Se og hør her og nå #12
Månedens favoritter.
10. juni 2018

Film: Before Sunrise (1995)
Du vet når du er på date og kjemien er helt perfekt? Samtalen flyter avgårde, og du imponerer deg selv over hvor interessant du fremstår. Before Sunrise fanger nettopp denne stemningen. To mennesker møtes tilfeldigvis på et tog, forelsker seg raskt og bestemmer seg for å hoppe av i vakre Wien. De har resten av dagen på å bli kjent med hverandre før de regner med å aldri se hverandre igjen. Filmen drives av en dialog som fremstår som ekstremt naturlig og ekte, nesten improvisert. Jeg nekter å tro at disse ikke var forelsket også når kameraene ble skrudd av. Ni år senere kom oppfølgeren, og ni år etter der igjen kom siste del av trilogien. I kjent Linklater-stil er handlingen satt til å være ni år etter forrige film, og satt sammen skildrer de derfor et livslangt forhold. Magisk! Filmen kan nytes for å få tilbake troen på kjærligheten, eller bare for å plukke opp et par tips til neste date.

Konsert: Nas med National Symphony Orchestra (2018)
Nas fremfører en prikkfri versjon av Illmatic akkompagnert av et symfoniorkester. Rapperen viser ingen tegn til å bli dårligere med alderen, og versjonen er helt på høyde med originalen. Inspillingen er minst like bra som Kanyes symfonikonserter, jeg visste ikke at Nas hadde dette i seg!

Youtube-serie: Coca Vision (2018)
Rapperen Fat Joe intervjuer artistvenner. Han er ingen journalistisk naturtalent, men veier opp med saftige spørsmål og personlige anekdoter. Episoden med Scott Storch er spesielt bra. Dersom dere allerede har sett alt av Scott Storch på Internett, vil dette intervjuet likevel tilføre noe nytt. Legenden startet karrieren i bandet The Roots i 1991, og står bak mange av hip hops fremste låter. I perioden mellom 2005 og 2006 hadde hadde han stort sett flere sanger på toppen av Billboard til enhver tid, før han svidde av en halv milliard kroner i kokainrus og gikk konkurs. Nå er han tørrlagt og proppfull av interessante historier.

App: Calm
Har du tenkt at meditasjon sikkert er en god idé, men aldri kommet i gang? Calm er den beste introduksjonen du kan få. Start med programmet «7 Days of Calm». Hver seanse er omtrent ti minutter, hvor verdens mest behagelige kvinnestemme lærer deg en ny teknikk, gir rom for å øve selv og avslutter med noen tips til mindfulness i hverdagen. Apple kåret den til årets app i fjor.

TV-serie: Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (2002 -)
Børst støv av denne klassikeren. Oddgeir Bruaset byr på lun stemning, der han besøker familier eller isolerte einstøinger som nekter å ta del i bylivets kjas og mas. Serien kan også ses på som en psykologisk skildring av hvorfor noen velger å leve så isolert. Noen har kjærlighetssorg, noen har tatt ansvar for å drive familiegården videre, mens andre viser til politisk overbevisning. Dessuten lærer serien oss noe om verdier hos den eldre generasjonen: lojalitet, respekt for naturen og standhaftighet. Høydepunkt: 85 år gamle Alma viser hvordan hun stuper kråke når vinden blir for ekstrem (S02E5).