Bergens ferskeste
Mye tyder på at det er artistkarrieren, og ikke russetiden som kommer til å ta opp fritiden til Halie det siste året hennes på videregående.
9. april 2018

Få har kommet så langt på så kort tid som det unge stjerneskuddet Hannah Emilie Grung, bedre kjent under artistnavnet Halie. Mens studenter sitter med nachspillgitaren, sto 17-åringen på en av de største scenene på festivalen By:larm sist torsdag. Det er ikke dårlig prestert fra en artist som spilte sin første konsert i 2017, på bransjefestivalen Vill Vill Vest.

Siden den gang har hun spilt på alt fra private arrangementer til festivalen Where is the Music? i Sverige. Men hun forteller at det største hittil i musikkarrieren hennes var å få spille på talkshowet Skavlan. Det omtaler hun som en crazy og surrealistisk opplevelse.

– Jeg hadde veldig mange følelser den dagen, det var nervepirrende. Ufattelig mange nye inntrykk. Jeg så for meg at det skulle være helt guddommelig, men det var helt normalt, ikke veldig skummelt, bare veldig gøy.

Halie har i løpet av 2017 blitt anerkjent både innenlands og utenlands. I godt selskap med andre unge stjerneskudd, som Aurora og Sigrid, er hun signert i Made, et av de ledende managementbyråene i Skandinavia.

Ikke et alter-ego

Halie mener det er forskjell mellom henne som artist og som privatperson.

– Halie er modigere, tøffere og ikke redd for å si meningene sine. Men hun er ikke et alter-ego, sier hun.

Det kan høres i tekstene henne som ofte har politiske budskap. Hun kan røpe at hun skrev en sang da Donald Trump vant presidentvalget som handler om at han ikke må føkke opp verden.

På tross av at hun begynte å skrive tekster allerede da hun var 13 år gammel, har hun bare gitt ut to låter. For tiden er hun aktuell med singelen “Youth”.

– Youth handler om å stå opp for det du mener, at fortid er fortid, og at man må gå fremover. Og om ungdomskultur og drikkepress. Det må tolkes selv, men det er det jeg har ment, sier hun.

Halie beskriver musikken som pop med innslag av blues, jazz og rock. Personlig hører hun på musikk som Adele, Panic! At The Disco, Dua Lipa og Willow Smith. Inspirasjonen kommer mest fra underbevisstheten sier hun, men det er kanskje ikke tilfeldig at de to sistnevnte er relativt unge artister, som hun selv.

På tross av et relativt snevert repertoar, kan hun likevel se frem til flere store spillejobber.  Bergenfest og Slottsfjell er blant dem som har vært tidlig ute for å få navnet hennes på headlineren sin den kommende festivalsommeren, og skal vi tro anmeldere, venter det bare flere.

Kongelig besøk

Det er ikke bare musikkbransjen som har latt seg imponere av Halie. Da Kronprinsen var på besøk i Bergen i januar, kom han innom en av øvingene hennes på USF Verftet.

– Jeg visste ikke hvordan jeg skulle snakke med han. Jeg var redd for å være “høyere” enn ham, siden jeg ikke fikk lov å gå ned fra scenen. Men etter hvert forstod jeg at han var var en helt vanlig, hyggelig person med en viktig tittel, sier hun.

En vanskelig ting for Halie, er å balansere videregående med å være artist. Den nyinnførte 10 %-fraværgrensen for videregående skoleelever er noe hun ikke vil tenke på.

– Den er helt vanvittig irriterende akkurat nå. Jeg har heldigvis en fleksibel skole.

Men det største problemet, sier hun, er at når hun spiller på festivaler med 18-årsgrense, får hun ikke se andre konserter, fordi hun ikke er gammel nok til å delta på festivalen.

– Det er mange nervepirrende måneder til jeg fyller atten. Det kan hende det er en faktor for karrieren min, men jeg håper ikke det. Jeg føler karrieren min fortsatt er veldig ung.

Hanna Emilie Grung er en artist fra Bergen født i 2000. Hun går under artistnavnet Halie og har gitt ut låtene Youth og Echo. Har spilt festivaler som Vill Vill Vest, By:larm og Where is the Music?. I sommer kan du se henne på blant annet Bergenfest og Slottsfjell.