En dinosaur i moderne omgivelser
STOFF har konfrontert Sammen med deres useriøse reglement.
27. september 2018

Som enhver treningsglad og økonomibevisst student vet, så opererer Sammen med et singletforbud. Forbudet gjelder i frivektsområdet, men man har lov til å ha på seg singlet i gruppetimer eller andre lukkede rom, på tross av at mange syntes singleter er mer funksjonelt og behagelig å trene i enn alternativene. Dette er et forbud som er blitt kritisert flere ganger gjennom årene, men allikevel har det bestått.

Da idrettssjefen i daværende Studentsamskipnaden i Bergen (SiB, nå Sammen), Bård Johansen, i et intervju med Bergensavisen (BA) fra 2011 forsvarte seg mot kritikken, var «alle andre har det» og «estetiske grunner» forsvarets bærebjelke.

I dag har situasjonen endret seg. «Alle andre» har ikke lenger et singlet-forbud. Hverken Actic, iTrain, Sats/Elixia eller Stamina har beholdt forbudet. Hos Sats/Elixia har de gått over til å tillate treningssingleter, men har opprettholdt et forbud mot de svært åpne Ibiza-singletene. Den eneste kjeden i Bergen sentrum som fortsatt har singletforbud, er Nr1 Fitness. Man finner heller ikke lignende hos de øvrige studentsamskipnadene, hverken hos SiA, SiO eller SiT. I lys av denne utviklingen er ikke «alle andre har det» et   argument i 2018.

Så var det begrunnelse nummer to, «estetiske grunner». Hva ligger egentlig i dette? Det er her forbudet blir særlig interessant. Da STOFF spurte Johansen, svarte han at studentene måtte dekke seg til fordi andre kunne finne det støtende hvis folk skulle få «sprade rundt i verdens minste singlet».

Det er visstnok dette som er problematisk: At andre kan finne bare skuldre støtende. Merk dere, det er ikke snakk om Ibiza-singleter, som såvidt er mer enn en fille. Dette var Johansens begrunnelse da STOFF spurte spesifikt om hvorfor Sammen ikke tillot normale treningssingleter av typen som bare viser skuldre og øvre deler av brystkassen, på lik linje med andre sentre. De støtende skuldrene må dekkes til, basta bom.

Mine assosiasjoner går til den gangen jeg var på ferie i Kroatia, og ikke fikk gå inn i en katolsk kirke fordi skuldrene mine ikke var tildekket. De var støtende for den katolske kirke, og åpenbart også for Sammen.

Det kan godt hende at enkelte av mine medstudenter kan finne bare skuldre ubehagelig. Det jeg sliter med å skjønne, er hvorfor disse ikke bare kan konsentrere seg om sin egen trening, heller enn å se på andre på senteret? Resonnementet «din kropp gjør meg ukomfortabel, så du må dekke deg til» er mildt sagt utdatert.

Tilbake sitter Sammen Bergen, i utakt med de øvrige studentsamskipnadene og de fleste av Bergens treningskjeder, og med et reglement som kunne passet bedre over gaten hos Universitetsmuseet.