Bergen Revels #23
Her kommer en huskeliste til hvordan du skal klare deg mest mulig innendørs før våren forhåpentligvis snart banker på.
9. april 2018

Med ti effektive minusgrader i Bergen forrige uke er det bare å ta det kulturhovedstaden har å by på imot med åpne armer. Her kommer en huskeliste til hvordan du skal klare deg mest mulig innendørs før våren forhåpentligvis snart banker på.

Mars er som kjent alle kvinners måned, og i år er intet unntak. Tirsdag 6. mars kommer blant annet MARIT NYBAKK fra KVINNESAKSFORENINGEN og GRETE HERLOFSEN fra NORSKE KVINNERS SANITETSFORENING til Bergen Offentlige Bibliotek for å diskutere hvorledes det står til med kvinners rettigheter i «verdens mest likestilte land». Med en president i junaiten som liker å «grab’em by the pussy» og Berlusconi tilbake i den italienske politikken er nok foredraget LIKESTILLINGSPOLITIKK I REVERS? sørgelig aktuelt.

Dagen før dagen tar vi en liten helomvending for å høre på forfatter GEIR ANGELL ØYGARDEN. Hans nyeste bok ODDYSEVS ÅRE er starten på en ny serie ved Bergen Offentlige Bibliotek: OM MENN OG MASKULINITET. Målet er litt flere nyanser vedrørende kjønnsroller og det maskuline.

Blir det vel mye snakk og lite latter, så tar Norges mest kjente radiotrio, BJARTE, TORE og STEINAR, turen til aulaen på NHH for et ellevilt POSTKASSESHOW samme kveld. Trenger vel ikke å si så mye mer enn det? Eventuelt at det er SILENT DISCO i kjelleren etterpå. Helaften der altså!

Så er den store dagen endelig her. Torsdag 8. mars er KVINNEDAGEN! Gratulerer så mye! Som hvert år blir det paroler på Torgallmenningen og vi i Stoff tar turen i samlet flokk. Bli med!

KAKKMADDAFAKKAs AXEMAX aka AXEL VINDENES har ikke bare vært produktiv i studioet. Siden 2013 har bandets frontfigur (ved siden av bror PÅL/PISH) også vært flittig med lerret og pensel. Hans andre utstilling MOTIVER FRA INN OG UTLAND er klar, og lørdag 10. mars er det utstillingsåpning på Nobel Bopel. Motivene består ofte av sterke farger og (u)kjente scener fra oppveksten i Bergen og omegn. Vel møtt!

Mandag 12. mars er det igjen klart for hygge med gjengen i FILMKLUBBEN HUFF. Denne gang er det INLAND EMPIRE som står for tur. Stikkord: David Lynch sin kanskje mest absurde. Det (gru)gledes!

Midtukes skjer det nesten for mye. THERA MJAALAND og TEWODROS HAILEMIKAELs nyeste dokumentarfilm TRE DAGERS FRIHET har verdenspremiere på Litteraturhuset onsdag 12. mars. Kort fortalt handler den om hvordan en eldgammel tradisjon for kvinnefrigjøring – Ashenda – i Tigray i Etiopia er blitt springbrett for en ny kvinnefront og frigjøring i midten av Afrika. Etter visningen blir det samtale med filmskaperne.

Som om ikke dette var nok, er det også klart for vårens debutanttripp. Temaet denne gang er FAMILIERELASJONER; som skapt for trøbbbel. På Litteraturhuset møtes HELGA HJORT, GJERTRUD LANGVA og NORA EIDE til samtale og diskusjon.

Dagen derpå er det klart for love on the dancefloor når dapke-house-legenden OMAR SOULEYMAN tar turen til Garage for en helaftens spillekveld! Tidligere gigs har vært på blant annet Roskilde og Nobels Fredspris. Hverken mer eller mindre.

To dager senere er det igjen på Garage det skjer. Indierockerne i DOBBELTJGENGER tar turen i forbindelse med sitt andre albumslipp, LIMBOHEAD. Det blir sjelfull og nevrotisk rock som formsydd til en lørdag i mars. Oppvarming får du av punkerne i BAIA WOLF.

Ingen måned uten KROPPEN FOR VOKSNE og TROND-VIGGO! Denne gang har han med seg giardia-forsker og allmennlege SVERRE LITLESKARE for å snakke om MATALLERGI OG INTOLERANSE. Er det virkelig slik at tarmene våre tåler mindre enn før? Og er gluten roten til alt ondt? Svar på dette og mer får du på Litteraturhuset tirsdag 20. mars.

SOFTCORE UNTD. er igjen ute med nytt materiale, til stor glede for alle oss dødelige. Kvartetten som er en herlig blanding av folk fra Sushi x Kobe og Verdensrommet tar med seg sin tredje singel SJANSESPILL til Østre torsdag 22. mars for deres første konsert i hjembyen siden Vill Vill Vest i fjor. Husk gode sko!

Og med det er det påskeferie! Om du skal på hytten, brenne CO2 på vei til Syden eller bare traske rundt i slapset i Bergen, så ønsker jeg deg lykke til! Og husk for all del å skjenke den sandalkledde snekkeren som ga oss denne friuken en aldri så liten hilsen. Amen.

P.S: Er du fortsatt i byen lørdag 30. mars – dvs. selveste påskeaften – så har ateistene i FILMKLUBBEN HUFF hverken fri eller lyst til at du skal ende opp med dårlig krim denne påsken óg. Regissør MAREN ADE, skaperen bak fjorårets BIFF-suksess, TONI ERDMANN, skapte nemlig gode filmer før i tiden også, noe 35mm-eren ALLE ANDEREN er et prakteksempel på. Stikkord: kjærlighet, tiltrekning og smertefulle erkjennelser.

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medgründer av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.