Månedens debutant: Miman
Det er ikke lett å få tak i bandmedlemmene i Miman. De har nemlig som livsmål å leve uten mobil og datamaskin.
14. april 2018

– Dere slipper debutalbumet «Ulme» denne måneden. Hvem er menne­skene bak musikken?

– Vi er et band, som består av tre gutter i 20-årene. Hans Pålsen Kjorstad fra Gudbrandsdalen som spiller fele, Andreas Røysum fra Oslo på gitar, og svensken Egil Kalmann på synth.

– Hva slags musikk lager dere?

– For alt dere vet kan det være opera, eller rock. Vi henter vel en del inspirasjon fra figurative musikkstiler. Uttrykket vårt er en abstraksjon av alt alle de figurative stilene vi henter inspirasjon fra, har til felles. Altså noe som ligger i bunn for hele den menneskelige nydelige opplevelse.

– Det høres ut som en musikkstil som må oppleves, ikke beskrives?

– Sjangerbegrepet er vel strengt tatt mer for folk som vil lage musikk til reklamer, eller musikk som lett kan selges. Vi er improviserende musikere som lager improvisasjon sammen. En blanding av folkemusikk og indisk klassisk musikk. Avantgardemusikk fra 60-tallet.

– Hvor kan man høre musikken, dere har jo knapt musikk på nettet?

– Folk kan kjøpe platen når den kommer ut. Vi tror ikke den kommer på Spotify.

– Vil dere ikke spre musikken deres til flest mulig?

– Altså, vi tror at i det lange løp vil vi tjene på å fokusere på musikken, og ikke markedsføring og alt det andre greiene rundt. Både åndelig og musikalsk. Vi kommer nok ikke til å lage noen pressevideoer eller noe sånt, vi spiller heller flere konserter.

– Spiller dere mest på festivaler, eller egne konserter?

– Musikken vår egner seg ikke for utendørsscener, vi spiller veldig rolig. Så det har vært lite spille­jobber på festivaler. Det er mest aktuelt med klubbkonserter for den musikkstilen vi kjører. Vi kjenner en del arrangører, så vi får spillejobber gjennom dem.

– Så dere booker konsertene selv, hva med management?

– Vi har ikke noe management for øyeblikket. Vi hadde egentlig tenkt å gi ut platen på et stort tysk plateselskap, men så bestemte vi oss for at vi ikke ville at andre skulle tjene penger på oss. Vi jobber såpass mye med musikken at vi ikke vil bli ut­nyttet av kjipe forretningsfolk.

– Ikke på lang sikt heller?

– Slik som det ser ut nå, er det ikke noe poeng å ansette noen. Målet vårt er at innen vi er fylt 35, så skal vi ha en som booker konserter for oss. Så slipper vi å forholde oss til telefon og mail. Vi har et langtidsmål om å ikke ha datamaskin, og livsmål å slutte helt med både data og telefon. Heller sende brev.

– Jeg må innrømme at det ikke var lett å gjøre research til intervjuet med dere. Alt jeg fant var hjemme­siden deres, og der var det lite informasjon. Hvordan når dere ut til fansene deres?

Det stemmer at vi har en hjemmeside. Vi føler at vi når nok ut til tilhengerne våre ved å spille konserter.

– Hva betyr bandnavnet deres, Miman?

– Det var svensken i bandet, Egil, som bidro med navnet. Han fant det i en svensk sci-fi bok som er skrevet på diktform. Miman, var i den boken en datamaskin som vet alt, men kun uttrykker seg i gåter. Vi følte det passet bandet godt.  

– Hvordan ser fremtidsutsiktene ut?

– Etter vi har gitt ut debutalbumet vårt, drar vi på en europaturné som avsluttes i Bergen den 25. april på Landmark. Ellers håper vi at vi får spilt en del i Norge til høsten. Vi gleder oss veldig til å spille i Bergen, det blir vår første konsert der.