Se og hør her og nå #9
Vi gir deg månedens favoritter
9. februar 2018
TEKST Ingrid Marie Vikhammer Sandvik
Foto/Illustrasjon Fredrik Geving Bedsvaag

Månedens favoritter

BOK

 

Alberte og Jakob (1926) er Cora Sandels første bok i Alberte-triologien. Boken følger den unge jenten Alberte som tilhører en middeklassefamilie med pengeproblemer. Hun føler seg fanget av kjedsomheten i Nord-Norge, men får verken begynne på skole eller reise til hovedstaden i sør. Det er et fantastisk portrett av en ung kvinne på begynnelsen av 1900-tallet. Nå skal det ikke legges skjul på at undertegnede selv kommer fra Tromsø, hvor bokens handling er lagt, og kanskje derfor nærer en ekstra stor kjærlighet for den. Jeg leste Alberte & Jakob for første gang som tenåring, sulten på å forlate hjembyen for å dra ut på eventyr, og lei mørketid, kulde og snø. Nå leser jeg den hver gang hjemlengselen melder sin ankomst, og blir like slukt inn i den som ved første gjennomlesing.

 

SERIE

 

High Maintenance. Vimeo og HBO.

Du burde ha sett, eller i hvert fall hørt om High Maintenance. Internett-serien med snutter på 5-12 minutter skapt av Ben Sinclair og Katja Blichfeld, gikk som en farsott over verden for fem år siden. I fjor hooket de opp med HBO og serverer nærmere 30 minutt med herlighet om gangen. Serien følger en ikke navngitt hasjlanger i New York, og tar for seg både hverdagslige og merkelige situasjoner som skjer med menneskene rundt han. Det er en varm, humoristisk og samtidig melankolsk serie som tar for seg mennesket og livet på en deilig måte.

 

Link: https://vimeo.com/channels/highmaintenance

 

INSTAGRAM

 

Digitalf33ls er instagramkontoen til den tidligere tumbleren Knightcat, kjent for sine pastellfargede bilder av natur og pene, velkledde mennesker. Bland dette med abstrakt kunst og arkitektur, og du får definisjonen av en hipster-konto, men estetisk inspirasjon er det fullt av.

 

Link: https://www.instagram.com/digitalf33ls/

 

FILM

 

Farvel Falkenberg (2006). Regissert av Jesper Ganslandt.

I en tid der filmer tydeligvis må inneholde action hvert femte minutt, er Farvel Falkenberg en liten oase fra sør-Sverige. Filmen følger en guttegjeng som har vokst opp i Falkenberg, men nå tar farvel med barndommen. Det er ikke noe plot, ingen klar rød linje, men filmen fyller deg med en følelse av nostalgi som tar deg med til din tapte barndoms sommer. Hverdagslige situasjoner fanges akkurat som, ja, hverdagslige situasjoner. Det er spising av fleinsopp, nakenbading og levende samtaler som er frigjort fra noe kleint manuskript. Farvel Falkenberg skildrer på en unik måte hvordan virkeligheten kan være hardere å takle for noen enn for andre, og hvordan redselen for å vokse opp noen gang kan ta overhånd. En fun fact er at alle skuespillerne faktisk er en vennegjeng i virkeligheten også.

 

LÅT

Dr. Dog – Where’d all the time go?

Denne låten fra den psykedeliske rockegruppen over dammen gjør meg glad. Og av og til er det det eneste man trenger. Plusspoeng for synth-orgel og referanser til Beach Boys og Beatles i en deilig, moderne innpakning.