Bergen Revels #25
Hva du bør finne på denne måneden.
9. mai 2018

Martin Hjelle forteller deg hva du bør gjøre denne måneden. Illustrasjon: Ida Neverdahl.

Kirsebærtrærne blomstrer, bergenserne går i tskjorte og buekorpsene vekker deg tidlig søndag morgen. Det er VÅR i Bergen by! Mai-utgaven av BR begynner inneklemt mellom Frigjøringsdagen og Kristi Himmelfart. Med andre ord har nok mange tatt seg en skikkelig langhelg allerede.

Er du en av dem som er blitt igjen, så foreslår jeg at du tar turen til Landmarkonsdag 9. mai. Her har SKRIVEKUNSTAKADEMIET samlet sine mest lovende tekstforfattere til en fiffen lansering av årets studentantologi: Jeg trenger ikke bein for å stå her. For de som ikke kan lese mellom linjene: Dette er nasjonens kommende forfattere. Med andre ord: anbefalt!

Dagen derpå driver du nok og forbanner både Gud og deg selv over gårsdagens toksiske væskeinntak. Heldigvis er dagen rød, og det betyr at du kan bli liggende. Jeg anbefaler sesong nummer to av WESTWORLD, pluss en dæsj tortilla-chips med ost.

ACTION THE MAN har i snart to tiår ligget på toppen av undergrunnshiphopen i Bergen. Fredag 11. mai tar han turen MED BAND til Landmark for en energifylt aften i rappens stjernetegn!

Hvis du fortsatt har energi og iver etter konserten er det bare å bli med DNT UNG BERGEN på sin årlige tur over VIDDEN BY NIGHT. Ingen bedre start på dagen enn med soloppgang fra Ulrikens topp!

Nå antar jeg at døgnrytmen er adekvat ødelagt, og du våkner nok lørdag ettermiddag idet alle restauranter begynner på middagsserveringen. Flaks for deg vil du trenge både utholdenhet og forskjøvet døgnfaserytme denne lørdagskvelden 10. mai når DISKO SPESIAL etter en altfor lang pause inntar Landmarks mintgrønne lokaler. Det blir velour, disko og gladsmekkis stemning ut i de sene små!

Er det sol søndag 13. mai, så telefonterroriserer du dine nærmeste, får tak i en grill, marinerer noe spiselig (gjerne tofu), og stikker til nærmeste park. Fyll ettermiddagen med grillos og frisbee, og lat som om du ikke har eksamener altfor snart.

Dagen før dagen, 16. mai viser Cinemateket drama-thrilleren YOU WERE NEVER REALLY HERE av regissør LYNNE RAMSAYUSF Verftet. Filmen vant blant annet prisen for Beste Manus under Filmfestivalen i Cannes, og JOAQUIN PHOENIX vant prisen for beste mannlige skuespiller. Intens!

Midtveis og NASJONALDAG. Gratulerer så mye til alle! Håper dere får spist nok pavlova, kransekake og fenalår! Husk å spørre om russekort og behandle finstasen pent. På kvelden ryktes det om legendarisk GRUNNLOVE TRAIN på hipsterbulen i Rasmus Meyers Allé #5. Sees der!

Bruk Pinsehelgen til samvær med familie og venner, og kontempler over hvor godt vi relativt sett har det her oppe i nord. Eventuelt leser du til eksamen.

Tirsdag 22. mai er det igjen klart for klimaserien TAMPEN BRENNER! på Litteraturhuset. Tema denne gangen er DEN KLIMAVENNLIGE BYEN. Samfunnsgeografene HÅVARD HAARSTAD og KRISTIN KJÆRÅS tar turen for å debattere og forklare hvordan livet muligens vil se ut i fremtidens Bergen, og konsekvensene det vil ha for oss.

Samme kveld er det duket for fest og glitter når MILF (MEDISINERNES INTERNASJONALE LANG- OG KORTFILMFESTIVAL) igjen arrangeres på Kvarteret. Har du alltid hatt lyst til å psykoanalysere din kommende fastleges humor? Nå har du sjansen!

Dagen derpå er årets hittil viktigste filmdag. Det er verdenspremiere på den nye SW-filmen SOLO: A STAR WARS STORY. I tillegg går startskuddet for FESTSPILLENE I BERGEN.

Var Sylvia Plath deprimert? Van Gogh bipolar? Lars Hertervig schizofren? Myten om sammenhengen mellom kunstnerens geni og kunstnerens psykiske problemer har eksistert siden Platon. Men hva vet vi egentlig? Fredag 25. mai møtes blant annet en nevrolog, en musiker og en kunstner på Bergen Offentlige Bibliotek til samtale under foredraget GAL ELLER NORMAL? OM KUNST, KREATIVITET OG HJERNEN.

Samme kveld kan du se smått geniale og gale SOFTCORE UNTD. på Østre. Eventuelt blir du med på innvielsen av årets NATTJAZZUSF Verftet med CHARLOTTE DOS SANTOS.

Hva vet egentlig den gjennomsnittlige databruker om algoritmer og hvordan de påvirker oss? Dette spørsmålet er det flere som stiller seg, blant annet JENS BARLAND fra NTNU og PETTER BRANDTZÆG fra SINTEF. De kommer sammen med regissør ANNIE DORSEN til BoB for å diskutere om algoritmer er en trussel mot demokratiet, lørdag. 26. mai.

Søndag 27. mai er det den nasjonale skillingsbolledagen! Spis skillingsboller med eller uten venner, eventuelt bak dem for å få venner. NB! Dette er ikke å forveksle med kanelbolledagen.

Månedens siste tirsdag blir med høy sannsynlighet tilbrakt på Café Legal og LAST TUESDAY. Ingen info er tilgjengelig, ei heller om det faktisk blir noe av. Vi krysser tærne og håper på det beste!

Vi avslutter semesteret med en feiring av kjærligheten på REGNBUEDAGENE I BERGEN. Det blir en uke fylt med arrangementer, fester og foredrag fra 2. til 9. juni. Blant annet blir det debatt om den skeive familien, panelsamtale om kvinner som har sex med kvinner, og foredrag om frivillig barnløshet. Vel møtt!

Månedens bokanbefaling tar oss fra Tsjekkia til Frankrike. Det er selvfølgelig MILAN KUNDERA og IDENTITETEN.

Og med det: god sommer!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medgründer av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.