Helsequiz
Mange mener mye rart om medisin og ernæring. Men hva sier forskningen?
9. mai 2018
  1. Hva er placeboeffekten?
  2. Viser forskning på placeboeffekten at alternativ medisin har noe for seg?
  3. Hvorfor virker ikke homeopatisk medisin?
  4. Hva er de negative helseeffektene av aspartam?
  5. Hva er hypnose?
  6. Bør vi unngå mat som er sprøytet med glyfosat, også kjent som Roundup?
  7. Hva er detoxing?
  8. Hva er lenken mellom vaksiner og autisme?
  9. Er eloverfølsomhet en ekte lidelse?
  10. Er det sunnere med et mer naturlig kosthold?
Fasit: 1. En kombinasjon av suggesjon, stressreduksjon og regresjon mot gjennomsnittet. 2. Nei, den viser at omsorg, tålmodighet og en mer holistisk tilnærming til helse har noe for seg. 3. Medisinen er tynnet ut til det ikke er et eneste molekyl igjen av virkestoffet. Homeopatiske piller inneholder bare sukker. 4. Ingen. Det er ikke giftig eller kreftfremkallende, og det stimulerer heller ikke sultreaksjonen. Å drikke lettbrus er omtrent som å drikke vann. 5. Det er ingen konsensus om at hypnotiske tilstander i det hele tatt eksisterer. Hypnoterapi har heller ingen dokumentert effekt mot noe som helst. 6. Nei, glyfosat er langt mindre giftig enn alternativene, inkludert de «naturlige» sprøytemidlene som brukes i økologisk landbruk. 7. Svindel. Det er ikke sant at det hoper seg opp giftstoffer i kroppen som man trenger å gjøre noe for å bli kvitt. Kroppen kvitter seg effektivt med giftstoffer via leveren og nyrene. Spesiallaget te, fotbad eller yoga kan ikke påvirke den prosessen. 8. Ingen. En studie fra 1998 hevdet å ha funnet at MMR-vaksinen forårsaker autisme, men denne ble senere avslørt som forskningsjuks, artikkelen ble trukket tilbake og forskeren bak ble fratatt legelisensen. 9. Nei. Symptomene er reelle, men de har ingenting med elektromagnetisk stråling å gjøre. 10. Nei, skillet mellom naturlig og syntetisk er i beste fall arbitrært, og hvordan noe er produsert er helt irrelevant for hvilken ernæringsmessige effekt det har.