, ALF WALGERMO kommer til Bergen Offentlige Biblio­tek med foredraget BIBELEN PÅ 60 MINUTTER tirsdag 13. februar. Mine bønner er hørt.

De kommende dagene er en eneste kulturell Woodstock, så her gjelder det å ha støvlene på! Onsdag 14. februar kommer Danmarks nye poesi­-stjerne CASPAR ERIC til Litteraturhuset for å snakke om diktsamlingen sin “Nike”, som tematiserer forfatterens og andre unge handikappedes streben etter en identitet utover sine kroppslige skavanker. Er de ofre? Eller tapre helter? Forfatteren har selv cerebral parese.

Torsdag 15. februar avholdes Bergens aller første naturvin-festival, PÉTNATT! Sogning og sommelier ANNIKEN ENGLAND tar oss med på en rundreise i naturvinens verden hvor 70 viner fra forskjellige små og store produsenter kan smakes. Det eneste kravet til vinene er at de er laget uten kunstige tilsetninger eller kjemiske sprøytemidler. Det finnes bare skarve 100 billetter, så her gjelder det å være rask!

Om ikke etterfesten til PÉTNATTMagda er noe for deg, så inntar kvartetten i bergenske YOUNG DREAMS Landmark for en helaftens konsertopplevelse i forbindelse med det nyslupne albumet «Waves 2 You». MATIAS TELLEZ’ hjertebarn har levert en skikkelig fullengder som best nytes live, ifølge anmelderne. Sees der!

Fredag 16. februar er det igjen klart for ETEPUB Landmark. Kort fortalt lager kokkene i Rasmus Meyers Allé 5 enkle, digge, umami­pakkede snacksretter til en hyggelig krone på kvellingen. Denne gangen er det de smått legen­d­ariske KYLLINGVINGENE som står for tur. Baren er åpen, drikken god, og stemningen upå­klagelig. Perfekt start på helgen for en Grandiosa-lei student.

Ukens høydepunkt på flere plan er lørdag 17. februar. Sakprosafestivalen VERDEN I BERGEN går av stabelen på Litteraturhuset. Her settes det søkelys mot det globale samfunnet vi lever i og menneskene som utgjør det, på godt og vondt. Det blir blant annet lesning og foredrag med DE SKAMLØSE JENTENE og MARCO ELSAFADI, samt JORDA RUNDT PÅ 80 MINUTTER med blant annet KJARTAN FLØGSTAD. Kanskje mest spennende av alt er foredraget NORGES JANUSANSIKT, hvor forfatterne DAG HOEL, KRISTOFFER EGEBERG og ANNE SÆTHER setter et kritisk søkelys mot Norges image som freds- og klimanasjon.

På kvelden tar VERDENSROMMET turen til Victoria “Viccen” Café & Pub for litt miksing og triksing. Pst! Dette er duoen som stod bak noen av fjorårets feteste låter, som PROBLEM og SKOLEBENKEN.

Søndag foreslår jeg sjelefred og kontemplasjon over ukens begivenheter. Ingen kaffe. Er solen ute, få litt D-vitamin.

Mandag 19. februar vises WES ANDERSON sin kanskje hyggeligste film, FANTASTIC MR. FOXFilmklubben HUFF. Forleng helgen eller bare kom ned på jorden igjen etter en lang dag på lesesalen sammen med Roald Dahls lodne venner.

Fredag 23. februar må undertegnede nok dessverre bare pakke og gjøre seg klar til et nytt praksisopphold, men du kjære leser kan nyte filmen 16-0-60Bergen Filmklubb. Dropp sofa­en og gullrekka for en gangs skyld, og få med deg en glemt italiensk klassiker!­

Lørdag 24. februar skjer det store ting på Landmark igjen. Bergens store sønner innen soul, disco og funk – SIMON ALEJANDRO og ERLEND KLETTE – tar turen fra henholdsvis  Paris og Barcelona for å fylle dansegulvet med gledens rytmer og herlig sommerstemning til de sene nattetimer. LAST NIGHT DISKOTEK er en del av MARTIN BECK sin kunstprosjekt LAST NIGHT, hvor BECK hyller den avdøde disco­legenden David Mancuso og hans klubb The Loft.

Jeg har endelig fått MATIAS FALDBAKKEN sin nyeste bok, THE HILLS til bursdagen. Har du allerede lest den? Hva synes du?

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og del­aktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevare­fabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.

KULTURSTOFF
Bergen Revels #21

Januar er borte vekk. Det samme er forhåpentlig­vis alle urealistiske nyttårsforsetter om å trene mer og å bli et bedre menneske.

TEKST Martin Hjelle
Illustrasjon Ida Neverdahl

 
Januar er borte vekk. Det samme er forhåpentlig­vis alle urealistiske nyttårsforsetter om å trene mer og å bli et bedre menneske. Bra! Dermed hopper vi rett til den egentlige første måneden i året, ­februar.

Kjærligheten er kanskje det største livsgrunnlaget for mennesket som art. Det meste vi gjør til daglig står i en eller annen relasjon til kjærligheten, enten til oss selv, venner, familie eller vår(e) partner(e). Men hvordan holder man egentlig liv i dette bålet til man selv tar kvelden? STUDENTERSAMFUNNET gjentar fjorårets braksuksess, og arr­angerer KRÆSJKURS I KJÆRLEIK II, onsdag 7. februarDet Akademiske Kvarter. Samlivsterapuetene FRODE THUEN og BJØRK MATHEASDATTER møtes til samtale med medisinstudent og sex­spaltist i Stoff AUDUN BRENDBEKKEN for å svare på spørsmål om kjærlig­het, sex og samliv. Som sist er det selvfølgelig mulig å stille spørsmål ano­nymt, så nå kan du endelig få svar på om fotfetisjen din er bekymringsverdig, eller hvordan best takle et avslag fra din utkårede.

Lørdag 10. februar er det double-trouble i Norges kulturhovedstad. Med fastelaven, boller og krem rett rundt hjørnet, tar kultursjefen på Det Akadem­iske Kvarter ansvar og arrangerer årets første HELHUS med tema KARNEVAL. Gjør deg klar for samba, fjær og funky brasilianske rytmer! Hvis kostyme og glitter ikke er helt din greie, så inntar legendariske LINDSTRØM konsertscenen på Landmark for en uforglemmelig disco-aften, i anledning sitt femte albumslipp i fjor høst. Support gis av den Bergens-baserte duoen ATELLA, som slipper sin første EP 16. februar – med blant ann­et popkometen AURORA på laget. Åh, valgets kvaler!

Jeg har aldri vært en stor Bibel-kjenner. Min far er ateist og får som oftest skylden for min generelle kunnskapsmangel når temaet kommer opp. Dog er et av mine mål for året å bli litt mer opplyst om ting jeg ikke kan. Dermed ble det sakral stem­ning da jeg fikk vite at Bibel-kjenner og forfatt­er bak boken “RØFF GUIDE TIL BIBELEN”, ALF WALGERMO kommer til Bergen Offentlige Biblio­tek med foredraget BIBELEN PÅ 60 MINUTTER tirsdag 13. februar. Mine bønner er hørt.

De kommende dagene er en eneste kulturell Woodstock, så her gjelder det å ha støvlene på! Onsdag 14. februar kommer Danmarks nye poesi­-stjerne CASPAR ERIC til Litteraturhuset for å snakke om diktsamlingen sin “Nike”, som tematiserer forfatterens og andre unge handikappedes streben etter en identitet utover sine kroppslige skavanker. Er de ofre? Eller tapre helter? Forfatteren har selv cerebral parese.

Torsdag 15. februar avholdes Bergens aller første naturvin-festival, PÉTNATT! Sogning og sommelier ANNIKEN ENGLAND tar oss med på en rundreise i naturvinens verden hvor 70 viner fra forskjellige små og store produsenter kan smakes. Det eneste kravet til vinene er at de er laget uten kunstige tilsetninger eller kjemiske sprøytemidler. Det finnes bare skarve 100 billetter, så her gjelder det å være rask!

Om ikke etterfesten til PÉTNATTMagda er noe for deg, så inntar kvartetten i bergenske YOUNG DREAMS Landmark for en helaftens konsertopplevelse i forbindelse med det nyslupne albumet «Waves 2 You». MATIAS TELLEZ’ hjertebarn har levert en skikkelig fullengder som best nytes live, ifølge anmelderne. Sees der!

Fredag 16. februar er det igjen klart for ETEPUB Landmark. Kort fortalt lager kokkene i Rasmus Meyers Allé 5 enkle, digge, umami­pakkede snacksretter til en hyggelig krone på kvellingen. Denne gangen er det de smått legen­d­ariske KYLLINGVINGENE som står for tur. Baren er åpen, drikken god, og stemningen upå­klagelig. Perfekt start på helgen for en Grandiosa-lei student.

Ukens høydepunkt på flere plan er lørdag 17. februar. Sakprosafestivalen VERDEN I BERGEN går av stabelen på Litteraturhuset. Her settes det søkelys mot det globale samfunnet vi lever i og menneskene som utgjør det, på godt og vondt. Det blir blant annet lesning og foredrag med DE SKAMLØSE JENTENE og MARCO ELSAFADI, samt JORDA RUNDT PÅ 80 MINUTTER med blant annet KJARTAN FLØGSTAD. Kanskje mest spennende av alt er foredraget NORGES JANUSANSIKT, hvor forfatterne DAG HOEL, KRISTOFFER EGEBERG og ANNE SÆTHER setter et kritisk søkelys mot Norges image som freds- og klimanasjon.

På kvelden tar VERDENSROMMET turen til Victoria “Viccen” Café & Pub for litt miksing og triksing. Pst! Dette er duoen som stod bak noen av fjorårets feteste låter, som PROBLEM og SKOLEBENKEN.

Søndag foreslår jeg sjelefred og kontemplasjon over ukens begivenheter. Ingen kaffe. Er solen ute, få litt D-vitamin.

Mandag 19. februar vises WES ANDERSON sin kanskje hyggeligste film, FANTASTIC MR. FOXFilmklubben HUFF. Forleng helgen eller bare kom ned på jorden igjen etter en lang dag på lesesalen sammen med Roald Dahls lodne venner.

Fredag 23. februar må undertegnede nok dessverre bare pakke og gjøre seg klar til et nytt praksisopphold, men du kjære leser kan nyte filmen 16-0-60Bergen Filmklubb. Dropp sofa­en og gullrekka for en gangs skyld, og få med deg en glemt italiensk klassiker!­

Lørdag 24. februar skjer det store ting på Landmark igjen. Bergens store sønner innen soul, disco og funk – SIMON ALEJANDRO og ERLEND KLETTE – tar turen fra henholdsvis  Paris og Barcelona for å fylle dansegulvet med gledens rytmer og herlig sommerstemning til de sene nattetimer. LAST NIGHT DISKOTEK er en del av MARTIN BECK sin kunstprosjekt LAST NIGHT, hvor BECK hyller den avdøde disco­legenden David Mancuso og hans klubb The Loft.

Jeg har endelig fått MATIAS FALDBAKKEN sin nyeste bok, THE HILLS til bursdagen. Har du allerede lest den? Hva synes du?

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og del­aktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevare­fabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.

Neste artikkel
Utålmodige perfeksjonister