NSO brenner pengene dine
NSO koster studentene nesten 20 millioner i året. Det får de ikke i nærheten av nok igjen for.
9. april 2018

Men hvorfor skal du egentlig bry deg? Sannsynligvis har du ikke engang hørt om NSO.

I en uformell spørreundersøkelse i Studvest ble 50 ­studenter på Høyden spurt om organisasjonen. 42 av dem visste ikke hva NSO er.

I et leserinnlegg i samme avis kaller Varg Lukas Folkman, Venstrealliansen-politiker og tidligere Stoff-redaktør, NSO for en myte.

Han har et poeng. Til tross for alt arbeidet de legger ned, har NSO lite å vise til. Selv om de har en fulltids­ansatt kommunikasjons­rådgiver, er de omtrent ikke synlige i mediene.

Det finnes mer enn nok av saker NSO gjerne tar æren for, som 11 måneders studiestøtte og at det endelig blir oppnevnt et studentombud. Men realiteten er at det ikke ble en eneste endring i statsbudsjettet etter at det var til høring hos NSO, og at studentombud først fikk gjennom­slag etter metoo-kampanjen.

Det er ikke fordi NSO mangler midler. De har seks ­personer ansatt i arbeidsutvalget og ni i sekretariatet. For 2018 har disse en total budsjettert lønn på ­svimlende 7 715 000 kroner, samt 740 000 kroner til pensjon og andre frynsegoder.

I tillegg til dette bruker organisasjonen 1 400 000 ­kroner på landsmøtet, 380 000 på sentralstyremøter og 1 990 000 kroner på konferanser, seminarer og kurs. Bare for lokalet til de 13 ansatte betaler NSO utrolige 1 490 000 kroner i leie årlig.

NSO har sviktet som talerør for norske studenter. I ­stedet har organisasjonen blitt et sugerør ned i lommene deres. Av et budsjett på 18.9 millioner bruker NSO det aller meste på seg selv.

Disse midlene får de fra studieavgiften. Det er dine og mine penger de sløser bort.

NSO SVARER: Av, for og med studentene

I denne utgaven har Stoff intervjuet de to bergens­kandidatene til ledervervet. Ida Austgulen, den ene av de to lederkandidatene vi har intervjuet, svarer eksplisitt at hun ikke ønsker å gjøre noen endringer med lønnsnivået i NSO. Håkon Randgaard Mikaelsen vil ikke si hva han vil gjøre.

Bergens studenter hadde fortjent bedre.

Stoffs linje er ikke at ingen som jobber med ­studenters rettigheter bør få lønn. Men da må studenter få mer velferd igjen for pengene enn hvis de ble brukt på ­andre tiltak.

De som mener det ikke er mulig å få noe gjort uten lønn, bør ta en titt til NHH. Der ­klarer i over­kant av 3000 ­studenter å drifte hele student­organisasjonen og å ­arra­ngere en av Norges største student­festivaler – og det uten en krone i lønn.

NSOs pengebruk er en hån mot studentene som ­finansierer dem. Slik NSO er i dag, hadde ­studentene fått mer igjen for å bruke 20 millioner på et kommunikasjons­byrå. Hvis ikke organisasjonen endrer seg, bør bergensstudentene igjen vurdere om dette er noe de ønsker å være en del av.

Olve Hagen Wold,

Vikar for ansvarlig redaktør

red@stoffmagasin.no