Matos hos Mato
Vibbefanger-kollektivet 
lanserer eget matprogram.
9. mai 2018

– Det finnes ikke noen matprogrammer rettet mot unge folk i Norge, sier Ingebrigt Røyrane, rapper i Hester V75 og manager i det bergensbaserte
 musikkollektivet Vibbefanger.

Det er et behov Vibbefanger nå vil forsøke å dekke med den nye nettserien Matos kjøkken. Programleder er Mathias Olaussen, som også rapper i Hester V75 og som soloartist under artistnavnet Mato Polo.

I hver episode, som varer mellom ti og femten minutter, inviterer han en annen musiker hjem til seg for å lage mat, prate løst og delta på en overraskelsesaktivitet.

Vibbefanger

Musikk- og kunstnerkollektiv
startet i 2015 med base i kulturhuset Bergen kjøtt i Sandviken. Utgangspunktet er rapgruppen Hester V75. Startet plateselskap for å gi ut egen musikk, siden har de signert blant annet Verdensrommet, Kjartan Lauritzen, Softcore utd. og Lekende lett. I tillegg til art­ister, huser de blant annet fotografer, designere, modeller og djer.

I den første sesongen får han besøk av Axel Vindenes fra Kakkmaddafakka, Kjartan Lauritzen og Lars-Kristian «Kikkan» Holme fra Dårlig vane.

– Vi hadde lyst til å lage et upretens­iøst og gøy matprogram med lav terskel. Det er en slags reaksjon på dagens konforme og kjedelige matprogrammer, sier Røyrane.

Rask klipping, langsom mat
Stoff får se et råklipp av en av 
episodene, der Olaussen lager tacos sammen med Kikkan fra Dårlig vane. Det er laget i typisk Youtube-stil, uten manus og med rask klipping, tekst og effekter.

Maten er ganske langt fra den vanlige, norske fredagstacoen. Krydret pulled pork, servert med guacamole, fersk ost, chilisaus og tortillaer, alt laget fra bunnen.

– Vi fokuserer på enkle retter, laget med kvalitetsråvarer, sier Olaussen.

Alt er økologisk og kortreist, fra den lokale matbutikken Reindyrka, som sponser programmet med ingredienser.

Hjemme på kjøkkenet
Det hele startet med at Olaussen og en annen matinteressert kamerat begynte å livestreame fra kjøkkenet sitt. Da formen gradvis ble mer seriøs, begynte Vibbefanger-medlemmene å diskutere å lage et ordentlig program av konseptet.

Foreløpig har de spilt inn tre episoder, men de håper på flere ses-­
onger. I tillegg har de planer om å ta med konseptet på turné, og har allerede planlagt et liveshow på Trevarefest i Lofoten i juli.

I tillegg til Olaussen og Røyrane er programmet produsert av Rafael Eish, også fra Hester V75, og filmet og klippet av Synne Bønes, Wanda Luedy og Julie Kvamme. Alle er en del av Vibbefanger-kollektivet.

– Vi har ikke leid inn noen til å jobbe med serien, dette er noe vi har laget sammen, sier Røyrane.

LES OGSÅ: Byens beste Coca Cola-utsalg

Venner først og fremst
Matos kjøkken er bare et av mange utenommusikalske prosjekter fra Vibbefanger. I tillegg til å produsere musikk og lage musikkvideoer, har kollektivmedlemmer blant annet 
laget fotoutstillinger, tegneserier og et klesmerke.

– Vi er først og fremst en vennegjeng som gjør fete ting som faller oss inn. Plateselskapet er bare en liten del av det, sier Røyrane.

Programmet er også bare det første av det de håper skal bli flere ser­ier, selv om de foreløpig ikke vil slippe noen detaljer om hva de har planlagt.

– Vi vet ikke hvor vi vil være om noen år. Kanskje har vi tatt over Norge, kanskje driver vi bare med akkurat det samme som vi gjør nå, sier Rafael Eish.

Den første episoden av Matos kjøkken slippes på Youtube søndag 
13. mai.