Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #24
Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
13. april 2018

Skatebård
DJ og medlem av Side Brok

Ikke arbeid på deg en smell, da får du ihvertfall ikke gjort noe. Ta ting i ditt eget tempo. Jeg studerte det jeg var god til, ikke det jeg var interessert i. Til slutt måtte jeg hoppe av når Side Brok ble populært, og endte opp med masse lån og ingen grad, men angrer ikke. – Ingenting i livet er bortkastet.

Mange studenter er egentlig ganske fårete, så jeg sier som det gamle FrP-slagordet – bryt ut av saueflokken! Søk etter ting som er litt utenfor den oppgåtte sti. Spis på digge steder, for eksempel Lysverket og Allmuen. Finn musikk på Bandcamp og Soundcloud, ikke hør på P3, det spiller de på 7-Eleven. Forøvrig anbefaler jeg å være solidarisk. Du kan for eksempel godt stemme Rødt, et helt selvmotsigende parti, men en herlig korrigering fra siden.

Nyt livet og ikke stress for mye, bare litt. Og prøv å ikke skamme deg over deg selv, det trenger du ikke.

Nancy Herz
Medforfatter av boken Skamløse jenter

Engasjer deg!

Finn den saken som gjør deg glad, trist, engasjert, forbanna, en smule sint eller rett og slett oppgitt. Hold fast ved den følelsen, og finn en organisasjon som jobber med denne saken. Meld deg på som frivillig, og vær med på å gjøre noe for andre.

Å gjøre noe for andre, det gjør noe med deg. Det gjør deg lykkeligere, friskere og mindre ensom.

Å gjøre noe som frivillig betyr at du kan bruke dine interesser og ressurser på en konstruktiv måte.

Gå inn på Frivillig.no, søk på der du bor eller noe du brenner for, og hopp i det! Tør å ta det første møtet, og by på deg selv. Det finnes tusenvis av organisasjoner i Norge som har plass til akkurat deg, med akkurat de egenskapene og interessene du har. Frivilligheten har plass til både leksehjelpere, kaffekokere og festivalvakter. Og mye mer!

Ikke vær redd for ikke å passe inn, for det er en plass for akkurat deg også.

Engasjer deg ut fra interesse, ikke ut fra hva andre sier er lurt. Gjør noe du har lyst til, da orker du å engasjere deg mye lenger. Finn ut hva du brenner for. Da fyller du livet og ikke minst studietida med mening, og det å gjøre noe for andre det gjør noe med dem også.

Få en venn til å gjøre det samme. Fortell dem om frivilligheten, og hvor meningsfullt det å engasjere seg er. Du kommer raskt til å finne ut hvor godt det er å være frivillig, og når vi som engasjerer oss har det så bra så må vi vel dele den gleden med andre?

Xin Li
Fotograf

Pust dypere. Sett bedre pris på mammaen din. Ta backup på bildene dine(!!!). Hør mer på Nujabes. Ditch dårlige venner. Demp bakrusen på Nobel Bopel på søndager. Slett Tinder. Ta med paraplyen selv om det ikke ser ut som det kommer til å regne – det kommer til å regne. Ikke gidd å ta imot «eksponering» eller «symbolsk sum» som lønn. (Seriøst). Vær støttende når kompisen din sier han vil flytte til Montenegro for å få en mer holistisk livsstil. Invester i bra sengetøy. Bruk BSU-pengene på noe annet enn leilighet. Slipp folk av bybanen før du går på. Flash kvalitet, ikke logo. Ikke snakk om bitcoin på vors. Ikke drikk vin med sugerør. Vær egoistisk når det trengs. Si ja til å dra på billig ferie til Berlin med venninnen din selv om du hater couchsurfing. Gå på høylytte konserter med ørepropper. Ikke ta forbrukslån i en alder av 23 for å kjøpe et par Balenciaga Triple S. Bruk setebelte. Vær en hoe på Instagram om det er den du føler du egentlig er. Gå på feil utested med rette folk. Vær en god samtalepartner – det skal høres ut som en dialog, ikke et jævla intervju. Spis MSG. Si unnskyld. Si fuck deg. Utnytt tiden mens du fortsatt kan kalles ung og dum, vær dum.