Alle kjenner en overgriper
Kan du gå god for hvordan vennene dine oppfører seg på nachspiel? Det er stor sannsynlighet for at du kjenner noen som har trakassert noen.
6. februar 2018
Tekst Anna Eitrem
Illustrasjon Ida Neverdahl

 
Det er ikke uvanlig å riste på hodet av oppførselen til vennene sine innimellom, spesielt om det er alkohol involvert. «Han er så klønete når han flørter», «han skjønner ikke når folk ikke er interessert», eller «hun går ofte over streken når hun drikker». Dessverre er det altfor mange som avfeier venners oppførsel som helt ufarlig, og bare litt flau. #metoo har vist oss at den type tankegang kan ha alvorlige konsekvenser. Kulturen i norske ungdomspartier viser at dette er en høyst relevant problemstilling, også for vår generasjon.

Aldri bare overgriper
Virkeligheten er sjelden svart-h­vitt. Bevis for overgrep blir sjeldent pres­entert oversiktlig og krono­logisk slik at man kan ta et objektivt standpunkt til det som har skjedd. Det er dermed lite sannsynlig at du vil se en av vennene dine trakassere noen. Men vet du egentlig om den stupfulle kameraten din tar et nei for et nei? Om svaret er «nja», burde det fra nå av være nok til å stille spørsmål. Ingen er «bare overgripere» hele tiden. Kristian Tonning Riise og Ulf Leirstein er sikkert morsomme og omsorgsfulle venner, med gode relasjoner til mange rundt seg. Men at din venn aldri har gått over streken overfor deg, betyr ikke at vedkommende ikke kan gjøre det mot andre. Andre som kanskje har vesentlig lavere alder, eller står i et skjevt maktforhold. Det er viktig å være bevisst på egen sosial posisjon i vennerelasjoner.

Anna Eitrem

Still spørsmål
Vi må tørre å stille spørsmål og snakke om #metoo med vennene våre. Diskutere ulike scenarier om sex og fest. Hva mener dere er greit? Spør vennene dine om hvordan #metoo har fått dem til å reflekt­ere over tidligere oppførsel. Ikke bare kan man forhindre at noen blir trakassert av noen du er glad i, man kan også beskytte vennene sine mot seg selv. Familie og venner skal ikke utelukkende støtte hverandre, de skal også gi sosial korreksjon. Og er du vitne til noe du mener er ugreit, si tydelig ifra. For er det én ting vi har lært av #metoo er det at når dårlig oppførsel først faller ut av skapet som skjeletter, er det for sent å si unnskyld. Det betyr ikke at det er for sent å kontakte mennesker man mistenker at man kan ha begått urett mot, eller at man ikke kan reflektere over og lære av egne feil.

Hovedansvaret til et overgrep er bare overgriperens. Likevel er det tydelig fra alle de tusen historiene som har kommet frem de siste månedene at det er mange som burde ha stilt spørsmål. Det er flere stygge situ­asjoner som kunne ha blitt avverget. Still heller ett spørsmål for mye enn å stå på sidelinjen som en feig tilskuer. Man kan unnskylde barn i skolegården som ikke grep inn mot mobbing, men det er vanskeligere å sympatisere med voksne som bare synes det hele ble litt «ubehagelig».