Hva skjer på Nattjazz?
Hva du bør få med deg.
21. mai 2018

Magic Spirit Quartet
Røkeriet, fredag 01. juni, 21.00

To av Sveriges mest kjente musikere, Goran Kajfes og Jesper Nordenstrøm, har alliert seg med danske Stefan Pasborg og marokkanske Majid Bekkas. Sistnevnte spiller guimbri slik en mester gjør, og på egenbygget instrument såklart. Bekkas tilfører influens fra Afrika og midtøsten til bandets sufis­tiske gospel, don-cherry fusion og hypnotiske chanting. Fire dyktige individualister skaper fyrverkeri i en kvartett setting. Marokko er ikke så langt borte når denne gjengen spiller opp til dans.

Cory Henry & the funk apostles
Røkeriet, torsdag 31. mai, 23.00

Corey har stukket av med intet mindre enn tre Grammy-priser sammen med Snarky Puppy, samt turnert med Bruce Springsteen, P. Diddy og The Roots for å nevne noen. Nå har han tatt det etterlengtede steget fra sidelinjen til banens midtpunkt. Den tretti år gamle amerikaneren blander soul, gospel, r&b, funk og jazz i en potent blanding, sammen med the funk apostles. De såkalte apostlene har tidligere spilt for Aretha Franklin, Erykah Badu og Lauryn Hill. Selv anses han som en av de fremste organistene i samtiden og den rette mann for å drive denne flokken framover.

Khruangbin
Røkeriet, onsdag 30. mai, 21.00

Trioen fra Texas spiller musikk man gjerne kunne hørt i et Tarantino-soundtrack. Elementer fra thailandsk 60-talls funk og surf-rock, understrekes av tung bass og psyke­deliske toner. Kort fortalt: retropsykedelisk thaifunk. Om man hører godt etter finner man også hint fra India, Karibia og Midtøsten. Deres andre album Con Todo 
El Mundo, utgitt tidligere i år, bærer preg av et personlig og frynsete lydbilde som hører aller best hjemme på strender av all sort. PS: Bandnavnet oversettes til fly fra thailandsk.

Courtney Pine & Omar
Røkeriet, tirsdag 29. mai, 22.30

Fra sin storhetstid på 80-tallet har briten Courtney Pine spissformulert og finpusset håndverket sitt. For første gang på årevis har han tatt opp igjen tenorsaksofonen, samt alliert seg med venn og soulstjerne Omar. Albumet Black notes from the deep, utgitt sent i fjor, minner oss på Pine sin rolle som ene og sanne sjef over britisk jazz. I gryten blandes det sammen drum’n’bass, soul, hiphop, UK garage og ikke minst karibiske toner. Tidligere samarbeid verdt å nevne er Stevie Wonder og Erykah Badu. Gled deg!

Angels 9
Sardinen, lørdag 26. mai, 23.00

I 2007 var de Angels 6, og tre mindre på scenen. Nå utgjør åtte svensker og en nordmann de ni i Angels 9. Øverste hold beskriver nonetten som Charlie Hadens Liberation Orchestra møter Ennio Morricone på øl og politisk de­batt. Det sier meg ikke mye, og det gjør heller ikke så mye. Det kantete, eksplosive uttrykket minner meg om Goran Kajfeš Subtropic Arkestra og Kaizers Orchestra. Likevel har de snekret sammen en særegen komposisjon. En utmerket 
lekeplass for ni av de dyktigste jazzmusikerne man finner i Skandinavia.

9 grader nord
Røkeriet, lørdag 26. mai, 21.30

9 grader nord for ekvator finner du byen Jaffna i Sri Lanka, samt inspirasjonskilden til denne kvartetten. To søstre og to kompiser spiller det de fronter som progressiv, etnisk musikk. Det bunner i srilankisk folkemusikk og progrock, med latinameri­kanske rytmer som bindemiddel. Fra deres første opptreden i 2015 på Festspillene i Bergen, har de rukket å opptre på en rek­ke fest­ivaler, mottatt Vipps/Bergenfest-stipendet og blitt omtalt som Bergens nye stjerneskudd. Forbered deg på aggr­essivt fløytespill, tamilsk sang og dansbar puls.

Ola Kvernberg Steamdome
Røkeriet, fredag 25. mai, 23.00

I kontrast til Ola Kvernbergs forrige album Mechanical Fair, 
akkompagnert med tannhjul, mekanikk og tikkende urverk, har han nå tatt for seg dampmaskinen. Det er intet mindre enn tre trommiser som skal til for å holde dette lokomotivet varmt. Orgel, feler, gitarer og bass leker seg på toppen av det hele. Platen passer perfekt til bilturen, togturen og ferjeturen, men trenger slettes ingen av delene for å fungere. Ola Kvernbergs Steamdome byr på et hissig driv og intenst perkussivt lydbilde. Det fungerer kanskje aller best når groovene trekkes mer tilbake, og det lekes i enkle, og ikke minst fengende riff. Vi ses på Verftet!