Bergen revels #26
Horisontale regnbyger, rester av tropestormer, og dugg på de fleste kafévinduer; HØSTEN er her! Tid for høyhalsere, bokdebutanter og peis på youtube. Og som en bekjent sa på lesesalen i dag: Nå er det svart galle og melankoli som gjelder. Om du ikke tror på Hippokrates eller humoralpatologien, så trenger vi nok alle en ekstra dose med hygge, venner og underholdning for å komme oss trygt gjennom den neste måneden.
26. september 2018
Martin Hjelle forteller deg hva du bør gjøre denne måneden. Illustrasjon: Ida Neverdahl.

Horisontale regnbyger, rester av tropestormer, og dugg på de fleste kafévinduer; HØSTEN er her! Tid for høyhalsere, bokdebutanter og peis på youtube. Og som en bekjent sa på lesesalen i dag: Nå er det svart galle og melankoli som gjelder. Om du ikke tror på Hippokrates eller humoralpatologien, så trenger vi nok alle en ekstra dose med hygge, venner og underholdning for å komme oss trygt gjennom den neste måneden.

Startskuddet går onsdag 26. SeptemberLitteraturhuset. Hit kommer halve det psykologiske fakultet og en jusstudent til panelsamtalen TA TAK, GENERASJON PRESTASJON! Tema er studenters psykiske helse og hvordan muligens komme oss unna dette evige prestasjonsjaget som herjer i kunnskapens korridorer landet over. Lykke til!

Er du allerede lykkelig, eller foretrekker du som undertegnede å drukne dine sorger i mat og vin? Ta turen til Don Pippo for LIVRETT NR. 101 istedenfor. Ingrid serverer TORTA AHOGADA, så du kan fint unne deg både micheladas og mezcal!

Er du mer popcornsugen? Flaks for deg at BIFF 2018 åpner idag! Fra den 26. september til den 4. Oktober vises det en mengde fantastiske filmer på Bergen Kino. Blant severdigheter nevnes REKONSTRUKSJON UTØYA, MINDING THE GAP og AGAVE: THE SPIRIT OF A NATION. Åh, den som hadde kunnet sykemelde seg i en uke!

Dagen derpå kan du være med å titte legemiddelindustrien i kortene, når journalister, helseøkonomer og pasientperspektiver møtes til DIALOGISK CAFÉ: NÅR LEGEMIDDELINDUSTRIEN SETTER PRIS PÅ MENNESKELIVLitthuset. Er det riktig at staten skal punge ut for enhver medisin? Og hvem skal midlene tas fra? Forhåpentligvis får vi flere svar enn nye spørsmål.

Samme kveld tar HANNE KOLSTØ turen til Landmark. Veteranartisten er ute på turné etter sitt åttende albumslipp, FARE, som kom ut tidligere i år. Det gledes!

Fredag 28. September skjer det så sinnsykt mye at kalenderen bør ryddes! Først arrangerer ØKOVEKA sammen med DON PIPPO vinsmaking, hvor alle forvirrede NHH-ere og andre kan få et dypere innblikk i begreper som økologi, bio- og naturvin. Deretter møtes Bergensforfatteren TOMAS ESPEDAL og regissør LARS TUBAAS ØYMO til samtale på Litthuset i anledning sistnevntes dokumentar om førstenevntes liv og forfatterskap. En etterlengtet film og kjærlig gjensyn med en av byens mest spennende forfattere. Som prikken-over-i-en spiller Tromsø-bandet GREAT PEOPLE konsert på hipsterbulen i Rasmus Meyers Allé nr. 5. Etter EP-suksessen YOUR FRIENDS fra 2017, er de nå klar med en ny fullengder og Norgesturné. Sees der!

Høst er synonymt med LOPPEMARKED. Bruk helgen til å gjøre gullfunn på blant annet Slettebakken Skole, Rothaugen Skole eller Brann Stadion, samtidig som du støtter en gjeng med aspirerende korpsmusikanter. Eventuelt bruk anledningen til å kvitte deg med ting du ikke lenger trenger. En persons skrot er en annens gull heter det vel?

På lørdagskvelden kan du gå på premieren av Espedal-dokumentaren JEG VIL BO I MITT NAVN. Deretter kan du sette deg på UJEVNT– de har kliss ny barmeny – og filosofere over livsvalgene dine. Det skal jeg!

Mandag 1. Oktober er det premiere på MEDISINERREVYEN: STATUS PRESENSRicks. Få med deg noen venner og le litt av den kommende generasjonen med leger. Som ekstra gulrot går overskuddet til MedHum-aksjonen 2018!

Midtukes blir det et gledelig gjensyn med FILOSOFISK POLIKLINIKKLitthuset. Jusprofessor CAMILLA BERNT og advokat HELGE TVEIT skal blant annet svare på spørsmålet om det trengs mer emosjonskompetanse og følelser hos dagens leger og jurister? Kjør debatt!

Bergen Offentlige Bibliotek har denne høsten startet med en interessant serie kalt AVHØRT, hvor de tar for seg forskjellige aspekter ved løsing av kriminalsaker. Først ut i ilden var rettsmedisiner Inge Morild, og nå er det kollega JON HØYERSTEN som står for tur, torsdag 4. oktober. Temaet denne gangen er RETTSPSYKIATRI. Perfekt dose spenning en tidlig oktoberkveld!

månedens første fredag synes jeg du skal skjemme deg litt bort. Skostredet har fått en ny italiener, VILLANI, som visstnok vet å snurre en pizza eller to. Få på deg sydvest og støvler, litt selskap, og bli sittende. Venerdi perfetto!

Donald Trump har gjentatte ganger blitt kritisert for å ha litt for tette bånd til den såkalte hvit-makt-bevegelsen i USA. Det hele kulminerte under opptøyene i Charlottesville sommeren 2017. Men er denne bevegelsen og dens koblinger til USAs president en reell trussel mot demokratiet, slik som mange hevder? Dette og mer ønsker bokaktuelle VEGARD AASE å gi svar på gjennom foredraget FORSTÅ USA: RASISME, lørdag 6. oktoberLitthuset.

Søndagen kan brukes til det søndager er tenkt til: bli hjemme, drikk te i sofaen og spill brettspill. Lag noe langtidskokt til middag.

Bergens nye rapprinser, HESTER V75, slapp endelig ny musikk – og video – etter fjorårets suksess BABY EG HAR ET PROBLEM. Både denne og annet snacks tar de med seg til månedens kanskje artigste happening; VIBBEFESTIVALUSF Verftet, fredag 12. oktober. Andre kule typer som kommer er blant annet KJARTAN LAURITZEN og gutta i VERDENSROMMET. D blir gøy!

Gjengen bak konseptet PERFECT SOUNDS FOREVER vet som oftest hva de driver med. Derfor er det nok ikke dumt å ta en tur til Bergen Kunsthall søndag 28. oktober. Hit kommer nemlig HOW TO DRESS WELL. Perfect søndagskonsert!

Oktobers siste tirsdag blir med høy sannsynlighet tilbrakt på Café Legal og LAST TUESDAY. Temaet er fortsatt uvisst, men vi satser på fet musikk, digge snacks, Alhambra-øl og smekkis stemning ut i de små timer. Sees der!

Månedens bokanbefaling: hva som helst av TOMAS ESPEDAL. Til og med fotoboken.

Martin Hjelle er medisinstudent ved UiB. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Er ellers gründer av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.