Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #26
Andreas Wahl, Niilas & Sofia Marie Hamnes.
26. september 2018
Foto Silje Pettersen Olsen

Sofia Marie Hamnes
Økonomi- og produksjonsansvarlig i agenturet og produsent på Landmark

Den tradisjonelle helgen fra fredag kveld til søndag er en tidsperiode som for meg ikke i seg selv tilsier at den er fritid eller arbeidstid. Som frilanser har man på en måte aldri fri, og når arbeidstidene mine nå først og fremst er torsdag-lørdag natt har helg blitt et veldig utflytende begrep. Det er lett å bare jobbe hele tiden, men det er virkelig helt essensielt å ta seg en skikkelig fridag i uken. Man må bare være litt mer bevisst på det når denne dagen ikke nødvendigvis kan falle på en av de dagene normen er å ta seg fri. Av og til er dette en søndag, av og til en tirsdag. Det er veldig praktisk å ha søndag på tirsdag, da er alle butikkene åpne så man trenger ikke stå i kø i ti meter gjennom Matkroken og møte bakfulle bekjente.
Helg er et kjempefint konsept, den tiden man velger å ta for seg selv og gjøre noe en selv velger, og selv ilegger verdi. Så hva skal man da velge å gjøre med denne egentiden? Det er selvfølgelig hyggelig å dra ut eller på fest hos venner, men av og til er det man egentlig trenger å stirre litt tomt ut i lufta, revurdere livsvalg, og når den eksistensielle tomheten virkelig setter inn, innse at det er på tide å vaske sengetøy. En skikkelig god helg kan være å høre gjennom et nytt album, oppdage en ny fjellsti, lese bok, skrive noen tanker om livet, invitere venner på kakao. Barene er hyggeligst på ukedager uansett.

Foto Xin Li

Niilas

Gå en tur i byen din hvor du ikke har vært før.

Ta en søndag, gjerne hvis du er litt bakfull eller i udefinert humør, og finn ut hvor du ikke har vært eller hva du ikke har sett. Du definerer selv detaljene til turen, men du vil bli overrasket over byens finurlige hjørner, og jeg har flere ganger tatt meg selv i å utsette hjemturen frem til himmelen åpnet seg og slapp et teppe med regn over meg. En liten spasertur, en opplevelse og noen nye inntrykk er en sikker vinner for å løse opp en hjernefloke. Høsten i Bergen kan være litt røff når du har litt for mye å tenke på, litt for lite penger og ingen ytterjakke som passer 12 grader og regn/sol/hagl/vind/promille.
Det er faktisk overraskende digg å gå rundt i regnet med fullt regntøy.

Ellers vil jeg anbefale å sjekke ut en konsert/artist du ikke har gjort før, og som gjerne ikke er «helt deg». Det verste som skjer er at du får bekreftet fordommene dine, men det er derimot veldig høyt under taket for hva som er det beste som kan skje. Faktisk, det finnes nok noen av Vibbefanger-artistene du ikke har sett live enda, og vi har jo Vibbefestival i Oktober på Verftet. Sjekk det ut, se for deg selv hvor «mat i stilen» Kjartan Lauritzen faktisk er.

Foto Hilde Aaseth

Andreas Wahl

Programleder for Folkeopplysingen og fysiker

Drit i drømmene dine

Det er greit å ha en drøm, men ikke gi drømmene så stor plass. Legg heller energien i å levere på arbeidsoppgavene som ligger rett foran nesa di. Hvis du vil bli god på å plystre, start en YouTube-kanal der du legger ut ny plystrevideo hver uke. Hvis du vil bli god på å skrive, sett deg i en posisjon der du må levere tekst hver uke. Drit i hvor mange som leser den, men sørg for å få tilbakemelding. Hvis du vil bli god på treskjæring, finn et vikinglaug der du kan få banke og skrape på en båt jevnlig.

Ikke la deg stoppe av at du ikke høres ut som plystreidolet ditt, at du ikke leverer fra deg gulltekster, eller at vikingskipet ender opp som lekeapparat i en barnehage. Alle flinke folk strever hver dag med å tette gapet mellom det de selv leverer og det nivået de ønsker å være på. De fleste gjør det hele livet.

Du vil bli overraska over hvor langt du kan komme av å prøve å levere litt bedre enn forrige uke.