Månedens debutant: Havsun
BI-dropout på vei til LA?
9. mai 2018
Tekst: Pia Jonsson
Foto: Henrik Follesø Egeland

– Hvem er du og hva debuterer du med?

– Jeg er Håvard Sundland, en 22 år gammel gutt fra Arna utenfor Bergen. Jeg går under artistnavnet Havsun, og debuterer nå med min første sololåt «Pillow» som kan høres på Spotify og andre musikkanaler.

– Hvorfor artistnavnet Havsun?

– Det er først og fremst et kallenavn jeg alltid har hatt, men det kommer fra de tre første bokstavene i for- og etternavnet mitt. Det var også itslearning-brukernavnet mitt på videregående.

– Fortell litt om bakgrunnen din.

– Jeg er oppvokst på en gård i Arna. Kommer fra en veldig musikalsk familie, min far har spilt i band, og besteforeldrene mine har drevet med kor. Føler det alltid har ligget litt i kortene mine at jeg skulle begynne med musikk.

– Hva slags musikk lager du?

– Det er jo egentlig ganske kommersiell musikk. Jeg vil lage popmusikk med en edgy tvist. Men jeg henter mye inspirasjon fra andre sjangre. Liker godt bandet Chainsmokers. Og hiphop. Alle sjangre egentlig.

– Hvordan har det seg at en enkel gårdsgutt fra Arna plutselig bestemmer seg for å bli musikkprodusent?

– Jeg begynte vel å lage musikk på videregående. Vi hadde et studio i kjelleren på skolen, hvor jeg begynte i det små. Etter videregående begynte jeg på Handelshøyskolen BI, men fortsatte å ha musikken som en hobby. Etter hvert begynte musikken å ta mer og mer tid, så jeg bestemte meg for å droppe ut av skolen og heller satse på det.

– Hvordan var musikkmiljøet på BI?

– Jeg begynte på BI fordi jeg var usikker på hva jeg ville gjøre. Men så fant jeg ut at musikk var det tyde­ligste jeg hadde på gang. Det er ikke en safe vei, men jeg brenner mer for det enn en bachelor i økonomi.

– Jobber du alene eller sammen med noen?

– Til vanlig jobber jeg med Chris Nesse og Mads Aaron, to musikk­produsenter fra Bergen. De har vært som en slags mentorduo for meg. Ellers er det Hanne Mjøen som synger på den nyeste singelen min.

– Du vil ikke synge på låtene selv, da?

– Jeg har skrevet noen låter som jeg har sunget på selv, men de blir nok ikke gitt ut med det første.

– Hvordan kom du i kontakt med Hanne Mjøen?

– På gården har vi en låve som vi har gjort om til et stort festlokale. Så jeg bestemte meg for å arrangere en skrivecamp der. Det kom låt­skrivere fra andre steder, blant annet Miami og Oslo. Vi fikk da laget fem demoer og en promofilm som vi sendte til plateselskaper og flere etablerte artister. Noen måneder senere ble jeg kontaktet av Universal, som tilbød meg platekontrakt. Jeg traff så Mjøen gjennom en studiosession med Universal.

LES OGSÅ: Regelrett pling-plong-musikk

– Så kult! Med andre ord har du platekontrakt med Universal nå?

– Ja. Jeg ble flydd til Stockholm hvor jeg møtte noen av sjefene for Universal Norge og Sverige. Der signerte jeg kontrakten. Det var vel i fjor en gang.

– Hvordan har livet ditt endret seg etter platekontrakten?

– Jeg har fått mulighet til å reise mye mer, har spilt inn flere låter i Stockholm. Føler fortsatt jeg har mye å lære, men det er veldig kult å få input fra andre produsenter. Samarbeid er kulere enn å jobbe alene.

– Du er jo fortsatt ganske fersk i bransjen, har du spilt noen konserter enda?

– Har ikke spilt konserter enda, men det kommer! Klubbscenen er mest aktuell for den musikken jeg lager. Jeg har lyst å lage et helt unikt show, har mange ideer til hvordan det skal bli, men har ikke landet på noe spesifikt enda. Tenker å gi ut noen flere singler først, så kanskje en EP.

– Hvor er Havsun om 10 år?

– Jeg vil gjøre artistgreien først. Målet er å leve av musikken, og etter hvert vil jeg jobbe som prod­usent for andre artister. Jeg vil satse internasjonalt, først i Sverige. Føler at den sjangeren jeg jobber innenfor er større der. Drømmen er å jobbe mest mulig fra en penthouse i Los Angeles.